În internetul din era pre-facebook maximum de socializare online îl atingeai pe vreun forum sau o listă de mail. Acum poate îmi aduc eu aminte greșit, pe sistemul “pe vremea mea lucrurile erau mai frumoase” dar parcă aveam o altă calitate a discuțiilor acolo. Și asta în principal din cauză că sistemul nu era complet deschis astfel încât să dea o “voce” chiar oricui.

Facebook a adus tuturor un avantaj înșelător și anume că vocea fiecăruia contează când adevărul este că ceea ce avem de spus nu este important pentru aproape nimeni sau cel mai probabil doar pentru mână de oameni oricât de inteligentă și pertinentă ar părea opinia noastră. Și chiar avantajul ăsta înșelător, în cazurile în care opinia este cu adevărat pertinentă, este anulat de faptul că platforma permite oricui să aibă o reacție. Atunci este suficient să apară un (hai să-i spunem) “adversar de opinie” cu toată gașca atașată după el și meciul e futut. În ultimii ani am avut ocazia să “admir” de mai multe ori dezavantajele unei astfel de platforme deschise de opinie. De la restaurante sau afaceri cu pagină de facebook care s-au trezit peste noapte cu valuri de voturi negative pentru o greșeală minoră, voturi date de oameni care nu au încercat măcar o dată serviciile oferite acolo până la persoane cu conturile banate pentru că au avut în anumite momente păreri contrare cu ale unui “vector de opinie” gen Olivia Steer sau Cristina Tunegaru.

La ora actuală algoritmii Facebook dictează inclusiv importanța unei păreri exprimate și o afișează în feed-uri corespunzător. Că deh, feed-ul afișat cronologic nu avea nici o noimă, e mai “inteligent” acum când vezi în prim-plan discuții despre chestii care s-au întâmplat săptămâna trecută. Mai nou inclusiv notificările sunt afișate similar prin urmare experiența oricărui utilizator pe platforma asta este la cheremul algoritmilor respectivi. Dacă ar fi să fim paranoici am putea să afirmăm că prin treaba asta Facebook ne influențează complet modul de-a gândi și de-a interacționa cu ceilalți.

În ciuda a ceea ce afirmă mulți eu unul nu sunt de părere că “bula socială” pe care o avem fiecare dintre noi este un lucru rău. Dimpotrivă, consider că un grup de oameni cu interese similare pot schimba idei într-un mediu controlat cu un rezultat pozitiv. Iar în momentul în care “bula” respectivă se diluează calitatea ideilor scade. Puteți vedea treaba asta în toate discuțiile de pe Facebook cu un număr mare de comentarii. Cele pertinente sunt în minoritate față de comentariile aberante. Nu ar trebui să fie o surpriză, populația la nivel global, ca nivel de inteligență, se așează lejer peste o curbă de distribuție normală (clopotul lui Gauss). Și nu ar trebui să ne surprindă având în vedere faptul că în România cel puțin 42% sunt analfabeți funcțional. De altfel se poate vedea la nivel global că democrația absolută creează monștri, nu aduce lucruri bune. Oricât am vrea noi să ne imaginăm un viitor utopic adevărul este că există o probabilitate mult mai mare ca el să fie distopic.

Bun, să ne întoarcem pe ogorul nostru. Pe pagina personală de Facebook, deși postez chestii mai des decât pe aici, arareori am depășit un paragraf. Pentru că nu am considerat Facebook niciodată a fi locul în care să pot exprima opinii complet libere despre un subiect. În ciuda faptului că nu îmi apare pe aici pe blog numele nicăieri, ăsta este locul în care m-am exprimat mult mai deschis. Aici nu mă poate cenzura nimeni, aici pot exercita un minim control. Dispariția google reader și declinul feed-urilor este singurul motiv pentru care blogul are pagină de Facebook.

Din cauza motivelor expuse mai sus cochetam de ceva timp cu ideea de-a mă juca cu o platformă socială mai controlabilă decât Facebook uitându-mă la variantele Friendica și Diaspora. Mai săptămâna trecută, în urma unor postări pe Facebook ale lui Dorin Lazăr, mi-am pus curu’ leneș la treabă și am pus pe picioare Diaspora pe un subdomeniu de pe lazyadmin.ro. Nu știu dacă este primul și unicul pod românesc de Diaspora dar cel puțin așa pare la o căutare pe interneți. Nu este nici pe departe perfect, este o jucărie în care pot/putem testa ce înseamnă o platformă socială în care să avem controlul. În care nu te trezești cu contul banat dacă postezi țâțe. Nu știu cum va sta pe viitor cu resursele și încărcarea, nu știu ce viitor va avea. Cert este că pe moment este up and running și o puteți testa la https://diaspora.lazyadmin.ro. În cazul în care va strânge minim 50 de persoane o voi băga și într-un backup zilnic ca, dacă la un moment dat va prinde sistemul ăsta de interacțiune socială, să putem muta lejer conținutul pe un server propriu al oricui fără să pierdem nimic.
Până atunci, have fun.