Postul ăsta-i pe țeavă de circa 2 săptămâni dar n-am avut la dispoziție timpul necesar să-l scriu așa cum aș fi vrut. Nu că acum l-aș avea dar acum m-a motivat Iuliana povestind cum e cu instituțiile statului și cu procesul de informatizare a lor.

Acum ceva vreme, când eram și eu mai tânăr, n-aveam burta pe care-o am azi și nici grijile de-acum și mă plimbam voios cu RATB-ul, am primit o amendă. Se întâmpla prin iunie 2001 treaba asta dacă nu mă înșel (și arareori mă înșel). Amendă pe care, cu nițel scandal, am plătit-o pe undeva pe la un chioșc RATB de prin Militari (pe la piața Veteranilor parcă). Și-am uitat de ea. Pe vremea aia stăteam încă pe capul părinților și probleme de genul “impozite” îmi erau doar vag cunoscute.  Inutil de spus că bonulețul primit la plata amenzii a fost păstrat doar o scurtă perioadă de timp (și perioada aia de timp a fost păstrat doar din motive de lene de a-mi face ordine prin portofel). A trecut vara, toamna, a venit anul nou. Prin februarie 2002 m-am trezit cu ai mei părinți pe cap nervoși nevoie-mare că de ce-am luat amendă RATB și n-am plătit-o că acum s-au trezit cu ea la impozitul pe casă. Opa, zic eu. Nu-i adevărat. Singura amendă luată a fost prin iunie și-am plătit-o conștiincios. Dovada ? N-o mai am, normal. De ce-aș păstra bonul ăla juma’ de an ? Mă înjură, plătesc oamenii impozitul + amendă și stăm liniștiții.

Asta se întâmpla prin 2002. Prin 2004 sau 2005 surpriză, apare iar la impozit aceeași amendă RATB. De data asta știind c-au plătit-o, încep parlamentările cu ei. Cu chiu cu vai descoperă ăia că s-a produs o încurcătură și că amenda aia a venit din nou în evidența lor.

Anul trecut, în decembrie, când am înscris mașina în circulație a trebuit s-o înregistrez și la taxe și impozite. Când am plătit impozitul pentru ea, tanti de acolo m-a anunțat iar că am amendă RATB neplătită. Nu era tocmai momentul să mă iau în gură cu ei. Mă certasem nițel mai devreme din alte motive la fel de cretine.

Anul ăsta mi-a venit scrisorica acasă și evident, faimoasa mea amendă RATB e la locul ei. Deja mă consolez cu gândul că amenda asta o să mă urmărească până când o să mor. Nu de alta dar mă îndoiesc de faptul că în România o să evolueze lucrurile. O să avem tot coișpe mii de baze de date neaduse la zi, o să avem tot aceiași funcționari tâmpiți, obișnuiți să țină evidențele pe hârtie într-o societate în care tehnologia este cu 50 de ani peste nivelul lor, o să avem aceeași politicieni și miniștri mai ocupați cu vilele și șpăgile decât cu descâlcirea unei birocrații atât de stupide încât te îngroapă de viu. Avem o legislație și un mod de lucru în domeniul finanțelor publice încât cred c-ar fi nevoie de o armată de creiere ca să reușească să dezlege cât de cât ițele. Deh, România…