debugging

Mi-am făcut o grămadă de draci în ultimile zile. Am acasă un router wireless WRT54GL cu DD-WRT pe el. A mers bine o perioadă. În ultima vreme a luat câteva bușituri pe jos din cauza pisicii pe care-o apucă alergatul prin casă fix printre cablurile routerului. Și tot după bușiturile astea am observat o chestie destul de ciudată. Mi se blochează netul. În sensul că nu prea pot să inițiez conexiuni noi, îmi dă timeout când încarc pagini web și chiar când încerc să încarc web-gui-ul router-ului. Inițial am pus treaba asta pe seama bușiturilor. Dar am mai observat o treabă. Din când în când obișnuiesc să mă conectez prin OpenVPN. Deci am un tunel vpn până într-un server din extern. Atunci când am tunelul creat merg paginile foarte bine. Când îl dau jos, încep să apară probleme. Mai menționez și că obișnuiesc să am destule conexiuni deschise (fie ele tab-uri în browser, ssh-uri deschise, torrente și altele).

Eh, și cam în momentul ăsta mi-a picat fisa. Routerul are setat un număr de maxim 512 conexiuni active. Plus un timeout destul de mare al conexiunilor respective (3600 secunde). Probabil m-aș fi prins mai repede dacă în momentele în care se bloca prindeam măcar odată o conexiune cu interfața web și vedeam statusul. Acum am setat 2048 conexiuni active și un timeout de 120 de secunde. Am făcut și un mic testuleț și pare să meargă ok. Asta tocmai când mă pregăteam să-i bag în mă-sa pe Cisco/Linksys cu tot cu routerul lor care se supără și pică din cauza unei biete pisici nevinovate :D.

Ah, și că tot am amintit. Dacă aveți una bucată router Linksys WRT54G(L/S), încercați neaparat DD-Wrt-ul.

(Mâine poate am timp să mă țin de cuvânt și cu chestiile alea legate de Cisco. Dacă nu, tocmai luni. În weekend sunt ocupat cu datul de băut. )

18 Comments debugging

 1. nexus

  Cat timp pisica nu a ajuns impaiata langa router dupa cate busituri a cauzat, cred ca totul s-a terminat cu bine.
  Desi ar fi un moment bun sa te intrebi daca o pisica impaiata (care trebuie doar stearsa ocazional de praf) nu e mai buna la casa omuli. :))

  Reply
 2. BlackNight

  Nu stiu cum ai putut sa folosesti torrente cu maxim 512 conexiuni, la mine se apropie de 1000 conexiuni deschise imediat ce pornesc clientul de torrent. Totusi mie mi-a luat destul de putin pana am gasit problema, un progress bar plin nu arata prea bine pe pagina cu status-ul :D.

  Reply
 3. Meekuu

  Pai tocmai asta era problema mea cea mai mare. Nu reuseam sa incarc de loc interfata web asa ca, initial, am presupus ca router-ul are ceva fizic. I-am refacut configuratia, i-am re-pus firmware-ul… M-am prins de treaba cu numarul de conexiuni intr-un moment in care am rebootat windows-ul de 2 ori la rand. Prima oara am deschis browser + utorrent si aveam o gramada de timeout in paginile redeschise din ffox. A doua oara am deschis inainte tunelul vpn si n-am mai avut nici o problema.

  Reply
 4. name

  am avut aceeasi problema pe 54gl cu ddwrt/autoap,problema e pe pagina a doua in forum/broadcom based stuff
  ps:me+54gl/ddwrt/autoap=big.big.big da huge love

  Reply
 5. ovi

  Care e diferenta intre ddwrt si openwrt? Ca la openwrt e nebunie, ai o groaza de pachete disponibile inclusiv asterisk sau chiar HTB (tc)?

  Reply
 6. ovi

  Partea buna la OpenWRT e ca poti instala pachete, si sunt f multe disponibile la ei pe site si facute de altii, am vazut de ex. pachete pt HotSpot cu QoS, suport pt PPPoE server cu managementul clientilor din interfata web, practic transformi linksysu intr-un echipament de 500$. Stiu ca s-au facut si clustere cu OpenWRT :).

  Reply
 7. Meekuu

  dd-wrt e mai stable. cu openwrt se mai intampla sa reusesti sa-l “cărămizești”. și cum ăla câștigat la începutul verii pe la Cisco Expo cam suge grupa mare (tot Linksys da’ fără wireless) prefer să am internet decât să mă joc cu openwrt-ul.

  Reply
 8. Piticu21

  :D) in schimb routerul meu (identic), e venit din state … si avea incarcatorul pe tipul celalat de priza asa ca i-am taiat cablul de la incarcator si ii scot 12v direct din sursa de la calculator, daca tot e bun calculatorul si sta tot timpul pornit :)

  In schimb ce ma enerveaza la linksys-uri e lipsa de putere atat timp cat au trafic

  Reply
 9. ovi

  Cat ai intre WAN si LAN cu linksysu? O sa ma joc si eu in curand cu cateva linksys-uri dar pana atunci… sunt curios. Din astea cu carcasa de plastic cel mai rapid a fost un 3com (am testat vreo 4, restul erau noname) cu 3MBytes/s fata de 700-900 KBytes/s (zic de routere, nu de AP-uri).
  La putere nu ai ce-i face, sunt slabe proacele, ca sa iasa ieftine echipamentele (folosesc ARM, proace fol si la PDA-uri). Si noah se zice ca nici arhitectura x86 nu e stralucita, cand vrei sa rutezi pachete, comparativ cu RISC-urile, da noah, ai macar frecventa mult mai mare.

  Reply
 10. Tb

  @ovi
  nu stiu cine te-a mintit pe tine, dar Linksys-urile folosesc procesoare arhitectura MIPS.
  si iar nu vreu sa stiu cine te-a mintit pe tine, dar si echipamentele de sute de mii de $ ale cisco folosesc tot arhitectura mips (si alea ruteaza bine).

  Iar partea cu frecventa, dupa a minima documentare de pe net, oricine ar vedea ca este falsa.
  Btw, stiai ca ultimele x86 sunt RISC-uri cu microcode CISC on top?

  Au avut unii o vb: invatati, invatati, invatati
  :P

  Reply
 11. Brayn

  Si eu am pe acasa WRT54GL, dar cu firmware default. Citind ce mai ziceai pe aici m-au traznit doua intrebari:

  1) Daca exista vr-un firmware care sa imi permita sa ma conecteaz ssh la router ca sa pot face verificari direct de pe router, gen sa pot lasa MTR, sa pot da un whois/dig, etc. Pe scurt sa am acces la un mic linux.

  2) Acasa am FTTB (FiberLink) si fara router trag din MAN cu ~6mbps iar cu router scade pe la 3mbps cu toate ca m-am jucat la setarile de QoS. Sa fie oare de la numarul de conexiuni active ?

  In rest, pace buna.

  Reply
 12. Meekuu

  1. ddwrt stie ssh. si parca si openwrt.
  2. 6mbps sau 6MB/sec ? Eu folosesc routerul si trag din MAN cu appx. 24mbps (3MB/sec). Nu am vazut sa sara peste viteza asta si n-am incercat viteza fara router.

  Reply
 13. Brayn

  6MB/s , m-am exprimat eu gresit. Oricum ideea e ca nu imi dau seama daca il lasa asa cu toate ca am facut prioritizare pentru IP pe care il folosesc si nu am alte workstation-uri deschise in timpul asta. Ma rog, o sa ma interesez mai temeinic, pe langa asta e ok si asa.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *