LOL of the year

Ies nițel din hibernare ca să comentez iar chestiile debitate de conducerea ICI :

Nu este deloc ieftin sa intretii in siguranta domeniile .ro. Sa stiti ca nu este o simpla inregistrare a domeniilor intr-o baza de date. Noi avem multe name server-uri nu numai in tara, ci si in afara pe care le gestionam,  numeroase sisteme de securitate pe care le upgradam mereu si care costa enorm, a declarat marti Doina Banciu, sefa ICI, institutul care gestioneaza domeniile .ro. Aceasta a declarat pentru HotNews.ro ca in 2012, institutul a incasat 2,4 milioane de euro din administrarea domeniilor .ro, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2,8 milioane de euro.

Contextul este bineînțeles cel în care pregătesc introducerea taxei anuale pentru domeniile .ro.

Ca să fim clar înțeleși sunt de acord c-o taxă anuală pentru domeniile .ro. Mai ales dacă această taxă este undeva la nivelul taxelor anuale pentru celelalte domenii (.com/.org) adică undeva până în 10€/an. Sunt de acord pentru că astfel vor fi eliberate o grămadă de domenii abandonate. Deși treaba asta ar putea s-o facă și ICI destul de simplu urmărind domeniile abandonate. Dar tanti asta, lucrător de nădejde în IT zice că nu poate :

Totusi pentru ca avem o responsabilitate, am luat in calcul modificarile despre care se vorbeste in proiectul de HG si am demarat o serie de proceduri interne sa identificam cate din cele peste 700.000 de nume de domenii mai sunt active, dar nu este relevanta informatia, pentru ca cineva poate sa aiba un domeniu, sa-l fi luat acum 2 ani pentru un business pe care se gandeste sa-l desfasoare peste urmatorii 2 sau 3 ani si nu-l foloseste inca pentru ca nu a venit momentul sa lanseze business-ul sau initiativa respectiva.

No shit ? Ai baze de date, poți simplu, după cum ziceam, să verifici când l-a înregistrat. Are mai mult de 5 ani de când înregistrat, e nefuncțional și nu are nici update-uri de nameserver făcute în ultimii 1-2 ani ? Excelent, out.

Lucrurile acestea sunt sensibile, destul de greu de identificat. Daca gasesc un domeniu neutilizat de 3 ani, pentru care motiv sa-i spun unui utilizator inchideti domeniul? Care este baza legala pentru mine ca institutie care ofer servicii sa spun inchide domeniul?

Aceeași bază legală care permite introducerea platei anuale. Aceeași bază legală care permite ROTLD anularea sau suspendarea unui nume de domeniu în alte cazuri (vezi punct 34).

Dar să revenim la cele spuse în primul paragraf citat. ICI a avut cheltuieli anul trecut de 2,8 mil €. Printre cheltuielile astea se numără și ciubucul ăsta. Mdap, ăla achiziționat în urma fail-ului de mai acum un an. Acolo-s 2,78 mil lei. Până la 2,8 mil € mai rămân ceva bani. De restu’ banilor să înțeleg că n-au mai luat “securitate” ? Au luat numa’ șaibe si șuruburi ?
Sunt chiar curios pe ce belește ICI atâția bani anual dacă serviciile oferite de ei sunt cum sunt ?

10 Comments LOL of the year

 1. Andrei

  Salut,
  poate nu am inteles eu bine ce ai zis tu aici, dar eu nu sunt de acord cu “luarea” domeniului daca este nefolosit 3 ani.
  Am sa dau exemplul meu, pentru a fi mai bine inteles. Am un domeniu in ro pe care l-am luat cam acum 4 ani cand am deschis o firma. Intre timp a venit marele forfetar si am fost nevoit sa pun firma in suspendare. Era o activitate pe care o faceam ca sa imi rotunjesc salariul dar nu genera atat profit incat sa-mi permit impozitul forfetar+contabil +alte cheltuieli de firma.
  Domeniul are o pagina “under-construction” vizibila (ne schimbata de 4 ani e adevarat) si o adresa [email protected] la care raspund in caz ca imi scrie cineva.
  Sunt de acord sa platesc o taxa anuala pentru domeniul meu.
  Nu sunt de acord ca fara instintari prealabile cu 1-2 luni inainte sa il ia altcineva.
  Anunta-ma ca am de plata si daca imi trimiti doua anunturi la un interval rezonabil de timp inainte sa expire si nu platesc atunci il poti retrage.
  Eu cred ca asa este corect. Cei care au luat 10-20-30 de domenii cu nume cunoscute pentru a le putea vinde dupa nu-si vor permite sa plateasca banii anual pentru ele.
  In felul asta cred ca se vor elibera ceva domenii. Evident ca nu toate.

  Reply
  1. Meekuu

   Când am zis “domeniu nefolosit” nu m-am referit la un domeniu care nu are nimic pus pe o pagină de web. Ci m-am referit EXCLUSIV la domenii care nu sunt hostate nicaieri/nu au nameservere valide. Ba chiar am specificat, pe lângă criteriul de-a avea nameserver valid și faptul că, pentru a fi considerat nefolosit, ar putea să verifice și ultima schimbare a nameserverelor și dacă acea schimbare a avut loc cu mai mult de x ani în urmă (plus criteriu de dinainte) să fie considerat domeniul nefolosit.

   Am scris articolul relativ târziu aseară și un pic pe fugă. Dar pe măsură ce mă gândesc mai mult la ideea asta chiar mi se pare una extrem de bună. Și-aș extinde treaba în felul următor :

   1. Domeniile cumpărate “pe viață” trebuie să fie verificate anual și să respecte criteriile de domeniu valid (nameserver activ acum sau modificat în cel mult 1-2 ani). Eventual pot fi adăugate reguli precum persoana încă în viață sau firma încă înregistrată la RC.
   2. Domeniile cumpărate începând cu data de x vor fi înregistrate DOAR cu plata anuală.

   Aceste două măsuri se complementează foarte bine reciproc. Nu-i afectează pe cei care au domeniu valid și încă-l folosesc și eliberează spațiul de domenii de domeniile inactive (și eventual căutate).

 2. Andrei

  Nu cred ca, conteaza daca persoana este in viata sau nu, sau firma. Poate pe firm a mea o chema ca pe mine, sau ca pe fie-mea (din lipsa de inspiratie). Firma a murit dar eu nu, si vreau sa-mi pastrez domeniul poate o sa fac un site cu pozele nepotilor la un moment dat.
  Dai mail la contactul tehnic care este trecut la RNC si ii zici ca trebuie sa-si plateasca domeniul pana la data X. (caci ce alta logica sa aiba mailul pe care il ceri in campul de tehnic decat sa poti anunta pe cineva ?)
  Daca este platit pana la data X il lasi in pace. Daca nu inseamna ca nu mai prezinta interes si atunci il declari liber.
  Problema este una de organizare a RNC-ului. Sa dea mailul si sa verifice daca le intra banii. Dar este greu sa faci asta asa cum stim cu totii. Musai sa ai baze de date pentru asta… si ceva specialisti in securitate ca sa nu-ti gaureasca serverele toata lumea.

  Reply
  1. Meekuu

   Pleci de la o premisă greșită. Domeniul nu îl deține firma sau persoana fizică respectivă. Ci persoana/firma are DOAR drept de utilizare. Într-un anumit cadrul legal se poate face transferul către o altă persoană. Dar mi se pare absolut normal ca atunci când firma/persoana care-a înregistrat domeniul încetează să existe, să înceteze și “contractul” de utilizare al acelui domeniu.

   “Domain names are often referred to simply as domains and domain name registrants are frequently referred to as domain owners, although domain name registration with a registrar does not confer any legal ownership of the domain name, only an exclusive right of use.”

 3. Andrei

  Ce spui e adevarat. Ai drept numai de folosinta. Dar care este problema RNC-ului daca eu persoana fizica care a detinut si persoana juridica care la randul ei a platit domeniul, sunt de acord sa platesc suma anuala pentru a pastra domeniul respectiv chiar daca persoana juridica nu mai exista ca entitate?
  Ca si rezumat al celor zise de mine: Am platit aprox 60 $ si am rezervat/inchiriat un domeniu in ro. Tot ce doresc este sa fiu notificat la adresa de mail din form cu o luna (sau doua) inainte sa expire rezervarea. Daca doresc sa mai tin domeniul respectiv platesc taxa anuala. Daca nu domeniul este liber.
  La data cand am rezervat domeniul nu se percepea taxa anuala. Dar scria in site ca s-ar putea sa ia in considerare introducerea unei taxe anuale. Nu am nimic impotriva si sunt de acord cu taxa anuala, dar in contul sumei platite la rezervare cred ca este frumos tu ca si “prestator de servicii” (sau cum s-o numi activitatea pe care o face RNC) sa imi trimiti un mail de notificare inainte de expirare, pentru ca eu sa decid daca doresc sau nu sa pastrez domeniul, facand asta prin plata taxei.
  Altfel (cred eu) orice alt mecanism care nu este transparent, poate genera confuzii.
  Este o parere, cum altfel decat personala :)

  Reply
 4. fivp2009

  Nu cred ca taxa anuala va duce la eliberarea unui numar prea mare de domenii.
  Cred ca se va intampla exact pe dos.
  Cine a blocat pana acum 1000 de domenii va bloca 4000 cu aceleasi costuri.
  Redirijate toate spre servere de “parking”, analizate cele care merg si abandonate dupa un timp cele care nu isi merita banii platiti anual.

  Va fi o coruptie infioratoare, nu cred ca va fi un sistem transparent de “backorder” pentru domeniile care sunt pe cale sa expire, va fi ceva neaoș, niste baieti vor lua multe domenii bune si ceilalti o vom lua in mana.

  Estimez ca la cateva luni dupa implementarea noului sistem va fi EXTREM de dificil sa gasesti un domeniu .ro decent neinregistrat.

  Nu va bucurati ca se va elibera domeniul la care v-ati gandit dar care e inregistrat dar inactiv momentan. Nu vom beneficia noi de ele (muritorii).

  Reply
 5. janel

  Nu nene, să fim aliniați cu nemții, americanii și francezii. Ăia de ce pot să plătească și noi nu? Benzina cum poate să fie la același preț? Da’ mâncarea? Să fie și domeniile la fel, ce mama mă-sii!!
  2.8 milioane de euro anual ca să ții un TLD. Mă, un serviciu de toată jena, mă refer la DNS aici. Despre asta vorbim, da? Nu, nu știu ce înseamnă complexitatea operațiunilor la nivelul unui TLD, dar zilele trecute mă uitam peste slide-urile unora dinte cele mai mari datacentere din Europa și zău că nu aveau cheltuieli operaționale la același nivel ca ICI al nostru. Și vesticii ăia lucrează cu câteva sute de giga pe secundă numai la nivel de interconectare, lasă jdemii de clienți găzduiți.
  Treaba, zic eu, e simplă: vreun politruc deștept a cerut explicații la fosilele de la ICI că de ce vor 500k Euro suplimentare de buget.
  Păi, că am încasat 2.4, și am cheltuit 2.8. Pentru că pitong, servere, miau, cluster, securitate, miau, antivirus. x mii de domenii active, gen, suntem importanți.
  -Ah, so. Păi x mii de domenii ori y euro = zzzz milioane de euro. Anual. Miam.
  Putem sa mieunăm noi mult și bine (nu știu ce-am cu miau-ul ăsta azi), taxa va fi implementată. Politicienilor le e foame, și banii sunt din ce în ce mai puțini.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *