Se încinge online-ul zilele astea după oferta făcută de Microsoft pentru Yahoo. Toți analiștii economici, IT, etc. își dau cu părerea vis-a-vis de POSIBILA preluare Yahoo. Ca să fie lucrurile clare de la bun început eu sunt de acord cu ăia care cred că Microhoo o să sugă mai rău decât cele 2 luate separat. N-aveam intenția să fac și eu un post pe tema asta având în vedere că toate știrile din ultima vreme converg inevitabil către treaba asta. Dar comentariul Google vis-a-vis de subiect m-a amuzat oarecum. Pentru că mi se pare un comentariu oarecum inteligent și-o să și argumentez imediat.

Nu-i un mister că Yahoo o duce prost. Se află într-o cădere liberă, Google a reușit în 2-3 ani să-i sufle o felie importantă din tortul numit “consumatori”. Webmail jenant, client de IM din ce în ce mai slab dar mai încărcat de reclame și prostii useless și un search engine de care mai toată lumea pare să fi uitat.

În același timp și Microsoft a oferit cam aceleași servicii primare. Search engine – pe MSN.com – checked, webmail – pe hotmale…. errr hotmail.com – checked, client IM – MSN Messenger – checked. A fost/este unul din ele mai bun decât ceea ce are Yahoo-ul (măcar) ? Și-atunci ce inovație și ce schimbare de atitudine poate aduce Microsoft cumpărând Yahoo ? În afară de faptul că elimină poate singurul competitor al Google împărțind definitiv tabla de joc în două. Ce-o să se întâmple ? Utilizatorii Google o să dea năvală spre noua struțo-cămilă apărută în peisaj deși știu ce servicii au oferit înainte ? Nu prea cred. Eu unul am ajuns să folosesc mail-ul de la gmail după ce migrasem deja de appx. 1 an cu mail-ul de pe yahoo. Pe cel de pe hotmail l-am ignorat încă dinainte. Nu numai că Google oferă o alternativă la serviciile oferite de Yahoo dar oferă o alternativă net superioară calitativ. Să recunoaștem că ăsta a fost un domeniu în care, atunci când a apărut Google, cam toate datele problemei s-au schimbat. Google n-o să piardă din utilizatori. Mai curând s-ar putea să piardă cele 2 servicii unite sub aceeași umbrelă. Brusc alternativa lor nu mai este o alternativă.

Și atunci ce aduce nou și bun cumpărarea Yahoo. Utilizatorului final, absolut nimic. Microsoft-ului, o refacere a redutei pierdute care a fost odată MSN/Hotmail. Pe care, dacă folosește același marketing, riscă s-o piardă din nou.

Și de ce mi s-a părut ieșirea la rampă a celor de la Google atât de inteligentă ? Pentru că (eu cel puțin așa am avut impresia) au mimat cu succes disperarea și nemulțumirea la auzul știrii că Microsoft cumpără Yahoo deși (iar îmi dau cu presupusul) pe sub masă își frecau mâinile de bucurie.

O să închei post-ul cu un citat absolut hilar din răspunsul consilierului general Microsoft, Brad Smith :

Microsoft is committed to openness, innovation, and the protection of privacy on the Internet. We believe that the combination of Microsoft and Yahoo! will advance these goals.

Sper că vă amuză și pe voi la fel cum mă amuză și pe mine prezența unor cuvinte precum “openness” și “protection of privacy” în aceeași construcție cu Microsoft și Yahoo.