La mai bine de 14 ani distanță de la celebrul Y2K bug o nouă “criză” face valuri în lumea IT. Cea legată de finalul suportului pentru Windows XP. Cum Y2K s-a dovedit a fi un fâs (și datorită măsurilor luate din timp), ăia mai cu capul pe umeri au judecat nițel și-au ajuns la concluzia că nici sfârșitul suportului pentru XP nu e o mare brânză. Că până la urmă OS-ul funcționează în continuare și dacă ai un antivirus decent și un firewall, nu prea ai de ce să-ți faci griji momentan.

Ei bine, s-au cam înșelat. Și asta pentru că Microsoft s-a “gândit” să ia partea celor panicați. Și-au făcut asta foarte simplu. Într-un update împins azi-dimineață pentru MSE (Microsoft Security Essentials), engine-ul antimalware “updatat” a reușit să pună mii de stații care încă mai rulează Windows XP cu cracii în sus.

Eu am pățit-o de dimineață când m-a sunat soacra să-mi spună că nu merge nimic. Am intrat pe un TeamViewer și după lungi minute de chin în care sistemul nu răspundea absolut deloc, am intuit că-i vorba de MSE. L-am dezinstalat, am pus un Avira momentan și am rezolvat problema. Dar am crezut la momentul acela că-i o problemă punctuală, izolată. Nu că există atâția care-au pățit același lucru. Am aflat asta ceva mai târziu când discutam cu un amic pe gtalk și mi-a spus de problemă.  Și-a urmat evident un mare facepalm.

Detalii despre MSE-bug găsiți aiciaici și aici. Have fun !