Tehnologia azi

Aseară, în lipsă de altceva interesant (deh, n-ai în fiecare zi meciuri cu Ungaria în care să se lase cu cafteală), mă uitam la un documentar interesant. Documentarul, produs de Penn și Teller, se numește Tim’s Vermeer și este despre un inventator (Tim Jenison ) pasionat de modul de a picta al lui Vermeer. Teoria conform căreia Vermeer picta folosindu-se de diverse mecanisme optice nu este nouă. Dar Tim a dus-o la extrem reîncercând să picteze “Lecția de muzică“.

Eu l-am urmărit ca pe un documentar despre un geek pasionat de un alt domeniu decât cel tehnologic (IT). Și m-a amuzat să văd cum modul ăsta “ingineresc” de a gândi lucrurile îl face să descopere indicii destul de clare cum că Vermeer folosea într-adevăr un dispozitiv optic pentru a picta și-a reproduce nuanțele atât de exact. Mai mult decât atât, spunea despre dispozitivul inventat de el (Tim) că este “redescoperit”.

Chestie care m-a pus nițel pe gânduri vis-a-vis de modul în care își făceau treaba oamenii din secolele trecute. Cei care vroiau să-și facă treaba cu succes erau nevoiți să gândească și să găsească soluții la cele mai simple probleme. În ziua de azi tehnologia gândește în locul nostru iar noi ne tâmpim ușor, ușor pe zi ce trece. Ia să încercăm acum să navigăm cu o hartă pe hârtie nu cu un GPS, să vedem, ne mai descurcăm ? Nu mai comentez de ghidat după stele sau alte indicii prin locurile pustii. Avem de făcut un calcul ceva mai complicat ? Hop-țop scoatem mobilul și calculăm. Avem nevoie să reținem o informație ? La fel.

Tehnologia ar putea fi pentru unii dintre noi uneltele care să “ajute” creierul să fie suficient de odihnit astfel încât să poată fi folosit mai mult în alte scopuri utile. Practic însă, tehnologia îi ajută pe mulți dintre noi să-și odihnească creierul și-atât. Creierul odihnit este apoi spălat bine, bine de tot cu emisiuni cretine de la televizor sau cu informații stupide și irelevante.

De aia ne îndreptăm spre Idiocracy.

5 Comments Tehnologia azi

 1. bogd

  Realizezi ca te contrazici cumva, nu? :)

  Mai întâi îi lauzi pe cei din secolele trecute ca foloseau tot felul de dispozitive nou inventate, după care te plângi de dispozitivele nou inventate în secolul nostru, care duc la „pierderea de skill-uri”.

  You can’t really have it both ways, you know? :)

  Reply
  1. Radu

   In secolele trecute cam oricine era nevoit să improvizeze sau să-și dezvolte niște skill-uri. In ziua de azi poți trece lejer prin viață ca o legumă, doar cu un calculator și cu wikipedia.

 2. geo

  Citeam mai demult ca, odata cu Google, s-a facut trecerea de la retinerea informatiei la retinerea unde a fost stocata informatia. Adica nu mai tii minte cat de inalt e Everestul, dar stii unde si cum sa cauti informatia.

  Reply
 3. Andrei

  @ Geo : Compara volumul de informatii pe care trebuia sa-l stii acum cateva secole si volumul pe care ar trebui sa-l stii astazi.

  De aceea in ziua de astazi este normal doar sa intelegi ceva si sa stii unde sa cauti daca ai uitat, fiindca nu ai cum sa mai stochezi atata informatie.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *