grand_theft_autoDupă cum vă povesteam mai devreme am devenit posesorul unui Ford Focus din 2012, adus din Franța, cumpărat de pe Autovit, testat la reprezentanță și, la momentul actual, înmatriculat în proporție de 99,5%. De ce doar 99,5% o să aflați din rândurile de mai jos.

Încă dinainte de-a lua mașina am tot bătut internetul în stânga și în dreapta încercând să aflu ce acte trebuie să-mi dea vânzătorul mașinii ca s-o pot înmatricula și la ce trebuie să fiu atent. Mai mult am “compilat” ceea ce-am găsit prin diverse surse și am ajuns la un minim necesar de :

– carte auto originală (eventual și talon pentru țările care emit 2 documente). Mai sunt cunoscute și sub forma de brief mic, brief mare. Aici organul presupune că tu ca și cumpărător ar trebui să știi deja care țări emit 2 documente și care țări emit doar un document.
– dovada transport platformă (CMR) sau numerele originale. Aici “organul” presupune că tu ca și cumpărător ar trebui deja să știi care țară îți dă numerele originale sau ce trebuie să conțină dovada aia de transport pe platformă.
– factura de vânzare din țara de origine
– dovada de radiere de la taxe și impozite.

După ce e încheiată operația de vânzare/cumpărare, ar trebui să fii în posesia cheilor mașinii, a actelor de mai sus și-a contractului de vânzare/cumpărare.

Și de aici începe chinul.

1. Prima vizită se face la RAR. Norocul nostru că RAR a intrat parțial în secolul 21 și programarea se poate face destul de simplu online. Dacă faceți ca mine și testați mașina în prealabil la reprezentanță, faceți-vă un bine și rezolvați-vă problemele semnalate de cei de acolo înainte de RAR. Norocul meu că eu nu aveam decât cauciucurile tocite pe față și de făcut o geometrie. După ce vă prezentați la data și ora programată, mașina va fi luată în primire de unul din ursuzii ingineri ai RAR-ului și va fi chinuită prin testele lor. Evident, trebuie să le atragi atenția în mod expres să-ți treacă pe CIV toate dimensiunile acceptate de anvelope altfel o s-o belești după, cum am pățit-o eu la Polo prima dată și-am fost nevoit să mai fac un drum la RAR.

La RAR, în timp ce-ți fâțâie inginerul mașina pe acolo, te duci și decartezi la ghișeu cam 480 de lei (taxa de omologare, de draci, de laci, naiba știe, că-ți trece inginerul niște coduri pe-o foaie și ei îți cer banii). După ce-ți recuperezi mașina din mâna inginerului, aștepți să-ți strige numele la unul din ghișeele de acolo. Cam vreo oră jumate, două. Dacă ai noroc, scapi. Dacă nu, înseamnă că mașina ta are o bubă (sau consideră inginerul că are o bubă) și mai tragi o tură. Eu am scăpat din prima. Ar fi fost cam nasol să nu treacă RAR-ul o mașină din 2012.

În total la RAR interacționezi cu 3 angajați (inginer, casieriță, persoană de la ghișeu). M+ și facem totalul la final.

2. Al doilea pas este traducerea actelor din limba străină în română. Având în vedere că aici nu intră statul român în discuție am rezolvat-o complet online. Adică trimis documentele via mail, primit traducerile via curier.  Nu e deloc clar dacă statul român vrea traducere legalizată sau doar autorizată. Traducerea este necesară celor de la ANAF pentru calculul timbrului de mediu. Pentru că deh, eu am putut să găsesc toate informațiile necesare după VIN dar angajații de la ANAF se bazează doar pe hârtii, nu pe mumbo-jumbo din ăsta cu biți pe cabluri.

3. Al treilea pas este vizita la direcția de Taxe și Impozite. Aici povestea este nițel mai lungă. Eu am buletinul în continuare pe Sectorul 6, undeva prin Militari. Deși stau de o bună bucată de vreme în Sectorul 3. Nu mi-am schimbat până acum actele tocmai din cauza silei de-a intercționa cu angajații statului. Și de frica de-a nu intra într-o dependency-hell al actelor, adică momentul ăla în care nu am făcut pașii în ordinea în care trebuia și acum nu mai pot să-mi schimb talonul deorece la taxe și impozite nu-mi mai eliberează viza că nu mai am buletin pe sectorul pe care stăteam înainte.

Prin urmare a trebuit să fac un drum la Taxe și Impozite în Sectorul 6. Sediul principal este pe undeva pe la Orizont în Drumul Taberei. Și e și nițel mai comod de ajuns pentru mine. Așa că m-am dus întins acolo. Am fost plăcut surprins să observ că există o minimă organizare. Adică există bonuri de ordine pentru mesele așezate în holul instituției și sistemul funcționa. Numai că actele le preluau doar 3 angajați. În timpul ăsta în același hol mai erau găzduite 4 firme private care făceau bani cu 4 xeroxuri și diverse acte (cereri, etc…). Vă las pe voi să ghiciți cine era mai operativ. O oră mai târziu părăseam Direcția de Taxe și Impozite din Dr. Taberei cu coada între picioare. Se pare că din punctul de vedere al taxelor și-al impozitelor Sectorul 6 mai este împărți administrativ și în zonele Miltari, Dr. Taberei, Crângași iar contribuabilii respectivelor zone trebuie să vină DOAR la centrele în care sunt alocați. Că deh, în secolul internetului și-al calculatorului e mai simplu așa.

Prin urmare m-am dus la sediul din Virtuții unde eram alocat. Acolo am extras un alt bon de ordine de la aparat și 20 de minute mai târziu mi se spunea să revin peste 2 zile să primesc actele pentru luarea în evidență.  Două zile mai târziu m-am întors, am stat iarăși la o coadă, am luat actele respective după care m-am așezat la o altă coadă la ghișeu ca să plătesc taxa de înmatriculare (60 de lei) și impozitul datorat pe mașină pentru anul în curs.

În total la Taxe și Impozite eu am interacționat cu 4 oameni (1 la ghișeul de informații ca să aflu la ce trebuie să fac copii și să primesc cererea pentru completat, 1 persoană de la birou care-mi verifică actele și-mi spune să vin peste 2 zile, persoana de la care ridic actele peste 2 zile și cea de la ghișeu). Nu am luat în considerare faptul că eu am luat țeapa cu sediul din Dr. Taberei și-am avut de fapt 5 oameni. M+

4. Pasul următor este vizita la ANAF. Am făcut-o în aceeași zi cu prima vizită la Taxe și Impozite. Sediul ANAF pentru Sectorul 6 este cel de pe Popa Tatu (vis-a-vis de unde era înainte B52). Locul plin de țigani care parchează mașini dar dacă sunteți încăpățânați ca mine și nu vă deranjează să mergeți nițel pe jos, este o parcare autorizată cu un angajat al primăriei la vreo 50-100 de metri, vis-a-vis de Biserica Popa Tatu (trebuie să ocolești dacă intri chiar de pe Popa Tatu). La Anaf nu există xerox în interior. E unul vis-a-vis. Și decât să stai la coadă să întrebi ce acte-ți trebuie, mai bine te duci direct la xerox și le afli de acolo. În plus la xerox-ul de aici poți ridica și cererea pe care trebuie să o completezi. Apoi intri în sediul ANAF și începi să bâjbâi după biroul în care trebuie să intri. Afli într-un final că e cel de la parter din dreapta imediat cum intri. Lași actele și primești un bilețel cu biroul pe la care trebuie să treci peste 2 zile.

În două zile te întorci, urci un etaj în plus și de la biroul de pe bilețel primești decizia de plată pentru timbrul de mediu/taxa de mediu (sau cum paștele mă-sii se mai cheamă acum jecmăneala asta a statului român). Ei, și aici tehnologia se îmbină perfect cu birocrația și naște un monstru simpatic de tot. Cu acea hârtie te duci la un ghișeul de pe același etaj, o tanti îți țocănește datele într-un calculator și printează o foaie la imprimanta de la casierie. Care casierie e la alt ghișeu. Prin urmare te așezi la cealaltă coadă de la casierie, ai răbdare cu doamna acră căreia îi este lene să și vorbească și să se asigure dacă cere banii persoanei care trebuie (eu aveam de dat 583 de lei și mi-a cerut vreo 2600 că i-au ajuns joburile de printare în altă ordine și i-au stricat algoritmul). Într-un final scapi și de aici și f.t.t și cu banii luați.

În total la ANAF interacționezi cu 5 oameni (informații sau portarul care-ți indică biroul care NU e marcat prin nimic, persoana care primește actele, persoana de la care ridic actele peste 2 zile, tanti care știe să scrie la calculator, tanti care știe să primească banii, nu să și vorbească). M+

5. Undeva între vizitele la Taxe și Impozite/ANAF ar trebui făcută și asigurarea RCA. Pe minim 6 luni/1 an, nu cea valabilă 30 de zile de pe numerele roșii. Tot la pasul 5 aș pune și o vizită la CEC pentru plata taxei pentru certificatul de înmatriculare (37 de lei). CEC-ul, pentru locuitorii altor sectoare decât frumosul sector 6 (mai precis sectoarele 3 și 5), încasează și taxa de înmatriculare (60 lei ), cea pe care eu am plătit-o la Taxe și Impozite. Taxă de înmatriculare pe care locuitorii de la 2 și 4 n-o pot plăti la CEC dar o pot plăti la Poșta Română. Ca să rezum, taxa asta se plătește unde li se scoală lor. Sector 1 și 6 doar la Taxe și Impozite, 3 și 5 se poate plăti și la CEC, 2 și 4 se poate plăti și la Poșta. Habar n-am cum e în alte localități dar nu m-ar mira ca pe undeva prin Vaslui să poți plăti taxa asta direct la bar-de-zi.

6. Ultimul pas e la DRPCIV. Bucureștiul este situat în lumea modernă în care, pe hârtie cel puțin, cică îți poți obține plăcuțele de înmatriculare în doar 2 ore după ce depui dosarul. La DRPCIV ajungi cu un vraf de hârtii adunate în toate celelalte locuri, cu copii după ele, cu copii după copii și cu întrebări de genul “și eu de ce paștele mă-sii mai am chestiile astea în dosar”. Dacă ești lovit de inspirație subită și faci ca mine și ai avantajul de-a locui în capitală, tragi rapid o fugă până vis-a-vis de DRPCIV unde este o clădire de birouri care se ocupă cu toate cele necesare pentru actele auto, birouri MULT mai bine puse la punct decât cele de vis-a-vis. Acolo, cu doar 10 lei, îți rezolvi toate copiile xerox după actele tale și în plus ți se redactează la mașina de scris și cererea pentru obținerea certificatului de înmatriculare. Că doar știi că tu scrii urât.

La final te duci în clădirea DRPCIV și te pui pe așezat la coadă. Dacă ai norocul meu și nimerești fix în cozile în care micii întreprinzători depun câte 4-6 dosare odată, stai mai mult. Dacă nu, n-ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute. La mine a durat cam o oră. Fix în fața mea angajatul ostenit s-a hotărât să ia o pauză de vreo 20 de minute și s-a întors ceva mai constipat decât plecase pentru că s-a apucat să facă figuri la actele pe care le aveam. Mai precis, deși aveam foaia de platformă, nenea de la ghișeul susținea că trebuia să am și plăcuțele de înmatriculare de Franța că alea se dau pe viață. Papuci, eu ar fi trebuit să cunosc acest aspect pentru că ? Câteva minute de parlamentări mai târziu și de mine aproape de a-l mui, accepta dosarul. Dar din cauză că plătisem în aceeași zi taxa de mediu plăcuțele nu vor fi gata până vineri. Pentru că, dacă acum 20 de ani chitanța de plată era suficientă, în zilele noastre moderne chitanța de plată, deși cerută la dosar, nu e suficientă. Trebuie verificată plata, iar plata nu se înregistrează în sistem decât în 2 zile lucrătoare (I shit you not !). Și oricum, să nu mă agit că sistemul lor informatic este stricat și azi toată ziua n-au dat numere așa că oricum nu existau șanse să plec în 2 ore cu numerele de acolo. Trebuie să admit că “sistemul informatic” din instituțiile publice face toți banii plătiți pe el.

În total, la DRPCIV am interacționat cu 2 angajați (1 predat dosar, 1 ridicat talon + numere). M+

Facem frumos totalul și avem 14 angajați la stat angrenați în înmatricularea unui autovehicul. Ca să nu mai vorbim de zecile de hârtii, dosărele, hârtiuțe și chitanțe pe care trebuie să le strângă un contribuabil ca să poată circula legal cu mașina în România.  Și să nu mai vorbim și de banii luați prin toate găurile posibile. 480 de lei la RAR, 60 de lei taxa de înmatriculare, 37 de lei taxa de talon, 583 de lei timbrul de mediu, 85 taxa de numere, în total vreo 1200 de lei dați statului român drept mulțumire că te fâțâie pe drumuri. A se observa că n-am socotit aici impozitul pe auto și RCA-ul (adică încă vreo 1000 de lei în cazul meu).

Dar după cum bine spunea o persoană înțeleaptă, nu contează de câți angajați ai statului te lovești atunci când înmatriculezi mașina, contează mai mult câți angajați ai statului lovești după ce-ai înmatriculat mașina.

carma