În ultima vreme iar am început să fiu mai aglomerat și cu mai puțin timp liber. Culmea e că îmi face plăcere acum (spre deosebire de sfârșitul anului trecut când eram extrem de obosit și irascibil). Printre multele chestii făcute săptămâna asta una iese în evidență.

Am avut un student la CCNA cu care îmi făcea (de fapt îmi face încă) plăcere să ma cert pe tema Linux-ului. Mai apare și pe aici și comentează cu nick-ul Fuzzy. A se înțelege că “cearta” e doar o discuție amicală în care fiecare vine cu argumente fără să cedeze în fața contra-argumentelor. Ce-i haios este că în fond amândoi avem dreptate și știm chestia asta.

Discuția se învârte de cele mai multe ori în jurul faptului că eu prefer să folosesc Windows XP pe laptop și în general pe majoritatea desktop-urilor pe care lucrez din cauză că nu consider (momentan) Linux o alternativă fiabilă. El îmi spune că-s leneș și că nu dau un exemplu pozitiv (sigur o sa intre aici și-o să-mi mai aducă aminte ce-mi spune de obicei), eu râd de încăpățânarea lui de a se chinui cu o clona Gentoo (e mare fan Gentoo) și nu puține sunt momentele în care se chinuie să mai instaleze câte-un driver amărât.

Ei, today is my day. Am avut parte de exemplul perfect care susține afirmația mea că Linuxul nu este o distribuție care poate fi folosită cu ușurință. Da, s-a maturizat enorm în ultima vreme dar încă mai are. Ar putea crea o breșă dacă Ubuntu reușește să creeze o distribuție mai bună decât precedenta iar Windows insistă în continuare pe Vista în stadiul actual. Nu de alta dar 2gb RAM pentru a face un sistem pe care lucrezi doar office să se miște decent mi se pare cam mult. Indiferent cât de ieftin a ajuns RAM-ul.

Vorba lungă sărăcia omului. Se dă un Linux cu Postfix. Se dorește un filtru antispam/antivirus pe mail-urile care circulă în postfix. Am ales mailscanner + spamassassin + clamav. Am instalat mailscanner și spamassassin din repository după care am intrat în perl shell ca să instalez modulele de perl pentru Clamav plus alte minuni necesare. Termin de instalat tot și mă apuc de testat. Mailscanner-ul nu prea vroia să pornească. Deși editasem conf-ul unde era implicit exim-ul trecut ca MTA avea încă niște bube legate de treaba asta. Inițial am presupus că-i legat de modulele din perl așa că am reinstalat tot ce-am prins prin perl. Printre care și spamassassin-ul (cu o versiune mai nouă nițel). Am încercat din nou, același rezultat. Am găsit problema în faptul că, deși am modificat conf-ul să meargă cu postfix, script-ul de init tot își crea niște fișiere cu user-ul mail (de la exim). L-am reparat și-am testat din nou. Pixu, nu mergea nimic. Mă apuc să fac debugging pe mailscanner (scoate un output și legat de spamassassin) și văd că îmi dădea niște erori legate de bazele de date bayesiene. Mă scarpin în cap și mă apuc de căutat pe google. Singurele rezultate găsite ziceau de modulele necesare în Perl. Mă apuc, iau Perl-ul la puricat, reinstalez module. Nimic. Am instalat în perl mai toate modulele cu Mail și cu Net pe care le-am găsit. N-a vrut. Deja eram pissed off pentru că renunțasem la amavis-ul instalat anterior pentru că reușea să-mi mai blocheze niște mail-uri și metoda de scan de la mailscanner mi s-a părut mai bună. Amavis “prinde” mail-urile care vin pe portul 25, le scanează și le varsă prin alt port în coada de intrare. Mailscanner reține mail-urile în coada de intrare, le scanează și le dă drumul după aia. Mi se pare o metoda mai simplă și în general prefer metodele simple.

După vreo 2-3 ore de înjurat și țăcănit pe taste (timp în care am și reinstalat perl-ul din surse) m-a pocnit o idee. Am repus perl-ul din repository și spamassassin-ul tot din repository-ul distributiei. Fără să iau modulul mai nou din repository-ul perl. De data asta a vrut. 2 unelte care ar trebui să funcționeze împreună nu mai funcționează dacă folosești o versiune mai nouă pentru una din ele. E ca și cum la fiecare update de php apache-ul mi-ar da eroare (sau invers). Ok, s-au mai întâlnit cazuri similare. Dar de obicei ele sunt semnalate în documentația respectivelor programe. Sau erorile sunt de așa natură încât anunță o incompatibilitate între cele 2 versiuni (se poate face o verificare rapidă a versiunii la pornire). Neah, eroarea era atât de generică încât pot să spun că am avut noroc și mi-a trecut prin cap să verific cu versiunea originală de spamassassin.

Și dacă în cazul unor programe destul de micuțe și destul de puțin complexe se întâmplă treaba asta ce pretenții să mai am de la aplicațiile dintr-o interfață grafică sau dintr-o suită office ?
Este software-ul open source o alternativă acum ? Dacă preferi să nu ai probleme neprevăzute, NU. Dacă ești pasionat de debugging și vrei să testezi lucruri noi (încearcă marijuana :D ) poate da.
Are viitor software-ul open source ? Greu de spus. Părerea mea este că are doar dacă va exista o distribuție suficient de puternică încât să canalizeze eforturile celor din comunitatea open-source de-a realiza un produs bine închegat. Aștept un parteneriat Google + Ubuntu ceva. Un produs care să ofere o minimă garanție.

A se observa că nu comentez nimic legat de MacOS. Deși nu-mi place să recunosc cred că MacOS-ul va reprezenta viitorul în materie de OS-uri. Motivele pentru care nu-mi place MacOS-ul nu au nimic în comun cu interfața eye-candy sau cu faptul că este Unix-based. Nu-mi place politica închisă a Apple. Nu-mi place faptul că te obligă ca utilizator, după ce-ai cumpărat casa de la ei să o utilezi cu ușa de la ei, cu ferestrele de la ei, cu cheile de la ei, cu mobila de la ei cu wc-ul de la ei, eventual cu o nevastă de la ei. După care, atunci când vrei să ieși în curte să discuți cu vecinii descoperi că Apple îți oferă o ieșire prin coșul de la șemineu pentru că ușa nu e recomandată pentru o astfel de conversație.

Dar pentru că majoritatea utilizatorilor chestiile legate de compatibilități între protocoale și alte rahaturi de genul ăsta nu valorează nimic și pentru că Apple e cool, produsele Apple o să se vândă în număr mare și de-acum înainte. Este un pas necesar spre Idiocracy.