După o perioadă de plimbări printre câteva feed readere am rămas la FeedDemon pe care-l folosesc de ceva vreme. Nu urmăresc foarte multe feed-uri dar am preferat un feed reader offline în locul Google Reader. Și am preferat FeedDemon pentru că se mișca îndeajuns de bine și avea și câteva opțiuni interesante legate de modul de afișare al feed-urilor. Am continuat să-l folosesc cu și mai multă plăcere după ce-a devenit free și de fiecare dată am facut update-uri la versiunile beta apărute pe filehippo.

În ultima versiune apare o chestie neașteptată. O reclamă în colțul stânga jos. Imagine statică dar totuși reclamă. În primă fază m-a amuzat din cauza glumelor tot mai dese legate de criza economică. După aia mi-a zburat gândul la Opera. Pentru cititorii mei care n-au prins vremurile alea, versiunile vechi de Opera aveau o reclamă în partea de sus. Nu mare dar totuși enervantă.  Opera a renunțat la varianta plătită (care te scăpa de reclamă) și acum este un browser gratuit (foarte bun de altfel).

Fără să fiu surprins am citit toate mesajele “contra” lăsate pe blogul lui Nick Bradbury (creatorul FeedDemon). Mai toate spun același lucru, au plătit înainte pentru a folosi softul, s-au bucurat când a devenit free și au impresia că au fost oarecum țepuiți acum când apar reclame. Câțiva sunt dispuși să plătească în continuare pentru a folosi FeedDemon fără reclame și a avea suport. Alții sunt deciși să se reorienteze către alte produse. Foarte puțini acceptă reclamele.

Motivația apariției reclamelor într-un fost produs comercial/actual gratuit e destul de lesne de înțeles. Reacția utilizatorilor este însă mai greu de înțeles și merită disecată nițel. Nu numai că-s puțini dispuși să plătească bani pentru ceva dar majoritea din cei care nu-s dispuși să scoată nici un ban din buzunar nici nu acceptă o soluție care implică derularea unor reclame  (mai mult sau mai puțin enervante) prin fața ochilor.

Nu apăr reclamele. Și eu le filtrez pe majoritatea celor în flash sau gif-uri animate. În schimb nu am filtrat niciodată reclamele google. Pentru simplul fapt că reclamele google nu mă deranjează. Mi se pare o metodă de bun simț pentru promovarea unor produse/servicii. Fără să-ți urle muzica din boxe când te aștepți mai puțin, fără cearceafuri care-ți umplu pagina. Doar câteva frânturi de text. Până și publicitatea “in-text” mi se pare mai enervantă decât adsense (pentru că le confund cu link-uri intenționate).

Pe voi ce vă enervează la publicitatea online și de ce ?