Google vs. Microhoo

Se încinge online-ul zilele astea după oferta făcută de Microsoft pentru Yahoo. Toți analiștii economici, IT, etc. își dau cu părerea vis-a-vis de POSIBILA preluare Yahoo. Ca să fie lucrurile clare de la bun început eu sunt de acord cu ăia care cred că Microhoo o să sugă mai rău decât cele 2 luate separat. N-aveam intenția să fac și eu un post pe tema asta având în vedere că toate știrile din ultima vreme converg inevitabil către treaba asta. Dar comentariul Google vis-a-vis de subiect m-a amuzat oarecum. Pentru că mi se pare un comentariu oarecum inteligent și-o să și argumentez imediat.

Nu-i un mister că Yahoo o duce prost. Se află într-o cădere liberă, Google a reușit în 2-3 ani să-i sufle o felie importantă din tortul numit “consumatori”. Webmail jenant, client de IM din ce în ce mai slab dar mai încărcat de reclame și prostii useless și un search engine de care mai toată lumea pare să fi uitat.

În același timp și Microsoft a oferit cam aceleași servicii primare. Search engine – pe MSN.com – checked, webmail – pe hotmale…. errr hotmail.com – checked, client IM – MSN Messenger – checked. A fost/este unul din ele mai bun decât ceea ce are Yahoo-ul (măcar) ? Și-atunci ce inovație și ce schimbare de atitudine poate aduce Microsoft cumpărând Yahoo ? În afară de faptul că elimină poate singurul competitor al Google împărțind definitiv tabla de joc în două. Ce-o să se întâmple ? Utilizatorii Google o să dea năvală spre noua struțo-cămilă apărută în peisaj deși știu ce servicii au oferit înainte ? Nu prea cred. Eu unul am ajuns să folosesc mail-ul de la gmail după ce migrasem deja de appx. 1 an cu mail-ul de pe yahoo. Pe cel de pe hotmail l-am ignorat încă dinainte. Nu numai că Google oferă o alternativă la serviciile oferite de Yahoo dar oferă o alternativă net superioară calitativ. Să recunoaștem că ăsta a fost un domeniu în care, atunci când a apărut Google, cam toate datele problemei s-au schimbat. Google n-o să piardă din utilizatori. Mai curând s-ar putea să piardă cele 2 servicii unite sub aceeași umbrelă. Brusc alternativa lor nu mai este o alternativă.

Și atunci ce aduce nou și bun cumpărarea Yahoo. Utilizatorului final, absolut nimic. Microsoft-ului, o refacere a redutei pierdute care a fost odată MSN/Hotmail. Pe care, dacă folosește același marketing, riscă s-o piardă din nou.

Și de ce mi s-a părut ieșirea la rampă a celor de la Google atât de inteligentă ? Pentru că (eu cel puțin așa am avut impresia) au mimat cu succes disperarea și nemulțumirea la auzul știrii că Microsoft cumpără Yahoo deși (iar îmi dau cu presupusul) pe sub masă își frecau mâinile de bucurie.

O să închei post-ul cu un citat absolut hilar din răspunsul consilierului general Microsoft, Brad Smith :

Microsoft is committed to openness, innovation, and the protection of privacy on the Internet. We believe that the combination of Microsoft and Yahoo! will advance these goals.

Sper că vă amuză și pe voi la fel cum mă amuză și pe mine prezența unor cuvinte precum “openness” și “protection of privacy” în aceeași construcție cu Microsoft și Yahoo.

6 Comments Google vs. Microhoo

 1. tb

  păi, în condițiile în care yahoo se bazează de ani buni pe freebsd + qmail și de curând are o groază de chestii prin developers.yahoo.com care sunt open source , io spun că yahoo are de ce să fie incluși în acceași frază.

  Pe de altă parte, ceea ce tu omiți este că spre deosebire de România, pe alte meleaguri consumatorii de internet folosesc yahoo (și) pentru alte scopuri decât pentru mail și ymsg.
  Apropos, în afară de România io nu am mai auzit de vreo țară din Europa cu popularitatea ymsg-ului (în Franța, Spania, Portugalia, Italia msn rulez (aici includem mail , im și altele), în Polonia se folosește un protocol specific lor (ei l-au inventat doar ei îl folosesc), în țările scandinave pare-se că pt IM tot msn se folosește.
  Yahoo are importanță pentru ditai portalul internet pe care îl are, portalul de știri (care să ne fie cu iertare , dar este mult peste google), unelte online economice (vezi finance.yahoo.com), șamd. Pe partea de mail și IM lupta au cam pierdut deja.

  Reply
 2. nexus

  E bun Yahoo totusi – de cate ori ma inregistrez pe un site (mai mult sau mai putin dubios) trec adresa de Yahoo. :))
  Asta ca sa aiba si filtrul lor de SPAM activitate. :))

  Reply
 3. Fuzzy

  Familia Borg mai crește cu un membru.
  Eu aștept să se întâmple cu Y! ce s-a întâmplat și cu eBay de când au fost asimilați, adică o droaie de probleme și principalele de securitate.
  Cred că nu va dura mult până când Y! odată asimilat va migra pe de pe BSD pe Windows Server și atunci să te ții distracție…
  Până una alta Micromoale este și măgar după ce că este fraier: a recunoscut că a trimis scrisori de recrutare unei bune bucăți din angajații Y! concomitent cu oferta. În traducere liberă: ori ne vindeți nouă ori vă luăm toți oamenii care valorează cât de cât ceva și ne construim noi mai ieftin un nou Yahoo pe care îl înghițim.
  Ingorând atitudinea tipică de bătăuș sunt curios de ce e atât de important Y! pentru ei.

  Reply
 4. Meekuu

  Că până acum Yahoo n-a avut ABSOLUT de loc probleme de securitate… Să fim serioși, faptul că folosesc BSD nu-i face mai siguri. Până una alta văd că Yahoo are o tendință clară de a aduce în fața utilizatorului final cât mai mult bloatware. Microsoft nu-i nici el departe de tehnica asta.
  Ori eu am speranța că utilizatorii medii sunt mai informați acum și pot să compare alternativele.

  Da tibi, știu, în afară se folosește mai mult MSN-ul/hotmail-ul. Dar asta nu-i face pe utilizatorii respectivi mai frumoși/deștepți. Nu zic nici c-ar fi proști. Folosesc hotmail pur și simplu din inerție. Așa cum și la noi exista categoria celor care păstrează conturile de yahoo pentru că nu vor să-și schimbe adresa și categoria celor care preferă servicii mai bune.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *