Ca mai toți noi ăștia cu gena “geek” sunt pasionat de SF. Prin școala generală împrumutam de la biblioteca de prin cartier tot ce prindeam. Mai întâi Jules Verne după aia orice era trecut în categoria “ficțiune”. După ce epuizasem cele câteva cărți de gen aflate în biblioteca părinților. Printre care îmi amintesc cu drag (de altfel le-am și adus în biblioteca proprie) de “Planeta maimuțelor” (Pierre Boulle) și “Stăpânul lumii” (Aleksandr Beleaev). Evident, am trecut mai târziu și pe la clasicii Asimov, Frank Herbert, Orson Scott Card, Philip K. Dick și cam toată ce apărea pe la Nemira în anii ’90.
Apoi am pierdut pasiunea asta. Lipsă de timp, alte treburi, metode mai la îndemână de petrecere a timpului liber. Rar mai puneam mâna pe câte-o carte nouă sau mai cumpăram ceva (cum a fost colecția George RR Martin de la Nemira). Asta până când mi-am luat un ebook reader. Mai precis un Nook mic și cu o singură funcție, aceea de-a citi cărți pe el.
De-atunci (are cam un an de când e pe la mine) am redescoperit pasiunea cititului. Am citit iar o parte din cei enumerați mai sus, am recitit Neil Gaiman, am descoperit că Stephen King, deși a devenit comercial și-a început să scoată cărți pe bandă rulantă, încă se pricepe să creeze suspans. Am devorat cărțile lui Arthur C. Clarke la care n-am avut acces la vârste mai fragede, am recitit cu alți ochi Kurt Vonnegut, mi-am adus aminte cu drag de Ray Bradbury și am citit antologii SF pe care nu le găseam atât de ușor în librării pe la noi.
După toate astea am descoperit și câțiva autori mai proaspeți. A început cu o carte primită cadou de ziua mea, Joe Abercrombie, “The blade itself” (tradusă la noi “Tăișul sabiei” sau ceva asemănător). Am citit-o pe nerăsuflate. Un fantasy bine scris, personaje bine creionate și multă, multă acțiune. Am aflat apoi că titlul face parte dintr-o trilogie ( First Law ) așa că pe restul le-am luat pentru ebook. Apoi am intrat pe site-ul autorului, am găsit și celelalte cărți scrise (încă vreo 2, cu acțiunea în aceeași “lume”) și le-am citit și pe alea. După ce-am epuizat opera lui m-am apucat să-i citesc blogul. Unde-am văzut că recomandă un alt autor din generația lui ( ~35 ani ) și anume Chris Wooding. În recenzia făcută la “Retribution Falls”, cartea acestuia, o compara cu “Firefly”. M-a “câștigat” instant și-am luat imediat la “mână” și romanele lui Chris Wooding.
“Retribution Falls” face parte din seria “Tales of Katty Jay” și într-adevăr are ceva din atmosfera din “Firefly”. Vă las singuri să descoperiți dacă aveți chef. Cert este că, iarăși, nu am putut să las ebook-ul din mână până când nu am terminat seria. Iar apoi am trecut și la celelalte cărți la fel de bine scrise ale lui Wooding.
Au fost genul de cărți de care te desparți ca de un prieten drag. Și m-au făcut să caut și alți autori tineri de gen. Cei de care am dat în urma diverselor recomandări pe forumuri nu au avut același efect asupra mea. Însă de curând am dat de o nouă serie recomandată de un amic, “Old Men’s War” – John Scalzi. Pe care-am citit-o pe nerăsuflate în ultimele 2 săptămâni.
Și cum sunt pe cale de-a rămâne iarăși fără material de citit vă cer vouă părerea. Vreau ceva nou (apărute după 2003-2004) și care sa merite citit. Aveți cuvântul…
Fix așa am pățit eu când mi-am luat Kindle-ul, acum mai bine de un an și tare mă oftic că în ultimele câteva luni l-am cam neglijat… Pentru mine a reprezentat efectiv descoperirea pasiunii pentru citit și evadarea din lumea lecturilor obligatorii la Limba și Literatura Română, aceste “mari capodopere” ale literaturii românești, de care nu vreau să mai aud cât trăiesc.
Stephen King m-a ținut în suspans cu Hearts in Atlantis și The Stand (din care mai am vreo 50% de parcurs), iar Frank Herbert își merită toate laudele pentru capodopera sa, Dune. De asemenea, am avut ocazia să parcurg și The Broker de John Grisham, care e nițel comercială, dar mi-a plăcut să o citesc.
După ce termin The Stand, mă bate gândul să mă apuc de seria Millenium a lui Stieg Larsson. M-am abținut de la a vedea filmul pentru a nu-mi strica experiența și sunt curios dacă merită. Pe listă ar mai fi seria “The Dark Tower” a lui Stephen King, niște Asimov, Arthur C. Clarke, Thomas Harris, etc. Am notat și recomandările tale, că pari să ai gusturi bune. Mă miră totuși că reușești să îți faci timp să parcurgi atât de multe cărți.
Eu inca le citesc pe hartie. In ultima vreme am cumparat niste carti tare misto.
Iti recomand Patrick Rothfuss, Peter V Brett, J.V. Jones, Robin Hobb, Brent Weeks, Raymodn E. Feist.
Toate sunt fantasy, Rothfuss, Hobb si Weeks mi se par exceptionali.
Nu uita de Brandon Sanderson, Robert Jordan.
Daca vrei am o colectie mica de carti (cam 100M daca tin bine minte) luata de pe torenti.
http://romania-inedit.3xforum.ro/topic/83/Carti_in_limba_romana/
incearca pe astea. foarte faine, o sa ai ce citi cel putin 2 saptamani
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Chronicles_of_Amber
– Seria “Culture” de Iain M. Banks, in plus orice SF de acelasi autor
– “Void Trilogy” de Peter F. Hamilton
– Serial cu Ian Cormac a lui Neal Asher
Astea sunt cateva carti/serii pe care le recomand, orice fan SF ar trebui sa le citeasca (imho).
@Mihai, momentan fac o pauză de Stephen King. M-am apucat și eu de “The Dark Tower” și am descoperit că nu am răbdarea necesară să-l urmăresc.
Seria Pandora a lui Herbert este, după părerea mea, cel puțin la fel de bună ca Dune (mai ales c-au tras de Dune la final). Iar una din preferatele mele de la Frank Herbert rămâne “The White Plague”.
@Arhi, been there, got that. Însă uneori traducerile în română sug. Și dacă “prind” în limba originală prefer să le citesc așa.
@all, thanks :D
Meekule, Pandora este intr-adevar o “senzatie” aparte. Daca ti-a placut Herbert, incearca si altceva de la el. Am citit demult si am recitit recent White Plague (o am pe undeva in editie cartonata scoasa de moldoveni (.md) in romana, si am recitit-o recent in original, pe eBook.
Am un Sony PSR xxxx – cred 600, ceva cu touch – de prin vara lui 2010, insa l-am cam neglijat de cand am realizat ca cititul pe 10′ cu Gorilla & shit este totusi mai comod, cel putin din 2 considerente: dimensiune ecran si iluminare (nu mai adaug si facilitatile si rapiditatea).
Oops, acum am citit ultimul post referitor la White Plague ;) Atunci cauta Green Brain :P
Daca nu ai apucat sa citesti si pre si post-Dune-urile, da-i bataie, cred ca acum sunt toate aparute in romana, cand m-am apucat de ele am dat doar de cele 3 House-uri si de Jihad prin Mediagalaxy, Cruciada am prins-o in original pe hartie la un prieten, iar restul eBook only. Multa lume striga sus si tare ca fiul nu se ridica la inaltimea tatalui, insa am recitit printre ele sau dupa (cum mi-au venit la mana) si seria originala, pe care am reusit tot cu ocazia asta sa mi-o completez pe hartie (le-am gasit la o editura pe Ion Mihalache – super de treaba oamenii), si personal chiar cred ca Anderson cu Herbert Junior (ma rog) ca au facut o treaba buna. Singurele pe care nu am apucat sa le diger de aici http://www.dunenovels.com/novels sunt Road to si Paul, Sisterhood, si Winds.
Dintre toate pe langa seria originala, cel mai mult m-au prins Legendele, nu ma asteptam sa fie asa bine gandita linia. De fapt asta este marele farmec al intregii serii: continuitatea pe cateva zeci de mii de ani.
Am (re)citit in ultimii ani si intreaga serie a Fundatiei (m-a prins mai mult decat prima data). La fel, tot datorita eBooks, am reusit sa trec din nou prin toata seria Robotilor.
Acum am in holding seria Space Odyssey (2061 a ramas undeva pe la jumate, parca nu mai e la fel ca primele doua).
In fine, la un moment dat aveam un card de 1 GB plin cu diverse pe Sony, incepusem chiar sa-mi aranjez biblioteca virtuala cu Caliber, insa procesul s-a dovedit a fi destul de anevoios si mancator de timp, asa ca am renuntat pe la 10%. Pentru cine are timp, scula respectiva este super complexa si completa, mai ales ca recunoaste o multime de device-uri din domeniu. Timp sa ai. Si material, evident.
Pentru tableta (Android) folosesc Moon Reader+, dupa ce am testat vreo jumate de duzina de aplicatii. Revin cu titluri, pe masura ce-mi aduc aminte.
T
iar am scris degeaba? :|
Domn al luminii de Roger Zelazny ( http://en.wikipedia.org/wiki/Lord_of_Light ) , o carte care mi-a placut foarte mult si combina genurile S.F. si fantasy
Daca ti-a placut Abercrombie, poti incerca seria The Riyria Revelations de Michael J. Sullivan -> http://www.riyria.blogspot.com/p/books_19.html
@ Mihai Todor – marii clasici ai literaturii romanesti sunt de obicei cu ani lumina in fata unora gen George RR Martin. Iti trebuie totusi disponibiltiate sa citesti un Rebreanu sau Slavici sau chiar si Sadoveanu. Eminescu intra in alta categorie dar opera lui mi se pare exceptionala, nu ma plictisesc niciodata cand il recitesc.
Maicamea a colectionat cartile lui J. Verne aparute cu Adevarul – pentru piticii lu’ fratemeu, ocazie cu care le-am recitit cu cea mai mare placere.
Serviciul inseamna sa citesc o droaie de carti – din pacate tehnice. Ba chiar implica sa scriu uneori documente care se apropie lejer de dimensiunea unor volume de biblioteca.
Am incercat si eu un reader dar nu ma pot obisnui nicicum cu el :(. prefer hartia.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Kingkiller_Chronicle
O serie foarte buna pe care m-am apucat de citit dupa ce am terminat seria A song of ice and fire.
“pe rasuflate in 2 saptamani” nu e greseala gramaticala? :)
Vezi ca razboiul batranilor are continuari.
De unde atata timp si energie sa citesti atata? eu nu am timp nici de ascultat muzica.:(
help, ma bate gândul, de ceva timp, sa îmi iau și eu unul însa singurul impediment, deoarece nu am ținut în mana pana acum nici unul, care ma tine deoparte este dimensiunea ecranului. Nu este prea mic la 6″ sau 7″?
multam de sfaturi
@Meekule, daca ai nevoie de vreo carte ceva lasa un semn o chestie. Am descoperit o ditai arhiva de carti in format lit.pd, rtf prin calc. Si in engleza.
Imi spui ce nu gasesti si ma uit sa vad daca am.
Tuma ce m-am apucat ieri de citit Dune: Legends.
geo: nu e mic, chiar e comod sa citesti pe ecranul ala.
jules: succes, cele trei volume sunt – culmea – mai lungi decat par la prima vedere.
@tyby : sa stii ca sint lungi :)) Ma rog, eu citesc pe laptop ceea ce e usor aiurea si greu.
Am sa-ti dau un link de la un autor pe care l-am descoperit prin martie, cand mi-am luat kindle-ul. Din cate stiu cartile lui sunt disponibile si pt nook. Eu am citit pana acuma seria Wool, am urmarit blogul autorului si din cate vad cartile astea sunt o mica senzatie.. eu zic ca merita sa le dai o sansa daca iti plac sf-urile, nu stiu preturile pentru nook dar pe amazon toate cele 5 volume costau undeva la 5 dolari.
Link : http://www.hughhowey.com/