Ușurel cu discriminarea pe scări

Băieții de la TNR (de fapt doar unul din ei) au scris un articol un pic dincolo de limitele calomniei vis-a-vis de amanta aia tinerică fluturată de Dragnea la congresul PSD. Și așa cum probabil ați aflat la ora asta, ieri au luat o ditai amenda de la CNDC pe toate găurile posibile. La ora la care scriu eu articolul ăsta (adică prin creierii nopții și probabil că-l voi termina dimineață spre prânz), lumea dezbate aprins subiectul peste tot. Cele mai multe voci spun că “bine le-a făcut”, ceilalți, inclusiv eu la un moment dat, am spus că treaba asta ar fi fost rezolvabilă în instanță într-un proces de calomnie nu neaparat de competența CNDC. Dar pentru că îmi place să mă cert cu argumente valide m-am apucat să caut cam care este treaba cu CNDC și cu legislația în vigoare.

Hai s-o luăm băbește. Mai întâi să vedem care este competența CNDC și pe baza cărei legi funcționează. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării funcționează pe baza Hotărârii de Guvern nr. 1.194 din 27 Noiembrie 2001 unde printre altele se specifică așa :

Art. 1. – (1) Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, denumit în continuare Consiliul, constituit în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Art. 2. – (1) Pentru îndeplinirea rolului prevăzut la art. 1 Consiliul exercită următoarele atribuţii:

………………………………………………………………………………………………………………………………….

k) constată şi sancţionează contravenţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr.137/2000;

No bun, hai să mergem la OUG 137/2000 și să ne uităm ce zice pe la sancțiuni și contravenții, mai precis la Capitolul III, articolul 26 :

Articolul 26

(1) Contravențiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) și (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) și (6), art. 12, 13, 14 și 15 se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

(2) Consiliul sau, după caz, instanța de judecată poate obliga partea care a săvârșit fapta de discriminare să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii de constatare, respectiv al sentinței judecătorești.

(3) Sancțiunile se aplică și persoanelor juridice.

Deci sancțiunile se aplică conform contravențiilor de la articolul 2 și se aplică și persoanelor juridice. Bun, hai să mergem la articolul 2 unde, la aliniatul 4 descoperim următoarele :

Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate față de alte persoane, grupuri de persoane sau comunități atrage răspunderea contravențională conform prezentei ordonanțe, dacă nu intră sub incidența legii penale.

Atenție, nu zice numai de discriminare, spune clar, “ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane…”

Și-acum dacă vă îndreptați atenția către articolul din TNR pe care-l puteți găsi relativ simplu în arhiva internetului o să descoperiți că pe aici e problema. Nu putem zice că-i discriminare față de cele 5 persoane care au depus plângerea dar sunt supuse unui tratament injust sau degradant. Ori asta, conform legislației în vigoare, ESTE de competența CNDC. Și hai să nu recurgem și noi la “whataboutism” și să spunem că “da, dar CNDC de ce n-a amendat-o pe Viorica Dăncilă și i-a amendat pe ăștia” pentru că sunt două chestiuni separate. Mai precis problema este că NU a amendat-o pe Dăncilă, nu că i-a amendat pe TNR. Putem să ne revoltăm atunci când instituția statului nu-și face treaba nu atunci când o face în limitele legale.

Bun, am putea argumenta că legislația e ambiguă și că poate fi folosită pentru a limita libertatea de exprimare dar iarăși, asta este o altă chestiune. Haideți să ne păstrăm energia pentru luptele pe care le putem câștiga cu argumente valide, nu să sărim de cur în sus de fiecare dată. În plus, de data asta efectul a fost nițel pervers, eu, ca și mulți alții de altfel, nici nu băgasem în seamă articolul atunci când a apărut, acum în schimb în mod sigur l-au citit toți.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *