The Dark Knight

Asta-i un film pe care cu greu m-am hotărât să-l văd. Din mai multe motive. Eram convins că moartea lui Heath Ledger a făcut ca prestația lui din film să fie prea supra-apreciată și în plus primul Batman din noua seria cu Christian Bale nu prea m-a convins. Mi s-a părut mult prea lung și prea melodramatic. Așa că am preferat să mai aștept și să mai las să se liniștească ideile preconcepute. 

Aseară, în lipsă de altceva interesant, m-am apucat să-l văd. Trec peste faptul că am căscat de câteva ori plictisit în timpul filmului. Am stat să mă gândesc după aia ce nu mi-a plăcut la film. Și-o s-o iau pe rând.

Atmosfera

Lipsește total atmosfera apăsătoare din Gotham City. În cel de-al doilea film al lui Cristopher Nolan Gotham City nu este decât o altă metropolă americană. Dacă în primul film al lui Nolan mai aveam un conac al familiei Wayne și un oraș ceva mai dark aici nu există așa ceva. Batman stă într-un apartament elegant și costmul și-l ține într-o cameră ascunsă de dimensiunile unui hangar. 

Batman

Christian Bale este un actor excelent. Dar nu înțeleg cine-a fost cu ideea să-l pună să vorbească răgușit atunci când este în costumul lui Batman. Sună a cancer terminal. În plus, spre sfârșit conduce cu nonșalanță un Lamborghini prin oraș (Lamborghini gri/negru care seamănă suspect de mult cu batmobilul) și salvează situația fix la momentul oportun. Nimeni nu se prinde. 

Villains

Avem un Harvey “Two Face” Dent ca erou pozitiv în 80% din film. Atât de pozitiv încât “deturnarea” lui către partea “întunecată” este forțată și lipsită de orice logică. Ba mai și moare pe la final (asta dacă nu-l învie într-un mod complet idiot în partea a 3-a) și este comemorat ca un adevărat erou deși l-a cam văzut o grămadă de lume făcând pe răul prin oraș. 

Și mai avem un Joker. Aici chiar nu știu ce să zic. În mod clar Heath Ledger face un rol deosebit. Dar Joker jucat de Heath Ledger este un Joker tragic, un Joker trist și ușor patetic. Chiar și sublinierea repetată în film a faptului că Joker nu are o motivație pentru acțiunile sale, că nu se supune unor reguli este contrazisă de modul în care este jucat Joker. Și fix de asta îmi era teamă. Rolul lui Joker în Batman este legat complet de numele lui Jack Nicholson după părerea mea. Jack Nicholson nu face un Joker singur și trist ci un Joker anarhic și nebun. Avantajul lui Heath Ledger a fost pumnul de pastile luate la câteva luni după sfârșitul filmărilor. Cam atât.

Gadgets

Aici nu comentez decât o singură treabă. Dacă l-ar dezbrăca pe Christian Bale de costum ar putea să vândă filmul lejer drept un nou James Bond. Și probabil c-ar fi mult mai reușit decât “Quantum of Solace” în condițiile în care avem sonare făcute din telefoane mobile, metode de a te agăța de avioane aflate în zbor și alte chestii mai mult sau mai puțin mărunte. 

Concluzia

Este Dark Knight un film bun ? Da. Este Dark Knight un film Batman decent ? No way. Singurele filme bune Batman rămân cele făcute de Tim Burton. Indiferent de ce comentează majoritatea “criticilor” un film făcut după o bandă desenată cum e “Batman” nu se face să-l tratezi în stilul consacrat deja de “Spiderman”.  “Batman” este un erou atipic, lumea lui “Batman” este o lume apăsătoare, închisă, populată de personaje ciudate. Ciudat este că “Ironman” și “The Incredible Hulk” din 2008 sunt mult mai reușite ca adaptări ale unor benzi desenate. Re-adaptarea seriei Batman a luat o direcție cu totul nouă și complet diferită. Mai spre telenovelă așa… 

4 Comments The Dark Knight

 1. AlexJ

  Inainte sa vad filmul toata lumea imi zicea ca e super tare si mi-am creat niste asteptari destul de mari… si de obicei in situatii de astea ajung sa fiu dezamagit de filmul respectiv… Dark Night, desi aveam asteptari mari, chiar a reusit sa mearga dincolo de asteptarile create…. a fost un film reusit pe multe planuri ;)
  p.s. ABIA ACUM L-AI VAZUT?! :P

  Reply
 2. nexus

  Da, “The Dark Knight” nu pastreaza stilul Tim Burton, dar eu cred ca e mai bun. Dezbate mai mult problemele lui Bruce Wayne (pana acum era absolut normal sa fie activ si ziua, si noaptea – nu parea sa doarma vreodata) si “riscurile meseriei”, iar Joker e mai bun decat varianta veche. Primul Joker (Nicholson) era diabolic, dar caracterul personajului initial inclina spre nebunie pura.
  Singurul lucru “fortat” a fost cu Harvey Dent – nu prea poti supravietuii la cum arata el, dar sa zicem ca si baietii cu efectele speciale trebuie sa manance o paine.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *