În ultima vreme iar am început să fiu mai aglomerat și cu mai puțin timp liber. Culmea e că îmi face plăcere acum (spre deosebire de sfârșitul anului trecut când eram extrem de obosit și irascibil). Printre multele chestii făcute săptămâna asta una iese în evidență.
Am avut un student la CCNA cu care îmi făcea (de fapt îmi face încă) plăcere să ma cert pe tema Linux-ului. Mai apare și pe aici și comentează cu nick-ul Fuzzy. A se înțelege că “cearta” e doar o discuție amicală în care fiecare vine cu argumente fără să cedeze în fața contra-argumentelor. Ce-i haios este că în fond amândoi avem dreptate și știm chestia asta.
Discuția se învârte de cele mai multe ori în jurul faptului că eu prefer să folosesc Windows XP pe laptop și în general pe majoritatea desktop-urilor pe care lucrez din cauză că nu consider (momentan) Linux o alternativă fiabilă. El îmi spune că-s leneș și că nu dau un exemplu pozitiv (sigur o sa intre aici și-o să-mi mai aducă aminte ce-mi spune de obicei), eu râd de încăpățânarea lui de a se chinui cu o clona Gentoo (e mare fan Gentoo) și nu puține sunt momentele în care se chinuie să mai instaleze câte-un driver amărât.
Ei, today is my day. Am avut parte de exemplul perfect care susține afirmația mea că Linuxul nu este o distribuție care poate fi folosită cu ușurință. Da, s-a maturizat enorm în ultima vreme dar încă mai are. Ar putea crea o breșă dacă Ubuntu reușește să creeze o distribuție mai bună decât precedenta iar Windows insistă în continuare pe Vista în stadiul actual. Nu de alta dar 2gb RAM pentru a face un sistem pe care lucrezi doar office să se miște decent mi se pare cam mult. Indiferent cât de ieftin a ajuns RAM-ul.
Vorba lungă sărăcia omului. Se dă un Linux cu Postfix. Se dorește un filtru antispam/antivirus pe mail-urile care circulă în postfix. Am ales mailscanner + spamassassin + clamav. Am instalat mailscanner și spamassassin din repository după care am intrat în perl shell ca să instalez modulele de perl pentru Clamav plus alte minuni necesare. Termin de instalat tot și mă apuc de testat. Mailscanner-ul nu prea vroia să pornească. Deși editasem conf-ul unde era implicit exim-ul trecut ca MTA avea încă niște bube legate de treaba asta. Inițial am presupus că-i legat de modulele din perl așa că am reinstalat tot ce-am prins prin perl. Printre care și spamassassin-ul (cu o versiune mai nouă nițel). Am încercat din nou, același rezultat. Am găsit problema în faptul că, deși am modificat conf-ul să meargă cu postfix, script-ul de init tot își crea niște fișiere cu user-ul mail (de la exim). L-am reparat și-am testat din nou. Pixu, nu mergea nimic. Mă apuc să fac debugging pe mailscanner (scoate un output și legat de spamassassin) și văd că îmi dădea niște erori legate de bazele de date bayesiene. Mă scarpin în cap și mă apuc de căutat pe google. Singurele rezultate găsite ziceau de modulele necesare în Perl. Mă apuc, iau Perl-ul la puricat, reinstalez module. Nimic. Am instalat în perl mai toate modulele cu Mail și cu Net pe care le-am găsit. N-a vrut. Deja eram pissed off pentru că renunțasem la amavis-ul instalat anterior pentru că reușea să-mi mai blocheze niște mail-uri și metoda de scan de la mailscanner mi s-a părut mai bună. Amavis “prinde” mail-urile care vin pe portul 25, le scanează și le varsă prin alt port în coada de intrare. Mailscanner reține mail-urile în coada de intrare, le scanează și le dă drumul după aia. Mi se pare o metoda mai simplă și în general prefer metodele simple.
După vreo 2-3 ore de înjurat și țăcănit pe taste (timp în care am și reinstalat perl-ul din surse) m-a pocnit o idee. Am repus perl-ul din repository și spamassassin-ul tot din repository-ul distributiei. Fără să iau modulul mai nou din repository-ul perl. De data asta a vrut. 2 unelte care ar trebui să funcționeze împreună nu mai funcționează dacă folosești o versiune mai nouă pentru una din ele. E ca și cum la fiecare update de php apache-ul mi-ar da eroare (sau invers). Ok, s-au mai întâlnit cazuri similare. Dar de obicei ele sunt semnalate în documentația respectivelor programe. Sau erorile sunt de așa natură încât anunță o incompatibilitate între cele 2 versiuni (se poate face o verificare rapidă a versiunii la pornire). Neah, eroarea era atât de generică încât pot să spun că am avut noroc și mi-a trecut prin cap să verific cu versiunea originală de spamassassin.
Și dacă în cazul unor programe destul de micuțe și destul de puțin complexe se întâmplă treaba asta ce pretenții să mai am de la aplicațiile dintr-o interfață grafică sau dintr-o suită office ?
Este software-ul open source o alternativă acum ? Dacă preferi să nu ai probleme neprevăzute, NU. Dacă ești pasionat de debugging și vrei să testezi lucruri noi (încearcă marijuana :D ) poate da.
Are viitor software-ul open source ? Greu de spus. Părerea mea este că are doar dacă va exista o distribuție suficient de puternică încât să canalizeze eforturile celor din comunitatea open-source de-a realiza un produs bine închegat. Aștept un parteneriat Google + Ubuntu ceva. Un produs care să ofere o minimă garanție.
A se observa că nu comentez nimic legat de MacOS. Deși nu-mi place să recunosc cred că MacOS-ul va reprezenta viitorul în materie de OS-uri. Motivele pentru care nu-mi place MacOS-ul nu au nimic în comun cu interfața eye-candy sau cu faptul că este Unix-based. Nu-mi place politica închisă a Apple. Nu-mi place faptul că te obligă ca utilizator, după ce-ai cumpărat casa de la ei să o utilezi cu ușa de la ei, cu ferestrele de la ei, cu cheile de la ei, cu mobila de la ei cu wc-ul de la ei, eventual cu o nevastă de la ei. După care, atunci când vrei să ieși în curte să discuți cu vecinii descoperi că Apple îți oferă o ieșire prin coșul de la șemineu pentru că ușa nu e recomandată pentru o astfel de conversație.
Dar pentru că majoritatea utilizatorilor chestiile legate de compatibilități între protocoale și alte rahaturi de genul ăsta nu valorează nimic și pentru că Apple e cool, produsele Apple o să se vândă în număr mare și de-acum înainte. Este un pas necesar spre Idiocracy.
acum zi și cât de ușor era de pus postfix + prietenii pe Windows, ca să avem ce compara, nu?
Pe Windows există MTA-uri extrem de fiabile. MDaemon sau Exchange fac foarte bine față nevoilor unei multinaționale. Evident cu costurile de rigoare. Dar crede-ma, o soluție cu grupuri de utilizatori și politici (care se face relativ simplu cu cele de mai sus în Windows) sunt extrem de scârbos de făcut în Linux (cu un MTA open-source).
incearca te rog ce ai scris mai sus pe un sme server
Man, nush ce sa zic de asta. Ai dat un exemplu de admin :). Eu am ubuntu acasa pe post de desktop (un net, un torent, un chat etc) si n-am avut probleme, ba chiar statea mai bine in picioare decat XP-ul dinainte.
Evident, pana am fost destul de prost (sau nu eu, cine stie ?) sa reusesc sa nu mai boot-eze. Error 17 sa ne traeasca.
Eu zic ca degeaba te plangi, ti-ai facut-o cu mana ta.
Accelasi tip de problema poate sa apara si pe Windows la fel de usor. Singura diferenta este ca pe Linux ai tool-uri pt a evita situatii de genul asta si pt a le rezolva daca e cazul, pe Windows probabil nu o sa vezi vreodata asaceva.
btw, “Linuxul nu este o distribuție care poate fi folosită cu ușurință” suna parca prea newbiesh pt tine :)
1. Crede-ma ca o solutie gen amavisd-new e mai rapida decat una bazata pe mailscanner.
Timpul pierdut. Vine mail-ul, daca e solutie de tip proxy, acesta este direct trimis la scanat, daca e gen mailscanner dureaza pana mailscanner se sinchiseste sa mai verifice daca is mailuri noi coada. daca pui sa verifice foarte repede ia ghici… load foarte mare. la sute/mii de mailuri pe zi .. chics
In loc de amavis prefer spampd si clamsmtpd. nu am nevoie de toate optiunile lui amavisd. din pacate legat de spam inca nu exista un scanner scris in c… sau ma rog… care sa ruleze ca binar si sa fie clar mai rapid.
2. Ideea este ca ai facut varza in casa ta si nu ai rezolvat nimic. NICIODATA nu te bagi peste distributie. Distributiile comericale de ex vin cu tot felul de patch-uri care repara chestii dar niciodata nu se aduc versiuni noi. Problema este una generala si pe mediul windows si pe ce vrei tu. Ce se intampla daca ai 100 de aplicatii care folosesc o librarie si vii si faci update la libraria aia pentru o singura aplicatie. Libraria se presupune ca are o gramada de modificari si ca e mult mai buna mult mai performanta… se presupune ca tre sa faci update la toate cele 100 de aplicatii. crede-ma ca se intampla la fel si in windows si in orice os.
3. Gentoo… este deocamdata singura distributie capabila sa aduca toate dependintele. si portage-ul din gentoo e singurul capabil sa faca update la cele 100 de aplicatii care au nevoie de libraria ta noua. (vezi revdep-rebuild).
Gentoo este distributia facuta pentru lenesi ca tine, care in loc sa aleaga calea scurta, sa citeasca si sa dea paste in goole la crix/crax-urile din log si sa vada ca sigur au mai existat “problemele” tale alegi sa faci de capul tau recompilari and shits si sa te bagi peste bunul mers al distributiei.
Eu zic ca ai facut un sistem intreg varza si ca tre sal re-instalezi cat de curant(stil M$ pe care il venerezi asa…). Spor la treaba!!!
Sa nu indraznesti sa afirmi ca preferi solutiile simple din moment ce alegi Microsoft sau Apple!
Legat de alt comentariu: La cati useri rezista un sistem exchange? La cati useri rezista un sistem open? Cate mailuri pe zi trec printr-un exchange? Cu cate resurse utilizate, care e solutia pe care o recomanda M$? sa pui mai multe servere … costu undei? MERITA?????? De ce au ajuns gigantii gen Yahoo si Google unde au ajuns? De ce yahoo a trecut la php acu cativa ani? De ce cei care sunt pe primul loc folosesc solutiile open si nu se plang?
Unu la mână: discuția în contradictoriu CU ARGUMENTE este benefică atâta timp cât nu devine ceartă. Părerea mea.
Doi la mână: uite mamă, sunt la TV :)
Trei la mână: small-and-dirty versus big-and-professional este precum gets-the-job-done versus fast-and-best.
Posibilitățile open source-ului sunt imense față de restricțiile impuse de prietenul nostru Micromoale. La open source îți spargi capul nu-știu-câte-ore dar până la urmă reușești să găsești un workaround și la final merge pentru că ai j’de mii de alternative din care una tot merge. La Micromoale dai un ban dar mai târziu afli că NU AI VOIE să instalezi nu-știu-ce aplicație, librărie sau altceva pentru că violează EULA sau alt shit. Și asta _PE BANII TÄ‚I_. Și să nu aud că nu se rupe nimic la Microsoft că iar mă apucă (BSOD anyone? sau vreți să vă reamintesc despre reboot la ORICE instalare?).
În ceea ce privește Apple la ăia măcar dai un ban dar știi că n’ai. Te obligă, sunt la fel de corporate precum Micromoale însă măcar din când în când mai merge FÄ‚RÄ‚ SÄ‚ FI TRECUT ȘAPTE ANI DE CÂND S-A LANSAT SISTEMUL DE OPERARE PE CARE L-AI PLÄ‚TIT… Așa că dacă tot înghit corporate shit sunt dispus să îl înghit dar măcar să meargă naibii sistemul.
Cât privește “Apple WORLD DOMINATION PLANâ„¢ ver. X” părerea mea sinceră este că este inevitabil din moment ce Apple este singurul furnizor de tehnologie care este în stare să aibă și un alt plan înainte de lansarea unui produs în afara veșnicelor teste de funcționare.
El Jobso GÂNDEȘTE și se gândește și la ce impact are un produs sau la ce beneficii îi va aduce lansarea acelui produs la o anumită dată și la ce avantaje are peste cinci ani dacă îi pune acum bluetooth ș.a.m.d.
Așadar din moment ce ei sunt cam singurii care gândesc și nimeni nu îi concurează real nu văd ce îi va opri să ducă la înfăptuire planul… atâta timp cât nu îl calcă pe coadă pe Google.
PS: dacă voi credeți că eu sunt paranoic vă invit cu căldură să-l citiți pe Robert Cringely ( http://www.pbs.org/cringely/pulpit/ ) și veți înțelege cât pot fi eu de sănătos ;) din moment ce totul se cunoaște prin comparație.
Well, my dear, let me tell you something:
NU sunt vreun guru Linux si nici Windows expert and shit. Problema ta cu linuxul insa vine de la prea multa obisnuinta cu Windowsul. LInuxul are alta filosofie, e alta mancare de peste. Daca ai distributia X si instalezi pachete din surse ar fi bine sa stii ce faci. Te pasioneaza lucrul asta? Pune-ti Slack, vrei sa freci menta la serviciu? Pune-ti Gentoo si tot asa.
Linuxul este gandit astfel incat sa poti face orice vrei tu din el, de aceea este foarte simplu sa il faci varza in doi timpi si trei miscari.
In cazul tau, particular, daca foloseai strict pachetele din repo-ul distributiei, si daca citeai cu atentie release notes-urile nu cred ca ai fi “pierdut” mai mult de 10 minute. Parerea mea….
Hopa, iar ați citit printre rânduri. Tocmai asta am zis în post. Nu exista nicăieri în documentație faptul că, dacă faci upgrade la spamassassin, nu mai merge mailscanner. În plus, eroarea din log era una complet generică fără să dea de înțeles că ar fi o problemă de incompatibilitate între cele 2.
Dacă există o problemă de ce mailscanner-ul nu face o verificare a versiunii înainte de-a folosi spamassassin. Nu am zis că nu folosesc software open source atunci când am nevoie de servicii de tip server. Am spus doar că încă nu-și justifică folosirea ca soluție desktop.
Hai să-ți dau un exemplu mai clar. Nu vorbim acum de serviciile de mail oferite de yahoo și google. Vorbim de mail-ul intern al unei firme cu ~100 de utilizatori. Utilizatori fără cunoștințe tehnice. Le spunem generic “secretare”. Ei folosesc outlook pe post de client de mail. Printre doleanțele lor se numără chestii ca “recall send mail”, posibilitatea ca o persoana dintr-un grup să vadă mail-urile tuturor din grup de lucru, posibilitatea de a folosi același username în domeniu și pentru mail.
Majoritatea treburilor sunt rezolvabile și în linux. Pentru ceva similar folosesc procmail și ldap. Mai puțin treaba cu recall mail care ține exclusiv de exchange. Dar, ca să implementezi grupuri de lucru peste o structură postfix cu procmail bătaia de cap este incredibil de mare. Automat apar mail-uri în duplicat care trebuiesc eliminate la rândul lor cu alte reguli în procmail. Este o soluție mai mult cârpită și care necesită un volum de muncă destul de mare. În plus, utilizatorii finali nu observă o diferență în bine dacă folosesc open-source decât din punct de vedere al costului soft-ului. În plus, costurile de administrare nu sunt mult mai mari decât la exchange. Pentru ei merită să dea mai puțini pe soluția asta decât să treacă pe Exchange deși își exprimă destul de des nemulțumirea atunci când mai scapă duplicate sau atunci când vor o soluție de Blackberry peste mail server-ul lor local.
Pentru mine în schimb nu se justifică volumul de muncă depus atâta timp cât chestiile pe care le doresc ei pot fi oferite de o soluție integrată. Au posibilitatea de-a plăti o soluție cu Exchange și probabil c-o vor face la un moment dat.
În afara soluțiilor de tip ISP a serviciilor de mail, majoritatea companiilor mari preferă un server de Exchange. A evita să iei în calcul o soluție “pe bani” din cauză că ești dedicat mișcări open-source e o greșeală destul de mare atunci când toate alegerile tale se reflectă în munca depusă ulterior și în banii pe care-i scoți.
Majoritatea companiilor mari folosesc solutii exchange/novell groupwise DAAR care primesc mailurile externe de la o masina cu un mta opensource care scaneaza mailurile si le trimite mai departe.
Ca sa te logezi de pe o statie Windows si sa ai acelasi user si pentru email e super simplu. Samba stie sa fie PDC la modul simplu. Daca partitia cu share-uri este montata cu xattr chiar nu se simte mare diferenta la permisiuni.
Poti definii mai multe chestii prin logon script, super simplu.
Nu stiu daca o firma cu 100 de “secretare” foloseste mai mult. si e o solutie cu adevarat simpla.
Hai sa fim seriosi ca si cu o statie linux poti face aceleasi lucruri.
PS! Prefer maildrop in loc de procmail, binenteles cu maildir.
ui,ui… ce de comments :-)
nu e de mirare ca un soft compilat din surse nu merge cu alt soft compilat din repository;
e normal; cel din repository e varianta originala facuta(=patched+tested) sa mearga pe sistemul respectiv cu respectare de dependinte, samd.
pe cand sursele originale sunt generice; ar trebui sa mearga compilate(!) pe orice sistem, dar nimeni nu-ti garanteaza interoperabilitate ori satisfacerea dependintelor; le faci tu manual :-)
Problemele legate de interoperabilitate le rezolvi în marea majoritate a cazurilor prin configurare. Ori aici nu era cazul. Tin să mă repet, nu consider o chestie grava faptul ca nu merge cu versiuni diferite cât consider grava lipsa documentatiei și lipsa unui output legat de treaba asta. A nu se confunda documentația cu suportul. Consider documentarea unei aplicatii, fie ea si open-source, o chestie de bază.
problemele de interoperabilitate se rezolvă deobicei prin luat la puricat codul sursă.
Parcă pe vremuri erai destul de informat în privința opensource.
Ca să reamintim: opensource = take it as it is. iei sursele în brațe, îți convine bine, nu și mai bine. Documentarea este un lux. O aplicație comercială e altă chestie. Acolo dai un ban și ai o anumită pretenție. În partea cu opensource, știi prea bine că singura pretenție este să existe (și să meargă).
Ce nu mi se pare corect este ca din cauză că nuș ce aplicație scuipă erori tembele (a se citi programator necopt) tu să desconsideri toată lumea care scrie cod opensource, toate companiile care au un model de afacere pe astfel de softuri, șamd.
E ca și cum aș zice că dacă windouzu este cel mai de rahat soft de pe planeta asta și pentru că este un produs proprietar, atunci toate softurile proprietare (și closed source) sunt de tot rahatul.
Și apropos, după cum spunea cinva mai sus, pentru un server din producție, de ce te apuci să te joci de-a Linux From Scratch ?
Este software-ul open source o alternativă acum ? Dacă preferi să nu ai probleme neprevăzute, NU.
Mai nene, daca vrei sa n-ai surprize atunci scoti banul si-ti cumperi suport tehnic de la RedHat, Novell sau Canonical (Ubuntu). Open source nu inseamna moka; inseamna doar ca ai sursele la dispozitie si faci cam tot ce vrei cu ele.
In ceea ce priveste partea tehnica si anume (in)compatibilitatea asta se poate intampla pe orice platforma. Depinde de cat de rigida e acea platforma si chiar si atunci pot sa apara surprize. In orice caz, la fel cum au zis si ceilalti , ideea de a te apuca tu sa compilezi diverse programe mi se pare una nefericita.
bine mai fuzzy…
Nu ai inteles nimic. Treci inapoi im banca. Ai nota 2 pentru obraznicie.
…(zgomote de fundal, ciorovaiala in surdina)
Stai jos. Nu comenta ca-ti mai scad un punct. Nu de alta, dar daca-ti scad doua puncte devine nota invalida, ca notarea incepe de la 1 si nu de la zero cum crezi tu.
Vezi… Diferenta intre Windows si Linux e ca diferenta dintre modul de numarare in limbajele C, PHP, etc – adica incepand cu pozitia 0, si realitate, in care primul are pozitia 1.
Windows e pe intelesul tuturor. Linux e pentru cei maniaci care nu au altceva mai bun decat sa-si prinda degetele in menghina incercand sa-si instaleze un driver sau altceva pe un sistem care prin definitie e construit a servi aplicatii text si servicii de retea gen http, router, etc.
Cred ca m-am facut inteles.
Mersi ca ai inteles, ca altfel trebuia sa-ti explic inca odata.
Bafta!
pescar hoinar
Pescar hoinar, eu nu sunt fan Windows sau Linux, dar trebuie sa intelegi ca:
Unix nu a fost construit prin definitie a servi aplicatii text, sau servicii retea.
Windows are serviciile de grafica in nucleu, Unix intr-un program din spatiul utilizator. Foarte bine ar putea rula in spatiul nucleu, insa:
-Unix e conceput sa fie portabil. Partea grafica a unei aplicatii este cea mai putin portabil. Deci asa se modifica aplicatiile.
Unix nu a fost conceput sa fie user-friendly. Si oricum la data aparitiei Unix(ani 60) nici nu existau placi grafice. In anii 90, Unix a capatat un nou look cu CDE.
Exista 2 motive pentru existenta interfetei grafice:
-utilizarea intuitiva a sistemului
-afisarea de informatie grafica
In timp toata lumea evolueaza. Cand utilizatorii casnici au fost gata, AT&T a adaugat o interfata grafica sistemului.
Eu nu sunt partizan nici gui nici text. Ambele sunt folositoare.
Insa sa stii ca daca ai nevoie de desene si nu te descurci altfel, inseamna ca nu esti prea bright. Stii vorba aia: -Vreti sa-ti desenez ca sa pricepi?
PS: Linux a fost contruit pentru a fi lucrarea de licenta a lui Linus nu pt a servi aplicatii text.
dupa 3 ani pe iMac (venit cu Leopard, trecut la SnowL si acum Lion) pot spune ca si Apple mai o da in craci din cand in cand, desi e stabil, fiabil (ruleaza luni bune fara stress) e mult prea scump.. cat despre piata de aplicatii, cred ca nu se compara cu Win sau Lin la multitudinea de optiuni. Linux face probleme de dependinte, Win are politici de licentiere restrictive, dar sigur nu Apple va domina, adica m-as teme sa ajungem sa depindem de hardware-ul lor highly overpriced si de problemele de constructie (a desfacut cineva un banal Mighty Mouse?) si de upgrade-abilitate. sper ca vor fi sustinuti cei de la Canonical sa se dezvolte mai sigur, cu Google sau altcineva..