Mi-am făcut o grămadă de draci în ultimile zile. Am acasă un router wireless WRT54GL cu DD-WRT pe el. A mers bine o perioadă. În ultima vreme a luat câteva bușituri pe jos din cauza pisicii pe care-o apucă alergatul prin casă fix printre cablurile routerului. Și tot după bușiturile astea am observat o chestie destul de ciudată. Mi se blochează netul. În sensul că nu prea pot să inițiez conexiuni noi, îmi dă timeout când încarc pagini web și chiar când încerc să încarc web-gui-ul router-ului. Inițial am pus treaba asta pe seama bușiturilor. Dar am mai observat o treabă. Din când în când obișnuiesc să mă conectez prin OpenVPN. Deci am un tunel vpn până într-un server din extern. Atunci când am tunelul creat merg paginile foarte bine. Când îl dau jos, încep să apară probleme. Mai menționez și că obișnuiesc să am destule conexiuni deschise (fie ele tab-uri în browser, ssh-uri deschise, torrente și altele).

Eh, și cam în momentul ăsta mi-a picat fisa. Routerul are setat un număr de maxim 512 conexiuni active. Plus un timeout destul de mare al conexiunilor respective (3600 secunde). Probabil m-aș fi prins mai repede dacă în momentele în care se bloca prindeam măcar odată o conexiune cu interfața web și vedeam statusul. Acum am setat 2048 conexiuni active și un timeout de 120 de secunde. Am făcut și un mic testuleț și pare să meargă ok. Asta tocmai când mă pregăteam să-i bag în mă-sa pe Cisco/Linksys cu tot cu routerul lor care se supără și pică din cauza unei biete pisici nevinovate :D.

Ah, și că tot am amintit. Dacă aveți una bucată router Linksys WRT54G(L/S), încercați neaparat DD-Wrt-ul.

(Mâine poate am timp să mă țin de cuvânt și cu chestiile alea legate de Cisco. Dacă nu, tocmai luni. În weekend sunt ocupat cu datul de băut. )