Ies nițel din hibernare ca să comentez iar chestiile debitate de conducerea ICI :

Nu este deloc ieftin sa intretii in siguranta domeniile .ro. Sa stiti ca nu este o simpla inregistrare a domeniilor intr-o baza de date. Noi avem multe name server-uri nu numai in tara, ci si in afara pe care le gestionam,  numeroase sisteme de securitate pe care le upgradam mereu si care costa enorm, a declarat marti Doina Banciu, sefa ICI, institutul care gestioneaza domeniile .ro. Aceasta a declarat pentru HotNews.ro ca in 2012, institutul a incasat 2,4 milioane de euro din administrarea domeniilor .ro, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2,8 milioane de euro.

Contextul este bineînțeles cel în care pregătesc introducerea taxei anuale pentru domeniile .ro.

Ca să fim clar înțeleși sunt de acord c-o taxă anuală pentru domeniile .ro. Mai ales dacă această taxă este undeva la nivelul taxelor anuale pentru celelalte domenii (.com/.org) adică undeva până în 10€/an. Sunt de acord pentru că astfel vor fi eliberate o grămadă de domenii abandonate. Deși treaba asta ar putea s-o facă și ICI destul de simplu urmărind domeniile abandonate. Dar tanti asta, lucrător de nădejde în IT zice că nu poate :

Totusi pentru ca avem o responsabilitate, am luat in calcul modificarile despre care se vorbeste in proiectul de HG si am demarat o serie de proceduri interne sa identificam cate din cele peste 700.000 de nume de domenii mai sunt active, dar nu este relevanta informatia, pentru ca cineva poate sa aiba un domeniu, sa-l fi luat acum 2 ani pentru un business pe care se gandeste sa-l desfasoare peste urmatorii 2 sau 3 ani si nu-l foloseste inca pentru ca nu a venit momentul sa lanseze business-ul sau initiativa respectiva.

No shit ? Ai baze de date, poți simplu, după cum ziceam, să verifici când l-a înregistrat. Are mai mult de 5 ani de când înregistrat, e nefuncțional și nu are nici update-uri de nameserver făcute în ultimii 1-2 ani ? Excelent, out.

Lucrurile acestea sunt sensibile, destul de greu de identificat. Daca gasesc un domeniu neutilizat de 3 ani, pentru care motiv sa-i spun unui utilizator inchideti domeniul? Care este baza legala pentru mine ca institutie care ofer servicii sa spun inchide domeniul?

Aceeași bază legală care permite introducerea platei anuale. Aceeași bază legală care permite ROTLD anularea sau suspendarea unui nume de domeniu în alte cazuri (vezi punct 34).

Dar să revenim la cele spuse în primul paragraf citat. ICI a avut cheltuieli anul trecut de 2,8 mil €. Printre cheltuielile astea se numără și ciubucul ăsta. Mdap, ăla achiziționat în urma fail-ului de mai acum un an. Acolo-s 2,78 mil lei. Până la 2,8 mil € mai rămân ceva bani. De restu’ banilor să înțeleg că n-au mai luat “securitate” ? Au luat numa’ șaibe si șuruburi ?
Sunt chiar curios pe ce belește ICI atâția bani anual dacă serviciile oferite de ei sunt cum sunt ?