Training pro-bono

Mă bate gândul să fac o treabă. Scrie undeva pe la pagina cu informații despre propria persoană cu ce mă ocup. Fac traininguri de Cisco/Linux de aproape 10 ani. Și-o fac cu plăcere.

Și de ceva vreme mă tot gândesc serios să organizez niște cursuri de Linux (LPIC), complet gratuite (mai puțin cheltuielile cu transportul/cazarea) pentru grupuri de elevi de liceu din țară. Măcar de 2 ori pe an, câte-o săptămână (5 zile) de curs pe undeva. Îmi ofer serviciile fără să am nici o pretenție de câștig material. Și înainte de-a comenta că vreau să-mi fac reclamă vreau să vă subliniez faptul că nu mi-am făcut NICIODATĂ reclamă aici pentru activitatea de training și nu ăsta-i scopul acțiunii. Ci pur și simplu dorința de-a transmite informațiile și de a îndruma elevii de liceu spre Linux și lumea Open Source.

Cei de la ROSEdu fac deja ceva similar dar doar la nivelul Bucureștiului. Eu m-aș oferi voluntar să fac treaba asta oriunde. Bineînțeles trebuie să pun la punct un plan, să văd dacă există cererea pentru așa ceva, să modific materialele de curs pentru nivelul liceului și, nu în ultimul rând, să mă gândesc la o soluție de a asigura logistica pentru un astfel de curs (parteneriat/sponsorizare).

Ce părere aveți ? Știți pe cineva interesat ? Credeți c-ar avea succes o astfel de inițiativă ?

16 Comments Training pro-bono

 1. zajoint

  Pot incerca sa vorbesc cu ceva oameni prin Iasi daca te-ar interesa,cunosc ceva oameni din presa locala care la randul lor au diferite contacte

  Reply
  1. Meekuu

   Bineînțeles. Vreau întâi să aflu dacă există persoane interesate de așa ceva. Mă refer la licee/organizații non-profit locale dornice de așa ceva.Publicul țintă îl reprezintă elevii de liceu (eventual clasele 10+).
   Aș prefera să nu am de-a face cu organizații religioase.
   Deocamdată e o idee încă în fașă dar sper să prindă contur și susținere.

 2. jules

  Eh, pe vremuri mai stiam si eu ceva. Acum nu mai stiu nimic de zona natala.
  As fi recomandat o scoala din satu meu, dar am mari indoieli ca astia vor sa devina viitori hackeri. Nici nu cred ca au calculatoare.

  Reply
 3. arhimede

  Da, sunt interesat.
  Si nu pentru elevi de liceu, ci programatori juniori .
  Care au nevoie sa faca pasul inspre DevOps, deci au nevoie de cunostinte de Linux mai complexe decit au invatat in facultate (Oradea).
  Discutam detalii pe email ?

  Reply
  1. Aurel Antici

   Cine a terminat studiile se presupune ca este pe propriile picioare deci se poate întreține singur iar dacă își dorește cursuri și le poate plăti.

 4. MakavelliRo

  Eu am incercat sa fac asta in Brasov cu elevi de la profile Matematica – Informatica, dar fara succes. Majoritatea cred in continuare ca atestatele de informatica luate pe HTML(!!!!) o sa ii ajute in viitor. Prea putini sunt interesati sa invete Linux sau orice altceva ce tine de tehnologie. Scoala ii indobitoceste lasandu-i sa creada ca ceea ce invata acolo chiar este util pe piata fortei de munca. Intr-adevar sunt si exemple pozitive, dar de obicei, cei ce vor sa invete si chiar isi bat capul, gasesc resursele necesare, doar nu mai suntem in epoca dial-up-ului.
  Mult succes cu initiativa asta, chiar e de apreciat, iti tin pumnii!

  Reply
 5. enzo

  La Oradea exista deja o initiativa de acest gen:
  https://www.facebook.com/groups/dojo.oradea/
  Nu e pe Linux, dar piticii invata sa ifi faca sau sa isi modifice propriile jocuri, etc. Nepotu meu are 10-11 ani si e foarte incantat de “cursurile” astea.
  Poate ar merge o colaborare cu ei.
  Eu personal, daca as avea un prunc, as fi dispus sa ii platesc asemenea cursuri.

  Reply
 6. BaB

  Interesanta idee. O singura intrebare totusi. Stie cineva daca in Galati se face un curs de Linux (de incepatori, spre advanced) ? Chiar as fi interesat de un astfel de curs, dar sa predea cineva care stie, nu cineva venit cu materialul de pe internet. Avand in vedere ca am terminat CISCO/CCNA acum o luna, as dori ca sa continui cu Linux :).

  O zi buna.

  Reply
  1. Meekuu

   Oameni buni, să mai explic odată scopul unei astfel de inițiative. Aș vrea să-mi ofer gratuit serviciile elevilor de liceu pentru ca sper să-i atragă spre lumea OpenSource/IT. Nu să-mi ofer gratuit serviciile ca să învăț studenții sa câștige un ban. Dacă persoana care vine la cursuri are ca țintă obținerea de cunoștințe care-l pot ajuta să câștige bani mi se pare absolut normal și cinstit să cer și eu bani pe munca mea de trainer.

  2. arhimede

   Probabil comentariul meu a fost gresit inteles. Evident ca un training pentru programatori, sau studenti, etc. este normal sa fie contra cost. Nici nu se pune problema.

   Dar daca ai putea veni la Oradea, s-ar putea impusca mai multi iepuri dintro lovitura. Dimineata cu elevi de liceu sau gimnaziu, seara cu programatori juniori. Sau variante.

   In ce priveste coder dojo din Oradea, cunosc citeva ceva, dar linkul ala de facebook nu e public, e privat, e protejat cu user/pass si nu am cont de facebook.

  3. Meekuu

   Ar funcționa ceva de genul ăsta doar dac-ar fi în același spațiu organizat cursul (să elimin deplasările în altă locație) și să fie limitat programul la maxim 8-9 ore pe zi. Mai mult ar fi destul de solicitant pentru mine.
   Și dacă poți strânge un grup interesat eu pot ajunge în Oradea cu mare plăcere.

 7. enzo

  @arhimede – CoderDojo e o initiativa neoficiala, e un fel intalnire spontana ca sa zic asa expus public prin retele de socializare. Un sait ar implica bani care nu sunt si atunci nu mai vorbi de initiative gratuite.
  Ce trebuie sa facem (mai bine zis sa faci) ar fi sa gasim vre-un prof de informatica dispus la overtime gratuit, dar cred ca si cu un grup de elevi entuziasti se face treaba, fara sa implice nici un cadru didactic.
  Nu imi ramane altceva de facut decat sa caut pe retelele de Dota niste elevi :D :D.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *