Am nițel peste 30 de ani și-o problemă mare atunci când văd persoane care scriu în public (fie că-i vorba de mail, im, irc, forum, scrisoare, chiar și sms) fără pic de coerență și cu greșeli grave gramaticale. Și dacă treaba asta este parcă mai puțin gravă pentru tineretul aflat încă la nivelul liceului devine o problemă destul de nasoală pentru cei care sunt deja studenți. Și credeți-mă pe cuvânt când vă spun că am văzut studenți care se exprimă în scris (chiar într-un mail oarecum oficial) în halul ăsta.
Reacția mea oscilează între o dorință arzătoare de-ai îndesa pe gât tastatura împreună cu un exemplar de “Ștefania Popescu” cartonat și o silă față de persoana lui. Pur și simplu nu este posibil ca o persoană care a promovat examenul de bacalaureat să nu fie în stare să se exprime corect în scris în limba maternă. Darămite să mai aibă și pretenția să termine o facultate (bine, hai să nu discutăm acum și de aia care termină și nu-s în stare să scrie )…
Ai zice că generația mirc și facebook face practică suficientă la scris încât să ajungă la un moment dat la un nivel adecvat. Ai zice că uneltele de comunicare folosite pe internet îi forțează să scrie corect de teama de-a nu se face de râs în fața prietenilor și colegilor. Neah, dacă stai să te uiți nițel la comentariile lăsate de generațiile care vin tare din urmă mai ai puțin și te iei cu mâinile de cap. Și zău că nu-mi dau seama de ce rezultatul lucrurilor învățate în liceu/școală generală este atât de diferit la ei comparativ cu mine.
Să zicem că pe vremea când eram eu la liceu/școală generală nu aveam acces la internet și nici atâtea tâmpenii la TV. Și ca metodă de relaxare nu scriam pe facebook ci deschideam o carte. Să fie ăsta singurul motiv pentru care eu am fost în stare să scriu corect cele câteva pagini cu care am luat o notă de trecere la examenul de bacalaureat ? Sincer mă îndoiesc. Poate doar faptul că în biblioteca celor de vârsta mea mai găsești câteva cărți cu cotoarele roase pe coperta cărora scrie “Gramatica practică a limbii române” sau “Îndreptar ortografic, ortoepic și de punctuație” cu care ne chinuiau profesorii. Iar noi, din respect, îi ascultam.
Am un colaborator care tocmai a marcat 40 dar scrie ăsta într-un hal…
Iaca un citat dintr-un mail trimis de subiect:
„OBLIGATORIU…
MAINE DIMINEATA LA OR A10 REVISTA TREBE S AFIE DATA PE PLACI
………………….
Dupa ce terc pe ora 11 sa m aasigur c ase va tipari pana seara si sa
aduc niste fursecuri celor de-acolo…..sunteti invitatii mei
undeva…..fac 40 ani…
ce m asperie cel mai tare e deadline-ul rev din mai…15…poate reusim.
mi-as fi dorit s ava urez dum placuta….
respect.
r.
”
Încheiat citatul. Dar aici e destul de coerent. Am alte mesaje de la el pe care nu le-am înțeles nici după ce l-am sunat și rugat să-mi traducă…
Off topic: ți-ai schimbat tema! Dacă de citesc pe rss…
Eh uite, pe asta poți să-l mai acuzi de lipsă de practică. Oricum, e fascinantă dezinvoltura cu care își permit să se prezinte public așa. E ca și cum aș ieși eu pe stradă nespălat și cu coaiele atârnând p’afară…
Nowadays, proper spelling is a crime.
Parerea mea sincera: semi-analfabeti cu nemiluita au fost mereu doar ca acum, datorita multitudinii de medii de comunicare, se vad mult mai bine si mai repede.
Iar faptul ca scriu pe mirc/messenger/facebook nu ajuta absolut deloc. Exceptand faptul ca le intra in reflex tot felul de prescurtari mai mult sau mai putin cretine pe care le folosesc si in mesajele scrise la munca… nu “asimileaza” nimic. Daca stau atat de mult si tasteaza, e un semn destul de clar ca nu mai au timp sa citeasca si ei o carte, indiferent ca e o chestie “comerciala”/la moda sau nu.
Imi spun adesea ca e si un oarecare aspect pozitiv la tendinta populatiei de a deveni statistic din ce in ce mai cretina: devenim mai inteligenti pe zi ce trece fara sa trebuiasca sa facem nimic in directia asta, coboara curba lui Gauss singura :)
Eu zic că mai degrabă își ridică una din poale curba lui Gauss. Și din păcate nu aia care trebuie :D.
Sunt absolut de acord cu Nexus, semi-analfabetii sunt doar mai vizibili, nu neaparat mai multi.
@Horatiu.
baiatu’ a scris mailu’ cu office 2007 en care se baga el repede sa corecteze (cu dictionarul de en). Poti sa il rogi sa isi instaleze un dictionar romanesc si gata. Pe mine ma sperie generatia farmville/hi5 DAR ma gandesc ca lumea are nevoie si de valeti
@un baiat: nu, omu’ din exemplu își scrie mesajele pe gmail setat pe românește. Știu asta pentru că eu i l-am potrivit. Folosește GoogleApps pe domeniul lui de internet (în principiu pt email).
@rpetre: noi devenim mai deștepți fără să facem ceva în sensul ăsta. Nu e bine…