talk sau wave

O nouă jucărie marca google a trezit în moșneagul din mine niște amintiri plăcute. Jucaria marca google se cheamă Google Wave și permite practic în mare o comunicatie real time intre 2 sau mai multi participanti. Bine, cu o carca de alte feature-uri în plus. Real time înseamna că vezi ce tastează ceilalții participanți chiar real-time. Nu vezi doar mesajul finit. Ideea nu e deloc nouă și a fost pusă în aplicare cu mulți ani înainte de un tool de *nix care făcea fix același lucru.

Tool-ul respectiv se chema/cheamă talk. 2 participanți legați pe același sistem/sisteme diferite puteau discuta real-time tastând mesajul fiecare într-una din jumătățile ecranului. Vedeai ce tasta celălalt, vedeai ce vroia să spună, cum ștergea caracterele, ce greșeli făcea. Ce mai, o discuție ca-n viața reală. Probabil tineretul din ziua de azi va avea probleme grave în a se exprima cu un astfel de tool la început. Dar îi va forța să scrie mai corect (probabil). Eu unul regret talk-ul și mă fascinează faptul că o tehnologie veche de atâta timp poate fi rebranduită ca ceva nou și inedit.

În altă ordine de idei de abia aștept să prind câteva persoane într-o sesiune de “wave” în timp real…

9 Comments talk sau wave

 1. nashu_mare

  @Apophys: Asta vroiam sa zic si eu, deci acum nu pot decat sa confirm. ICQ avea asa ceva. Poate mai are inca dar nu l-am mai folosit de prin 2000-2001, moment in care YM a devenit popular. Ma intreb daca imi mai stiu numarul de atunci. Cred ca il am notat prin agenda telefonului.

  Reply
 2. fish

  heh mikule, imi aduci aminte de sesiunile de meet cu philache, muppets, talkurile din elth sau de pe unde se mai putea …

  Reply
 3. Meekuu

  :)), pai de vremurile alea îmi aduceam și eu aminte.
  Cre’ ca mai am o sursa veche de meet pe o dischetă pe undeva :D

  Reply
 4. nexus

  Conteaza acum si cine e “la capatul celelalt al firului” ca nu vrei mereu sa vada si “varianta preliminara” a ce ai zis pana la urma (reformulat de cateva ori ca sa nu reiasa ce vroiai sa… transmiti… initial). :))

  Reply
 5. Meekuu

  nexus, tocmai asta face comunicatia mai interactiva. Naibii, e ca o discutie face 2 face, daca ti-a scapat porumbelul, e gata scapat.

  Reply
 6. Fuzzy

  Eu imi amintesc de primele mele experiente de comunicare digitala, respectiv un BBS configurat de un amic acasa la el la care ma conectam de la mine de acasa cu un modem 2400 contra cost pentru amicul Romtelefon, evident.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *