Balcan-IX

Săptămâna trecută am primit o invitație din partea Romtelecomului la anunțarea noului serviciu Internet Exchange “păstorit” de ei. Inițial am avut intenția (sunt sincer și recunosc) să spun “pas” evenimentului mai ales având în vedere locația aleasă (sediul Romtelecom de pe strada Gârlei în apropierea București-Ploiești). Curiozitatea de-a asista live la o prezentare a unui serviciu atât de tehnic (termenul de Internet Exchange este o nebuloasă pentru majoritatea) m-a împins totuși să vin.

Prin urmare, azi, după un drum de cca. o oră jumate din Titan, am ajuns cu câteva minute întârziere. Prezentarea a fost în limitele așteptate ca grad de dificultate (apariția unei scheme cu echipamente de rețea a fost un punct maxim dpdv tehnic).

Serviciul de Internet Exchange lansat de Romtelecom este cel mai ambițios din țară până în prezent. Celelalte două servicii similare (InterLan și RONiX) sunt limitate la zona metropolitană. Balcan-IX cuprinde 2 inele care leagă 8 locații diferite din țară (2 locații în București, Timișoara, Oradea, Bacău, Iași, Galați și Constanța) printr-o legătură de 10Gbit. Infrastructura este una separată de cea folosită de Romtelecom, serviciul de Internet Exchange având un ASN diferit de Romtelecom. În perioada imediat următoare lansării serviciului (până la 1 iunie) vor fi tarife promoționale pentru providerii dornici de-a avea peering folosind Balcan-IX. Pentru peering local tarifele vor conține doar consumul de curent electric (în cazul colocării) până la sfârșitul anului iar pentru peering-ul național va exista o schemă de discount de până la 50% ( în funcție de numărul de membri noi atrași ).

În prezent, celelate 2 servicii de Internet Exchange (majore) de la noi din țară, InterLan și Ronix, au 45, respectiv 32 de membri. Lista de peer prezenți în Balcan-IX în momentul de față o găsiți aici. Se urmărește și atragerea operatorilor din țările vecine  (Republica Moldova, Bulgaria).

Investiția totală în acest proiect a fost de peste 500.000 €.

Cam asta a fost mesajul transmis de către reprezentanții Romtelecom prezenți la eveniment, acum așteptăm noi reduceri la tarifele la Internet (sau noi creșteri de bandă :D).

Ca fun-facts am notat 2 dintre întrebările/afirmațiile cele mai haioase (venite de la ceilalții participanți la întâlnire). Din păcate n-am reținut și numele lor (dacă se recunosc și recunosc pot lăsa un mesaj) :

1. “Numele din denumire, IX, vine de la ?”

2. “ADSL – banda largă a lumii civilizate !”

5 Comments Balcan-IX

 1. dan broscoi

  well, mai bine mai tarziu decat niciodata.

  au constientizat si ei ca, in felul acesta mentin traficul in ograda noastra, si nu o sa mai foloseasca lumea demonoid-ul, ci o sa treaca pe ceva mai mioritic.

  ix’uri locale mai exista, aici in cluj a fost unu’, nu stiu daca-i mai functional, cjiix.ro…

  problema ii alta… degeaba se agita romtelecomul, daca marii jucatori nu intra in hora (rds/upc), nu o sa faca nimic…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *