Decență în media

Printre sute de mesaje apărute după tragedia de la Colectiv am avut ocazia să văd ieri și “Apelul la decență în media”. Îl reproduc mai jos integral urmat de un scurt comentariu personal.

Bucuresti, 9 noiembrie 2015

SCRISOARE DESCHISA

Stimati colegi,

In ultimele zile am fost cu totii martorii unor materiale de presa aflate la limita legalitatii, decentei si profesionalismului, generate de tragediile din incendiul Colectiv.

In numele intregii industrii de jurnalism si comunicare va solicitam sa respectati drepturile celor care nu mai sunt printre noi sau care inca sufera in spitale alaturi de familiile lor si sa nu puneti presiune pe familii pentru a afla informatii cu un impact emotional major. Familiile aflate in suferinta au nevoie de timp si de liniste pentru a putea depasi aceasta tragedie.

Dramele acestor oameni nu trebuie sa fie sacrificate pentru audienta. Daca exista un mesaj al evenimentelor tragice la care am asistat cu totii, el este unul de respect fata de lege si de responsabilitate fata de ceilalti. Mai presus de toate, este un mesaj de solidaritate a fiecaruia dintre noi cu oameni greu incercati in acest moment.

Va rugam sa va amintiti, mai ales acum, ca libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine, iar exercitarea dreptului la libera exprimare comporta indatoriri si responsabilitati, asa cum prevede inclusiv legislatia in vigoare. Este vital sa intelegem ca toti suferim alaturi de familiile indurerate si nimeni nu este in cautarea unor detalii ce pot leza imaginea celor afectati de aceasta tragedie. Acum, mai mult ca oricand, aveti sansa de a demonstra ca va asumati constient rolul mass-media de a educa.

Dincolo de prejudiciile morale, exista impactul emotional  pe care il amplificati prin punerea accentului pe dramatismul situatiei. Toata lumea a inteles situatia in care ne aflam. Acum este important sa gasim solutii viabile, atat pentru victimele si familiile lor, cat si pentru societate unde se resimt efectele acestui eveniment tragic.

De aceea, facem apel catre toti factorii responsabili din mass media – televiziune, presa scrisa, internet, radio – sa respecte legislatia in vigoare si sa se ridice la nivelul de profesionalism absolut necesar in tratarea unui subiect cu puternic impact emotional.

Semnatari:

IAA (International Advertising Association)
UAPR (Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania)
IAB (Interactive Advertising Bureau)
CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent)
Freedom House Romania
Forum for International Communication

 

Nu-i așa că este crunt de dureros și de trist că a fost nevoie de moartea unor prieteni/rude ca să realizați cât de nasol și cât de mizerabil este să scormonești rahatul și să aduci dramele oamenilor în prime-time pentru câteva puncte de audiență ? Atâta timp cât erau morții altora era perfect decent și normal să vă cocoțați pe cadavrele lor pentru audiență.

 

 

1 Comments Decență în media

  1. Tatiana

    Cred ca lucrul asta ar fi chiar indicat. Tot ceea ce se prezinta prin media este doar o exagerare sau o incercare de a atrage atentia prin intermediul unor cazuri mai putin placute. Inteleg ca asta e rolul mass-mediei, insa nu e si momentul potrivit pentru a face asta. Dupa cum e scris si in titlu, trebuie sa existe ceva mai multa decenta, nu e ceva ce poti uita prea usor si chiar nu ai nevoie de o sursa care sa-ti aduca aminte cat de cumplit a fost.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *