Y2k14 sau XP-MSE bug

La mai bine de 14 ani distanță de la celebrul Y2K bug o nouă “criză” face valuri în lumea IT. Cea legată de finalul suportului pentru Windows XP. Cum Y2K s-a dovedit a fi un fâs (și datorită măsurilor luate din timp), ăia mai cu capul pe umeri au judecat nițel și-au ajuns la concluzia că nici sfârșitul suportului pentru XP nu e o mare brânză. Că până la urmă OS-ul funcționează în continuare și dacă ai un antivirus decent și un firewall, nu prea ai de ce să-ți faci griji momentan.

Ei bine, s-au cam înșelat. Și asta pentru că Microsoft s-a “gândit” să ia partea celor panicați. Și-au făcut asta foarte simplu. Într-un update împins azi-dimineață pentru MSE (Microsoft Security Essentials), engine-ul antimalware “updatat” a reușit să pună mii de stații care încă mai rulează Windows XP cu cracii în sus.

Eu am pățit-o de dimineață când m-a sunat soacra să-mi spună că nu merge nimic. Am intrat pe un TeamViewer și după lungi minute de chin în care sistemul nu răspundea absolut deloc, am intuit că-i vorba de MSE. L-am dezinstalat, am pus un Avira momentan și am rezolvat problema. Dar am crezut la momentul acela că-i o problemă punctuală, izolată. Nu că există atâția care-au pățit același lucru. Am aflat asta ceva mai târziu când discutam cu un amic pe gtalk și mi-a spus de problemă.  Și-a urmat evident un mare facepalm.

Detalii despre MSE-bug găsiți aiciaici și aici. Have fun !

17 Comments Y2k14 sau XP-MSE bug

 1. bogd13

  Problema era ca din momentul in care XP nu mai primea patch-uri, exista riscul sa ramana deschis la (eventuale si potentiale) vulnerabilitati descoperite ulterior.

  Ca urmare, baietii de la MS au gasit solutia. Un sistem care nu mai raspunde DELOC nu mai este vulnerabil. DELOC! :)

  There, we fixed it, moving on…. :)

  Reply
 2. Tyby

  Numa’ ce ma pocnise pe mine (tocmai aparuse al 4-lea in timp ce vorbeam cu Meeku’), si asa l-a pocnit si pe el :D

  Partea cea mai fucked’up este insa alta: computere relativ identice (OS / hw) au reactionat complet diferit. Unele au cedat nervos, altele au pierdut ceva tigle de pe casa pentru o perioada, dar si-au revenit, altele n-au avut nici pe dracu’.

  Sincer sa fiu pe mine asta ma sperie cel mai rau.

  Intre timp am tot auzit de cateva retele maricele puse pe chituci, la unele cauta baietii virusi si acum, network cable unplugged. :|

  Reply
 3. ABS

  Acu’ sincer… Microsoft a oferit suport gratuit timp de 12 ani pentru XP. Arata-mi mie softul ala pe care-l cumperi o data si primesti suport 12 ani la el. Pana si produsele hardware au garantie mai putina :)

  Reply
 4. Tyby

  Cica asa:

  http://windowsitpro.com/windows-xp/windows-xp-hangs-after-latest-forefront-endpoint-protection-update

  [quote]
  Microsoft has suggested a workaround until a new definition file can be released.

  Current Workaround:

  Disable Behavior Monitoring feature, either in the policy or via the SCEP UI.

  UPDATE: I’m also being told (thanks Bart Surminski!) that a beta version of the definition will also fix this. You can download the definition beta here: http://support.microsoft.com/kb/939757. Latest pre-release definition version is 1.171.67.0. You can read more about beta definitions here: Microsoft pre-release definition updates.
  [/quote]

  Easy-easy.

  ABS: ce te face sa crezi ca au facut-o din caritate?! :D

  Reply
 5. ABS

  Toby, nu am zis niciodată ca e caritate. Pur și simplu au acordat suport foarte mult și la un moment dat s-au saturat.

  Reply
 6. Tyby

  ABS, nu se pune problema ca “s-au saturat”. Este un “contract” pe care l-au incheiat cu clientii care au cumparat XP din august 2001 pana de curand: “vom oferi suport pana la tx”. Windows lifecycle este stabilit inca de la lansarea produsului – si este asa inca de la windows 2000 (daca nu si de mai devreme):

  http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

  Update de caz: astazi au mai luat-o razna cateva XP-uri, simptome similare. In toate cazurile, update-ul de definitii le-a repus pe linia de plutire.

  Nice one, M$. Waiting for more!

  Reply
  1. Meekuu

   bitdefender, no fuckin’ way. Iar avira pentru că pe ăla l-am nimerit primul. Știam că are rata de detecție un pic mai bună.
   Dar serios, cum să mă întrebi de ce nu bitdefender ? :D

 7. mirccea

  Mi se pare mie sau ai luat 2 lucruri fara nici o legatura si ca orice supertitios/conspirationist (nu zic ca esti, dar prea suntem paranoici) gata, s-a facut o intreaga paranoia(de ce sa nu ia para ?). update-ul respectiv, daca te uitai mai atent, asa cum au spus si altii in comentarii a afectat si forefrontul, ORICE sistem de operare, nu numai XP-ul. Ca s-a intamplat sa fie un xp la care ai vazut tu, mi se pare o gandire limitata. Nu numai ca e dezinformare, dar si articolul e menit sa creeze panica. Nu sustin m$, au gresit aici si era sa imi puna multe servere pe butuci, dar nu are legatura cu xp-ul.

  Reply
  1. Meekuu

   N-ai citit prea atent nici articolul nici comentariile. Eu așa am presupus din start ca nu are treaba neapărat cu xp-ul. Însă discutând cu Tyby după, mi-a povestit că a pățit EXACT același lucru in aceeași dimineață tot după un update de MSE. Și dacă ai răbdare si te uiți pe toate linkurile o sa vezi ca au fost o grămadă de sisteme afectate. Toate cu XP.

 8. Tyby

  mirccea, cred ca, peundeva, esti slab informat. Update-ul a afectat produsele de securitate (MSE, Forefront etc) instalate pe sistemele de operare cu motor vechi ale M$ (XP, 2003 Server, 2003 R2). NU a afectat produsele instalate pe sistemele mai noi (Vista, 7, 8.x, 2008 srv) – nu am avut NICIUNUL dintre aceste sisteme afectate, si sunt cateva. Si nimeni nu s-a plans de buba pe altceva decat XP si 2003, din cate stiu eu. Si am studiat extensiv problema, fiind direct implicat in problema.

  Cand se estimeaza o afectare de peste 70% dintre sistemele cu XP / 2003 avand MSE / Forefront si celelalte bazate pe acelasi motor de securitate, deja comentariul tau pare cel putin … ciudat. Ca sa nu zic tendentios.

  Sarbatori Fericite tuturor!

  Reply
 9. Vlad

  Sa-ti dea Dzeu sanatate Meeku, si mie mi s-a transmis aceeasi problema, calculatorul mamei blocandu-se dupa acel update.

  Reply
 10. Licaon_Kter

  [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMWPAPosReady]
  “Installed”=dword:00000001

  Embedded POSReady edition of Windows XP are suport pana in 2019 cica, dar tre 32-bit plus asta in registru

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *