Internet mobil

De câteva zile am pus mâna pe un modem USB Option 3G cu un abonament de internet de la Orange. Încă sunt uimit de viteza cu care evoluează tehnologia. Parcă mai acum un an, doi mă bucuram că-mi pun Cablelink acasa și scap de dial-up. Măreața viteză de 128 (sau 256) kbps mi să părea extraordinară.
Acum iau modem pentru internet prin tehnologie 3G cu lățime de bandă de 3,2 Mbps.

Mai testasem internetul prin Orange și știam că se mișcă bine. Cum telefonul mobil îl am pe Orange de când am pus mâna prima oară pe mobil (bine, era Dialog atunci), am zis că n-o să iau Vodafone. E și mai lejer cu plata. În plus mă cam săturasem să depind de wireless-ul de rahat de prin toate terasele care se laudă cu “hot-spot-uri” free. Yuck.

Modemul e ăsta iar abonamentul este cel de 10€ cu 1,5 GB trafic inclus. Trafic mai mult decât suficient pentru monitorizarea/accesul pe echipamente în cazurile extreme și pentru browsing când sunt în zone fără wireless. De notat faptul că traficul inclus este doar trafic național. Atunci când sunt sub roaming plătesc absolut orice trafic făcut. Iar prețurile ustură destul de mult (~4/5 € / MB).

Ca dimensiuni modemul este un pic mai înalt decât un pachet de țigări, un pic mai îngust și are cam jumătate din grosimea aceluiași pachet (vorbim de pachet de 20 de țigări). Capacul culisează în spate și conectorul USB se poate roti cam cu 45 de grade stânga/dreapta față de poziția inițială. Astfel vârful modemului poate fi orientat în sus pentru un semnal mai bun. Ca mai toate jucăriile de felul ăsta modemul vine cu un storage device read-only care conține driverele și programul de conectare. Program de conectare branduit de Orange. Personal găsesc extrem de isteață ideea asta cu storage device-ul.

Cam pe aici se termină părțile bune și frumoase. Driverele și programul de conectare se instalează extrem de rapid și de ușor dar nu există drivere și program de conectare decât pentru Windows și MacOS. Mai mult decât atât, aplicația de conectare existentă pe device nu conține nici o metodă prin care poți afla traficul realizat de tine (ce să mai vorbim de un history al conectărilor). Pe site-ul Orange România există o aplicația “Orange Businness Everywhere” care ar fi trebuit să facă chestiile astea. Din păcate n-am reușit să fac să meargă aplicația respectivă (nu recunoștea modem-ul) deși m-am chinuit în jur de 2-3 ore. Până la urmă am găsit pe site-ul producătorului ( Option ) o versiune mai completă a aplicației de conectare (cu tot cu drivere) care era potrivită pe modelul meu. Aplicație care are toate funcțiile necesare și care este infinit mai utilă decât răhățelul branduit Orange.

Viteza maximă prinsă a fost de appx. 2 Mbps (în metropolitan).Mai mult decât decent pentru o soluție cu principal avantaj mobilitatea. Acu’ aștept prima factură :P.

18 Comments Internet mobil

 1. muzumbu

  Ptr linux am reusit sa configurez cardul de date PCMCIA de la Orange folosind nozomi driver. A fost o adevarata aventura dar pana la urma a functionat bine.

  Reply
 2. Meekuu

  N-am zis că n-or merge în Linux. Am subliniat subtil doar faptul că “businness” înseamnă încă Windows/Mac iar Linuxul e încă ignorat.

  Reply
 3. Catalin Nicolescu

  Chiar vreau si eu sa imi iau un device pt internet mobil, nu prea ma intereseaza de la cine, atat timp cat functioneaza sub linux.

  Cineva care poate impartasi experientele ?

  Reply
 4. Emil

  Putem sa recunoastem ca Linux exista datorita pasiunii unor adolescenti/studenti. Ideea e ca multi cresc si devin lenesi si atunci le tre win/mac. Sunt intr-adevar putini care ii poti incadra la business si folosesc linux pe laptop/desktop la birou.

  Modemurile option merg foarte bine pe linux (chiar si cele mai vechi huawei merg) Partea mai dificila e sa-l comuti din mod mass storage in mod modem, dupa creare unui ttyUSB0 e doar treaba de o conexiune dialup care se poate face fie manual si apelat pppd-ul manual fie din NetworkManager sau cu Kppp.(sa nu uitam de string-ul de initializare referitor la setarea APN-ului)

  Reply
 5. nihasa

  eu am un nokia e51 si vodafone live … merge super usor conectact ca modem si viteza ajunge pe undeva pe la 400-500kbps. Trafic 500mb pentru 4euro fara tva.

  Reply
 6. Meekuu

  Așa am și eu pe un M600i. Da’ e mai greu să faci ssh de pe smartphone și să vezi loguri de pe echipamente :P.

  Reply
 7. Henrich

  Ma bate gandul ca sa imi activezi azi internetul de la orange, nu as avea rabdarea pana imi activeaza aia de la rds, as pierde mult … Cei de la orange in cat timp activeaza de la cerere?

  Reply
 8. Meekuu

  Asta nu e pe acelasi abonament pe care am si telefonia. Este un abonament separat cu un SIM separat care sta in modem. De activat a fost activat instant dupa ce-am semnat contractul.

  Reply
 9. Emil

  Acelasi lucru se activeaza si pe acelasi sim pe care ai si abonamentul de voce, ideea e ca nu o sa poti vorbi in timp ce faci trafic de date. Poti activa orice optiune cu contract semnat(cu perioada minima contractuala) sau doar ca si optiune suplimentara pe care o poti dezactiva oricand insa asa nu ai posibilitatea de a achizitiona modemul la pret promotional.

  Reply
 10. Adi

  Am si eu un abonament similar si un modem Amoi U2000+, dar n-am avut niciodata mai mult de 40KB/s (in Constanta). Cei de la Orange mi-au spus ca depinde de semnal si de zona in care sunt, dar modemul raporteaza semnal 3G. Cacanari..

  Reply
 11. Drojdie

  @Adi – am acelasi modem ca si tine. Unde exista acoperire 3G se misca decent. Abonament de la orange cu 6Gb trafic. In zonele in care nu exista acoperire 3G se misca infect, mai prost ca un dial-up.

  Reply
 12. Vlad

  M-am jucat vreo cateva luni cu un modem de-asta, numa ca aveam (cica) trafic nelimitat (abonament business, negociat, bla bla…) si-am ramas si eu foarte placut impresionat de felul in care se comporta, cel putin pe laptop-ul meu (un Dell Latitude 830D)… pe de alta parte am incercat mult si bine sa-l instalez pe un Latitude mai vechi (810D), dar degeaba…

  Reply
 13. Miklós Henrich

  între timp m-am mutat înapoi la țară unde am clicknet pe fir, acum sunt în ultima lună de contract cu cei de la orange și ghici ce… am EDGE la țară (până acum era verde numai)!!! futereeeeee :))))) ce mă fac meekule? sfaturi ceva? :P

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *