Vector – The good, the bad and the ugly

vector-siliconDupă lungi și chinuitoare îndoieli am de vreo 2 săptămâni la mână un Vector Watch. Lungi și chinuitoare pentru că eu nu prea sunt capabil să păstrez intact un ceas, acesta fiind și motivul pentru care în ultimii ani m-am mulțumit cu un Swatch Irony la mână, celelalte ceasuri zăcând prin sertare fie cu geamul spart fie cu el zgâriat zdravăn. Și în condițiile astea, știind că nu prea sunt capabil să am grjiă de un ceas, nu am fost dispus să dau atâția bani pe un smartwatch. Dar Vector m-a atras din momentul în care am auzit de el. Mai precis m-a atras aspectul clasic și faptul că posesorul nu e nevoit să-l bage în priză zilnic pentru a-l putea utiliza (așteptăm cu interes ziua în care vom fi nevoiți să ne încărcăm prin USB chiloții și ciorapii).

Apariția unui alt smartwatch cu aspect clasic pe piață (Huawei) și în zona de preț în care mi l-aș putea permite nu a făcut decât să complice lucrurile. Cireașa de pe tort (sau bomboana de pe colivă) a fost apariția în peisaj al lui Casio WSD-F10. Care nu are aspect clasic, ce-i drept, dar este fucking Casio și are din avantajele Vector Watch (30 de zile de baterie pe ecranul e-ink) fără să moștenească și dezavantajele (de care o să mă ocup mai pe larg mai jos). Dar cum la momentul actual Casio este totuși nițel cam scump iar eu încă nu am câștigat la loto și mie nici nu-mi trimit agențiile la testat/utilizat produse pentru că-s hater, am profitat de o ocazie (mulțumesc Răzvan) pentru a pune mâna pe Vector.

The Good

Modelul este un Luna (cel cu ecran rotund) negru cu brățara de silicon. Prima impresie a fost excelentă, fiind un ceas care se setează extrem de simplu. Nu ai nevoie decât de aplicația Vector și de 2-3 pași pentru a putea utiliza ceasul. Softul este bine gândit, practic toate aplicațiile utilizabile sunt pe post de “fețe” ale ceasului, fețe pe care le poți derula cu cele două butoane sus/jos. Fețele efective de ceas pot avea pe ele “stream-uri” de informație (evenimente, vremea, calorii consumate, pași făcuți, etc). Setările pentru fiecare față și/sau aplicație se fac din aplicația de pe telefon. Nu am avut nevoie de manual pentru a mă obișnui rapid cu utilizarea lor, procesul fiind unul destul de banal.

În câteva zile am testat acuratețea ceasului în ceea ce privește numărarea pașilor și am constatat că este destul de exact. Mai mult, răspunde foarte bine la gesturile făcute, gesturi care pot controla anumite funcții. De pildă, la mișcarea naturală a mâinii spre față ți se afișează notificarea (dacă există ). La o răsucire bruscă se trece la următoarea notificare sau se închide notificarea curentă (dacă nu mai există alte notificări). Și gesturile pot fi făcute destul de natural, nu este nevoie să dai din mână ca și când ai fi fost invadat de un roi de țânțari.

Dar poate cel mai util aspect deși în mod sigur și unul dintre cele mai ignorate, este faptul că Vector are un ecran always-on, fiind un ecran e-ink. De ce spun eu că-i util ? Păi pentru că un ecran always-on îți permite, exact ca la ceasurile clasice, să arunci o privire pe furiș către cadranul ceasului și să vezi cât e ora. Este un avantaj foarte mare în momentele în care poate nu vreți să fie atât de vizibil că sunteți plictisiți ( ședințe interminabile sau discuții cu interlocutori plicticoși ). La un smartwatch cu ecran obișnuit nu ai avantajul ăsta, ecranul trebuie aprins fie prin mișcarea mâinii fie prin atingerea ecranului sau a unui buton. Gest care este vizibil și poate deranja interlocutorii mai sensibili. Ecranul cu e-ink mai oferă și avantajul major al consumului minim de baterie, fiind principalul motiv pentru care Vector ajunge să stea departe de priză chiar și peste 30 de zile.

În cele 2 săptămâni de când îl port am primit și un update cu câteva funcții noi (au apărut niște aplicații de agendă/calendar) precum și o integrare cu Google Fit. Ultimul update apăruse în aprilie având deci o frecvență îmbucurătoare a update-urilor.

The Bad

Unul din dezavantajele Vector este că nu se bazează pe popularul Android Wear ci are un sistem de operare proprietar. Asta înseamnă că nu se pot utiliza aplicațiile comune de pe Vector Wear și trebuie să te bazezi deocamdată pe un ecosistem care este destul de limitat. Spuneam mai sus de integrarea cu Google Fit însă eu nu am reușit să văd actualizat în Google Fit numărul de păși spre exemplu. Asta nu m-ar deranja extrem de mult, aplicația Vector fiind destul de exactă la acest capitol. Însă mi-ar fi plăcut o integrare cu alte aplicații, spre exemplu cu Sleep as Android.  Aici chiar aș fi avut nevoie de o aplicație/metodă cât mai bună de monitorizare a somnului pentru că aplicația/algoritmul folosit de Vector are câteva hibe. Eu spre exemplu sufăr de insomnie și reușesc să adorm destul de greu noaptea. Iar dacă mi se întâmplă cumva să mă duc să mă piș pe la, să spunem, ora 4 dimineața, aplicația consideră că m-am trezit din somn și-mi urează un voios “Bună dimineața”. Având în vedere că oricum îmi sunt monitorizate toate datele, ar fi fost mai simplu ca în fiecare dimineață să bifezi prin aplicație ora la care te-ai culcat și ora la care te-ai trezit, aplicația calculând apoi perioada de somn pe baza senzorilor de pe ceas. Abordarea celalaltă (utilizată de Sleep as Android de exemplu) este să bifezi înainte să te culci faptul că urmează să pui cornul în pernă. Însă abordarea asta nu prea merge în cazul insomniei pentru că ai toate șansele după să stai treaz cu ochii în tavan fără să poți adormi.

Mi-a mai lipsit posibilitatea de a naviga prin lista de contacte sau prin lista ultimelor apeluri și să pot apela rapid un nume de acolo fără a mai utiliza mobilul. Extrem de util la volan atunci când telefonul este fie în buzunarul pantalonilor fie în bord cu Waze (sau altă aplicație de navigare) deschis.

Și în ultimul rând, fără o importanță prea mare, mi s-a părut destul de limitată memoria ceasului pentru că m-a limitat la un număr destul de redus (cel puțin din perspectiva mea de geek care vroia să încerce/testeze cât mai multe) de aplicații/fețe instalate. Înțeleg motivele pentru care nu sunt publice datele privind memoria/puterea de procesare și altele, pentru că nu poți compara mere cu pere (ceea ce utilizează Android Wear cu ceea ce utilizează ca resurse Vector). Însă poate că ar fi util un contor de aplicații instalate/număr de aplicații pe care le-ai mai putea instala.

The Ugly

Tot în cele 2 săptămâni de utilizare am trecut prin trei momente extrem de enervante cu Vector. Primul a fost în momentul în care a apărut update-ul la 1.3.0. Momentul respectiv a coincis cu momentul în care m-am decis să curăț telefonul și am reinstalat de la zero câteva aplicații, una dintre ele fiind și aplicația Vector Watch. După reinstalare, aplicația vedea că există un update pentru ceas însă cerea mai întâi update al aplicației. Ori pe Google Play încă nu apăruse varianta nouă de aplicație și uite-așa am intrat într-o buclă din care nu am putut ieși până în momentul în care nu a fost publicată versiunea nouă în Play. Ceasul evident c-a stat desincronizat cu telefonul în tot acel timp. Măcar am avut noroc că a fost setat mai devreme cu ora corectă deci și-a putut face măcar datoria de ceas până la momentul rezolvării problemei. Problema a durat câteva ore bune rezolvându-se totuși în cadrul aceleiași zile. Cel mai probabil cauza a fost durata necesară pentru aprobare în Google Play. Dar în cazul ăsta nici nu trebuia publicat update-ul pentru ceas înainte de apariția în Google Play a update-ului de aplicație.

Al doilea moment neplăcut a fost chiar ieri când m-am trezit pe telefonul mobil cu o notificare prin care eram anunțat că nu mai am spațiu liber în memoria internă a telefonului. După WTF-ul de rigoare (am totuși 32 de GB, nu foarte multe aplicații instalate iar alte prostii le țin pe cardul micro-sd), am constatat că aplicația Vector Watch utilizează nu mai puțin de 12,65 GB de memorie. Din păcate eram undeva pe drum, aveam neaparată nevoie de telefon funcțional așa că n-am avut cum să investighez ce naiba halește 12,65 GB, am dat clear data ca să-mi pot utiliza șandramaua și gata. Dar am păstrat un screenshot și dacă cumva se mai întâmplă o să am grijă să mă uit.

wtfvector

Ultima problemă relativ “urâțică” legată de Vector este de fapt legată de cureaua acestuia. Obișnuit să port ceasul la mână non-stop m-am trezit cu niște eczeme/rosături cauzate de transpirație și de frecarea cu cureaua de silicon. Prin urmare am vrut să caut o curea metalică și am constatat că nu se găsesc accesoriile originale pe nicăieri. Cureaua aia mișto “mesh” metalică de la Huawei nu se potrivește pe Vector așa că sunt nevoit să-mi iau din alte părți o curea metalică care să-mi lase porii să respire în voie. Și pentru că încheietura mâinii mele este departe de-a fi delicată o să fie mai greuț să o iau de pe interneți că nu știu dacă îmi va fi pe măsură.

Din fericire pentru mine (sau pentru alți posesori de Vector Watch la fel de greu de mulțumit) majoritatea problemelor menționate mai sus pot fi rezolvate prin update-uri. Și dacă Vector va ajunge să aibă un ecosistem ceva mai vioi putem spera chiar și la integrări cu alte aplicații sau chiar la aplicații pentru mobil care să interpreteze mai în amănunt datele. Dar în ultimă instanță și dacă nu va dezvolta un ecosistem, Vector nu e un ceas urât și poate fi purtat la mână și fără a avea funcții suplimentare. Doar că ar fi păcat.

5 Comments Vector – The good, the bad and the ugly

  1. Zamfi

    Ai si pe Android Wear optiunea de Always On (stiu de cel putin doua modele de ceasuri la care sigur merge, inclusiv al meu). La mine, bateria ceasului tine cam 24-30 de ore, cu Always On pornit.

    Reply
  2. Tyby

    O sa revin eu cu ceva detalii despre Huawei W1 Black Steel Link, pe care il am de fix … 24 si ceva de ore. Deocamdata se pune de un retur (a prins doua bucati dead-pixels, de care nu vrea sa scape de nici o culoare). Nici macar nu sunt enervanti, insa piticul meu mic (dar cu suflet mare) de pe creier nu vrea sa accepte.

    Cu ocazia asta voi avea ocazia sa testez si (sau in-) eficienta celor de la Evomag in ceea ce priveste retururile.

    Revin cu date noi.

    Deocamdata … ceasul chiar este o … bijuterie. :) Singurul lucru pe care i-l pot reprosa este bateria (evident): sunt plecat de la ora 5:00 AM de acasa, si acum mai am 17%. E drept, astazi a fost o zi mai speciala din viata, si au venit unele peste altele, incontinuu (telefonul, care tinea cu brio undeva la 40-50% in timpul zilei, astazi a cedat nervos, l-am pus la incarcat acu’ un sfert de ora, la 5% :) ).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *