De câteva zile am pus mâna pe un modem USB Option 3G cu un abonament de internet de la Orange. Încă sunt uimit de viteza cu care evoluează tehnologia. Parcă mai acum un an, doi mă bucuram că-mi pun Cablelink acasa și scap de dial-up. Măreața viteză de 128 (sau 256) kbps mi să părea extraordinară.
Acum iau modem pentru internet prin tehnologie 3G cu lățime de bandă de 3,2 Mbps.

Mai testasem internetul prin Orange și știam că se mișcă bine. Cum telefonul mobil îl am pe Orange de când am pus mâna prima oară pe mobil (bine, era Dialog atunci), am zis că n-o să iau Vodafone. E și mai lejer cu plata. În plus mă cam săturasem să depind de wireless-ul de rahat de prin toate terasele care se laudă cu “hot-spot-uri” free. Yuck.

Modemul e ăsta iar abonamentul este cel de 10€ cu 1,5 GB trafic inclus. Trafic mai mult decât suficient pentru monitorizarea/accesul pe echipamente în cazurile extreme și pentru browsing când sunt în zone fără wireless. De notat faptul că traficul inclus este doar trafic național. Atunci când sunt sub roaming plătesc absolut orice trafic făcut. Iar prețurile ustură destul de mult (~4/5 € / MB).

Ca dimensiuni modemul este un pic mai înalt decât un pachet de țigări, un pic mai îngust și are cam jumătate din grosimea aceluiași pachet (vorbim de pachet de 20 de țigări). Capacul culisează în spate și conectorul USB se poate roti cam cu 45 de grade stânga/dreapta față de poziția inițială. Astfel vârful modemului poate fi orientat în sus pentru un semnal mai bun. Ca mai toate jucăriile de felul ăsta modemul vine cu un storage device read-only care conține driverele și programul de conectare. Program de conectare branduit de Orange. Personal găsesc extrem de isteață ideea asta cu storage device-ul.

Cam pe aici se termină părțile bune și frumoase. Driverele și programul de conectare se instalează extrem de rapid și de ușor dar nu există drivere și program de conectare decât pentru Windows și MacOS. Mai mult decât atât, aplicația de conectare existentă pe device nu conține nici o metodă prin care poți afla traficul realizat de tine (ce să mai vorbim de un history al conectărilor). Pe site-ul Orange România există o aplicația “Orange Businness Everywhere” care ar fi trebuit să facă chestiile astea. Din păcate n-am reușit să fac să meargă aplicația respectivă (nu recunoștea modem-ul) deși m-am chinuit în jur de 2-3 ore. Până la urmă am găsit pe site-ul producătorului ( Option ) o versiune mai completă a aplicației de conectare (cu tot cu drivere) care era potrivită pe modelul meu. Aplicație care are toate funcțiile necesare și care este infinit mai utilă decât răhățelul branduit Orange.

Viteza maximă prinsă a fost de appx. 2 Mbps (în metropolitan).Mai mult decât decent pentru o soluție cu principal avantaj mobilitatea. Acu’ aștept prima factură :P.