Ai fi zis că după ce-au avut 2-3 hostinguri probleme majore lumea se învață cum să-și facă backup corect pe la site-uri, nu să-și țină toate ouăle în aceeași găleată. Dar nu, e mult mai simplu să fim leneși (yeah, văd ironia) și să nu ne chinuim prea multi deși soluții există.

De exemplu dacă aveți wordpress e simplu. Sunt multe plugin-uri de wordpress care fac backup regulat, unele pot face și remote backup, unele sunt mai simple, altele mai complicate. De la BackupBuddy (care mi se pare prea overkill și e pe bani) până la ce am eu pe aici adică BackWPUp. Cu storage undeva în cloud sau pe un ftp sau chiar lunar descărcat ad-labam și tot e mai bine decât nimic.

Dacă e altă șandrama atunci nu disperați. Cpane și Plesk știu de bine de rău de cron jobs și există scripturi php care pot genera backup-uri la intervale regulate pe care le poate urca pe un ftp remote. Dar s-ar putea să existe și o soluție de backup a providerului de hosting, ideea de bază este să nu vă lăsați fișierele tot pe acolo ci să le urcați în o altă ogradă sau mai multe.

Că sula calului, în ultimă instanță e responsabilitatea voastră și  oricât de idiot ar fi hostingul e bine să vă păziți pielea și munca și să nu depindeți în totalitate numai de alții.