About time…

A fost aprobat standardul wireless 802.11n. Da, ăla pe care-l tot “vând” producătorii de echipamente de vreo 2 anișori încoace. Bine, le mai tot spuneam eu studenților că multe din jucăriile pe care scrie “draft N” sunt absolut useless. Nu de alta dar standardul (acum putem să-i spunem în sfârșit standard) folosește și banda de 2.4 și cea de 5 ghz. De asemenea, standardul are nevoie de antene multiple. Altă chestie ignorată de mulți producători.

Nici nu știi pe cine să dai vina. Pe producătorii care s-au grăbit să pună în vânzare (pentru profit) echipamente care nu îndeplinesc un standard încă nefinalizat sau pe cei de la IEEE care se chinuie de atâta vreme să scoată un standard nou.

Avantajele 802.11n sunt destul de clare. Viteză mai mare (maxim ~600 mbps, throughput ~150 mbps ).  De asemenea, folosirea benzii de 5ghz mai aduce  un avantaj, banda de 2.4 ghz fiind “aglomerată” de grămada de dispozitive care o folosesc (inclusiv cuptoarele cu microunde).

Dezavantajul principal este tocmai folosirea mai multor antene. Mai multe antene înseamnă consum crescut de putere. Consum crescut de putere în cazul dispozitivelor portabile înseamnă mobilitate scăzută.

Standardul va fi publicat în octombrie.

5 Comments About time…

  1. Meekuu

    Mdap, vorba cuiva de pe Slashdot :

    Now they can finally optimize Duke Nukem Forever’s network code to utilize this new standard at LAN parties!

    Reply
  2. alex

    Presupun că antenele alea sunt câte una pentru fiecare bandă. Și așa, după ureche, aș zice că aia neutilizată trebuie oprită. De preferință automat. Că e posibil să mai treacă 3 ani până la o implementare care să nu dea cu tesla în știm noi ce, asta e partea a doua.

    Reply
  3. Meekuu

    Nope, antenele sunt pentru MIMO (multiple input, multiple output). N-au legătură cu banda. Adică au legătură dacă folosești ambele benzi (și 2.4 și 5). Atunci folosești și antene separate. Dar dacă folosești numai 2.4 sau numai 5ghz, vei folosi toate antenele în MIMO.
    Ideea de bază în 802.11n este transmiterea simultană a datelor folosind antene multiple. Astfel se ajunge la uimitoarea viteză de 600mbps.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *