Dulce naivitate

inocenceDupă scandalul sumelor umflate pentru achizițiile de prin spitale am avut ocazia să “admir” o grămadă de comentarii pe net care spuneau că a fost doar o greșeală exagerată de cei de la USR și că oricum ăia de la USR au făcut prea mult circ pe tema asta. Chestie care m-a întristat profund pentru că m-a făcut să realizez cât de naivi sunt românii în ceea ce privește mânăriile făcute cu banii publici.

Nu de alta da’ am avut “plăcerea” să asist îndeaproape la câteva bișnițuri făcute cu niște spitale și îmi aduc aminte și acum cum managerii spitalelor ba chiar în unele cazuri și secretarele sau oricine de care depindea într-o mai mică sau mai mare măsură acceptarea dosarului pentru licitație sau a achiziției respective, veneau cu tot felul de cerințe de genul “hai, nu putem să umflăm aici suma și să luăm și câteva laptopuri noi pentru mine și x-ulescu”.  Sau cazurile în care se cerea direct procent. Deh, rotițele din angrenajul ăstă trebuiau bine unse altfel se gripau. Și cu medicii ăia, directori de spitale, era mai nasol de negociat decât cu un negustor evreu.

Așa că de aia nu pun eu botul la scuze din astea cu “a fost o eroare”. Nu, n-a fost o eroare, a fost fie o metodă de-a încerca marea cu degetul fie o metodă de-a crea o diversiune astfel încât opinia publică să nu se mai scandalizeze la prețurile umflate “doar” cu 50-100% ba chiar să zică “merci” că nu-s de 1000 de ori mai mari. Nu fiți naivi, suntem înainte de alegeri, aparatele de propagandă au nevoie maximă de bani pentru a funcționa iar rolul primarilor și a directorilor puși prin funcții pe criterii politice ăsta este, de a face rost de bani pentru mașinăria de partid prin orice mijloace și sistemul medical este încă cea mai bună vacă de muls. Dacă ar lua cineva la puricat câtă aparatură medicală (și alte electronice) stau prin spitale inutilizabile sau inutilizate s-ar lua cu mâinile de cap. Dacă ar mai sta să calculeze și banii sparți pe ele și cu cât au fost umflate prețurile atunci ar realiza de ce sistemul medical de pe la noi este în halul în care este. Unitatea aia de arși de la Floreasca e doar cea mai cunoscută dintre ele acum. Și faptul că apar publice scandaluri cu banii alocați pe cheltuieli de prin spitale este un lucru îmbucurător. Încet, încet se mai trezesc o parte din români și îi vezi uimiți și buimaci când realizează cum se fură banul public.  Pentru că da, se fură la greu.

Cât despre circul făcut de Clotilde și USR trebuie să realizeze cât mai mulți că nu ai cum altfel să devii vizibil și relevant în opinia publică dacă vrei să faci o figură (mai) bună la alegeri. În plus nu este circ făcut în stilul Daniel Barbu sau Tăriceanu, ci a fost un circ legat de o problemă de însemnătate publică. Reprezentanții USR nu au vizibilitate prin mass-media, acțiunile lor capată doar vizibilitate pe rețelele sociale. Nu sunt nici în poziția în care își pot demonstra în vreun fel calitățile cum este exemplul lui Cioloș. Sunt doar reprenzentanți în consiliile generale unde prea multă putere nu au, restul consilierilor fiind șmecheri cu ștate vechi prin PSD și PNL și obișnuiți în a mânări banu’ public împreună de pe vremea USL. Așa că lăsați fasoanele de fată mare că nu se poate și cu dânsa-n-însa și cu sufletu-n rai. În politică tre’ să faci și nițel circ mai ales la noi unde dacă ești cuminte toată lumea te crede prostul satului deși ai șase case prin Sibiu. Hai să nu mai stăm capră și să fim perpetuu futuți în cur de politicieni puși pe umflat buzunarele în timp ce noi visăm la un Făt Frumos călare pe un cal alb care vine direct să ne dea salariu 5000€.  Că uite, am făcut fițe la Nicușor Dan că-i autist și acu’ 4 ani o să stăm capră sub țața Firea și gloata ei.

 

1 Comments Dulce naivitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *