thiefA postat astăzi Clotilde Armand pe Facebook despre modul în care se alocă banii publici pentru spitale la PMB. Mai precis a comentat despre faptul că Spitalul Carol Davila vrea să cumpere un echipament Fortigate 100D la prețul de vreo 5892000 de lei. Da, lei noi.

Așa cum zice și doamna Clotilde, pe Amazon echipamentul respectiv e vreo 1450 de dolari. Eventual poate fi și mai ieftin dacă partenerii dau un discount ceva.
Și pentru că mi s-a părut exagerată suma (vorbim totuși de-o sumă de 1000 de ori mai mare) m-am apucat să mă uit pe documentele primăriei. Și în tabelele cu “lista de cumpărături” am observat că la suma totală este specificat că suma este exprimată în mii de lei. La prețul unitar însă nu există specificația asta. Ori în cazul Fortigate-ului, la preț unitar apărea tot 5892.  Preț care este apropiat de costul real al echipamentului (este aproximativ 1450 $ ).

firefox_2016-09-23_15-01-24
Însă uitându-mă mai cu atenție în documentele de la primărie am observat că pe coloana de preț unitar apar prețuri de genul 9 lei pentru un pat de spital, 6 lei pentru un holter, 6 lei o centrifugă și altele asemenea. Deci cineva a belit capul de coloană (pun intended) și a uitat (intenționat sau nu) să specifice că prețul este TOT în mii de lei.

firefox_2016-09-23_15-00-59

Și aici e posibil să mai fi greșit și ăla care-a adăugat Fortigate-ul în document, punându-i la preț unitar prețul direct fără să mai împartă la 1000.  Dar la final nu e nici o greșeală, suma totală alocată spitalului Carol Davila este de 35 923 000 lei și conține mărețul Fortigate 100D la 5 892 000 de lei.

Problema este ca suma a fost aprobată și semnată fără prea multe fasoane. Și uite-așa culegem ce-am votat. Că deh, futu-vă-n gură de leneși, ați stat acasă și ați ajutat-o pe Firea să ajungă primar. Iar spitalele au fost întotdeauna găuri din astea negre în care banul public dispare pe prostii la suprapreț sau pe chestii inutilizabile (vezi unitatea de arși de la Floreasca).