“Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.”
Am prins azi o știre pe Slashdot despre anunțul făcut de Satya Nadella referitor la “unificarea” versiunilor de Windows pentru diferitele tipuri de device-uri. Un nucleu unificat nu ar fi o idee rea, deși e greu și uneori complet neproductiv să-l faci să funcționeze și pe arhitecturi mobile și pe x86. Dar Microsoft vrea mai mult. Vrea o platformă pe care să poată rula aceleași aplicații. Ori aici aș putea foarte bine să parafrazez citatul de mai sus și să înlocuiesc “Java” cu “Windows” și “operating systems” cu “platforms”.
Cred că mi-am răcit gura până acum de nenumărate ori argumentând de ce mi se pare o idee cretină să folosești aceeași interfață/aplicație pe mobil și pe desktop. Cel mai puternic argument este cel legat de metodele de input/control pe care le ai la îndemână. Pe o platformă mobilă nu ai decât gesturile făcute cu degetul pe un ecran. Nu cred că are impresia cineva că touchscreen-ul oferă un control mai bun decât mouse-ul și tastatura. Dacă există o astfel de persoană o s-o pun să joace orice RPG pe un touchscreen și pe un PC să vadă diferențele sau să facă orice treabă “work-related” (tabel Excel, document Word, lucru cu fișiere, cu mail-uri, console cli, etc… ).
Și-atunci de unde obsesia asta pentru unificarea platformelor ? Până și cei de la Apple au interfețe separate și aplicații separate pentru platformele mobile. Chiar dacă au un nucleu comun între IOS și OSX. Până acum asta a fost o mutare care i-a costat destul de mult pe cei de la Microsoft. Windows 8 a avut niște vânzări catastrofale și, cel puțin din punctul meu de vedere, a contribuit și la scăderea vânzărilor pe segmentul notebook-urilor. Iar în momentul în care au băgat interfața respectivă și pe Windows Server cred că s-a auzit la nivel mondial un “muie” în toate limbile vorbite de administratorii de pretutindeni.
Îmi exprim îngrijorarea în primul rând ca utilizator Windows. Deși lucrez cu sistemele Linux de mai bine de 10 ani, pe workstation folosesc Windows pentru că este momentan singurul sistem de operare suficient de stabil și suficient de customizabil încât să-mi pot face treaba eficient. Distribuțiile Linux se învârt în cerc de câțiva ani buni, kernelul Linux suge o baterie de laptop în timp record iar OSX-ul nu-i tocmai preferatul meu din cauza modului în care ești obligat să faci anumite treburi și “trebuie să uiți tot ce-ai învățat”.
Sunt cu atât mai îngrijorat pe măsură ce văd că utilizatorii noi se adaptează la Windows 8. Sunt utilizator de Windows 8.1 de aproximativ 10 luni și cu excepția faptului ca pare ceva mai rapid decât Windows 7 (e relativ având în vedere că vorbim de-o configurație cu i5, 16GB RAM și SSD ), nu îi văd nici o parte pozitivă. O grămadă din uneltele altădată accesibile la 1-2 click-uri distanță sunt mutate acum în spatele a 2-3 ecrane de interfață “Metro”. Cel mai rapid exemplu care-mi vine în minte este cel legat de modificarea unei rețele din Privat în Public sau invers (pentru file/printer-sharing). În Windows 7 aveai posibilitatea să faci treaba asta cu un simplu click din interfața de la “Network and Sharing Center”, în Windows 8 a trebuit să caut pe Google să găsesc metoda prin care se face treaba asta. Și sistemul e cam ăsta : mouse-ul în dreapta ca să apară bara aia “Metro” -> Settings -> Change PC Settings (jos) -> Network -> click pe rețea și de acolo schimbat din Public în Privat sau invers. Este doar unul din exemplele în care o setare simplă a fost scoasă complet dintr-un loc în care avea sens să fie și pusă într-un cotlon ascuns.
Aș fi nedrept să nu recunosc că modificările făcute până acum în update-urile pentru 8.1 nu au mai “îndulcit” un pic experiența. Însă per ansamblu au făcut o struțo-cămilă stricând majoritatea lucrurilor bune din Windows 7. Și după cum spuneam mai sus, utilizatorii sunt ușor, ușor “imbecilizați” de ceea ce utilizează. Ironic ar fi să se întâmple cum s-a întâmplat cu utilizatorii de iPhone care, la primele versiuni de IOS nu aveau copy-paste. Și în momentul în care au căpătat funcția respectivă au văzut-o ca pe-o inovație. Boșorogii care puseseră mâna pe un Palm-OS sau un Windows Mobile știau mai bine.
Mă tem însă că eu nu am răbdarea necesară să aștept “inovarea” Windows-ului. Dacă vor continua în direcția asta și următoarea versiune va fi tot o struțo-cămilă handicapată la nivelul de utilizare al tabletelor și telefoanelor mobile o să-mi calc pe inimă și-o să migrez spre un Linux cel mai probabil. Dacă și ăștia continuă în aceeași direcție o să ajung să mă tâmpesc la bătrânețe și-o să mă dau pe MacOS.
Baga mare.
Citeam undeva ca Microsoftu o sa dea afara cam 14.000 de oameni. De bine ce le e:)
Da, e tactica aia inteligenta de “hai sa urinam de sus pe piața noastră tradițională și să încercăm să ajungem din urmă Android și IOS că în urmă cu 15 ani am comis-o cam la fel când nu prea aveam concurență pe Windows Mobile și l-am lăsat să moară”.
Din păcate vocea ta nu contează și nu are cine să o audă.
din pacate sau poate din fericire :) unele voci nu conteaza din anumite motive foarte clare, nu doar din intamplare. daca ar fi toti pe atat de inteligenti pe cat par a fi pe internet…am fi departe.
Nu vrea sa lansez vreun flame war dar treaba cu “pe workstation folosesc Windows pentru că este momentan singurul sistem de operare suficient de stabil și suficient de customizabil încât să-mi pot face treaba eficient” este foarte subiectiva. Folosesc pe desktop ubuntu de mai bine de 5 ani (cu backup de Windows pentru cazuri foarte rare, in general doar pentru jocuri) si nu am intampinat probleme majore. Eu cred ca depinde ce anume vrei sa faci ; daca faci standard office + muzica si alte minunatii minore e mai mult decat suficient. In ultimii ani am reusit sa migrez o gramada de utilizatori pe linux (Ubuntu in special) iar dupa ce au trecut de faza cu “linuxu’ de greu frate” au observat avantajele, ca lipsa antivirusului, fara dureri de cap la drivere pentru chestii comune, managementul programelor unitar, etc. Mai e ceva pana sa se ajunga la o chestie de masa dar eu cred ca sunt pe drumul cel bun.
Spre exemplu toti programatorii pe care i-am avut in ultimii 5 ani au lucrat exclusiv pe linux si dupa acomodare nu au vrut sa mai auda de Windows (programatori java in general).
Nu este inca anul linux desktop dar nici nu e departe la cum isi da microsoft cu stangul in dreptul. Windows 8 si 8.1 fac parte din categoria “mizerii” si efectiv nu inteleg cum poti sa faci asemenea greseli. Au complicat niste chestii simple intr-un asemenea hal incat vorba ta, si o persoana care este literata in acest domeniu, trebuie sa stea cu un google deschis sa gaseasca solutii banale.
A dat deja, e un tip pe YouTube de prin US pe care-l urmăresc și care a fost dat afară după vreo 14 ani.
Teoretic ai drepate. Practic, nu ești în targetul lor.
Batranul Nokia Symbian S60 avea copy-paste si tot tinea bateria 5-6 zile cu ecran touch :) nici macar de WPhone nu aveai nevoie pt asta.
Buba mea cu linuxul e alta, nu ai aplicatii sau ce gasesti free pe windows pe linux sunt halfassed si macar cu 2-3 generatii in urma, iar cele cu plata nu exista aproape deloc.
Cat despre M$, se duc baietii vesel la vale si iau cu ei generatii intregi de utilizatori, asa ca ori se trezesc la realitate si dau afara visatorii din conducere ori restul lumii se satura de ei si incep sa scoata soft si pt alte platforme, ambele ipoteze fiind total nerealiste suntem cam f*tuti.
Daca W7 va avea lifespan macar cat XP mai avem timp sa apucam niste schimbari poate in bine, oricum cei care folosesc pt productie SO sunt ultimul bastion in calea debilitizarii userilor.
Acum intreb si eu, ce soft asa de complex folositi voi de e de gasit doar pe Windows :). Ca sa ne intelegem de la inceput, la birou: Ubuntu linux; acasa: Ubuntu linux/windows pe desktop si MacOS pe laptop. Zic si eu, nu dau cu parul…
Îți răspund și pentru comentariul de mai sus.
Eu nu am desktop. Notebook-ul meu este stație “for all intents and purposes”. Printre chestiile des folosite se numără suita Office (nu, efectiv NU pot utiliza Libre-Office în același mod ), Visio (aici chiar aș aplauda zgomotos o alternativă mai mică/fâșneață eventual free) și nu în ultimul rând Total Commander (din păcate nu poate fi comparat ca funcționalităti cu nici o alternativă free, am mai avut un post pe tema asta).
Ca mofturi adiționale aș mai adăuga utilizarea frecventă (ce-i drept, din lene) a fingerprint reader-ului (pe care nu l-am putut face functional în nici într-un linux) și jocurile.
Problema e în felul următor, dacă am nevoie de Linux, pe 16gb de ram pot oricând să țin lejer o mașină virtuală cu Linux pe care să lucrez. Dar dacă am nevoie de un Windows pentru un joc din când în când sau altceva, e mai complicat.
În plus, după cum ziceam mai sus, kernelul încă are niște hibe pe la consumul bateriei și managementul resurselor în general pe notebook-uri. Ține cpu-ul prea sus la frecvență și bateria se duce în aproximativ 2h față de ~4h în Windows.
Prin urmare aleg ceea ce se mapează cel mai bine pe nevoile mele.
@ZuLu – la proiecte mici incepe de la primul pas cand ala vrea sa-mi dea briefingul si imi arunca fisierul pe mess unde sa scrii poti dar fisierele nu trec neam indiferent de ce protocol folosesti, yahoo, google talk, ca niciunul din programele de gen pe linux nu stie, indiferent ca e pidgin, empathy sau alta din duzina pe care am incercat. De voice nici vorba, dar acolo macar ai batranul skype care merge surprinzator de bine pentru un produs M$ rulat pe linux.
Dropbox ultima data cand am testat mergea cand avea chef dar mai mult statea degeaba, program pt google drive ciuciu, asa ca o sa primesc briefingul pe mail, poate, asta daca clientului nu i sa luat de tine :P
Editorul meu de suflet pe moment Brackets e in urma cu generatii fata de win, Komodo Edit iti da ASPackage sa fii fericit si sa te joci de-a compilatorul, orice IDE pt Flash era si este in aceeasi stare deplorabila, iar Vim o fi bomba nucleara in domeniul de editare dar nu ne intelegem neam.
Orice firma care ruleaza un SAS macar pt autentificare au numai versiune pt win.
Si una cu driverele pe linux : se cumpara cel mai parazit camera web din primul mall la indemana (de data asta Tesco) fara driver disk ca nu ii trebe, pe win7 te vezi instant, pe linux nu poti convinge sa vada macar camera, de functionat nici vorba si asta dupa 3 ore de citit forumuri linuxiste, dar am urmat recomandarea lor buy a real webcam :))
Si eu cu disclaimerul :D sora, mama sunt pe linux Mint xcfe LTS pt ca pot, cum folosesc numai skype, youtube, muzica si browsing general iar acolo linuxul e destul de stabil, exceptand micul dar regulatul crash de flash player cu youtube in max 2 ore.
Eu nu ma pot dezlipi de Win+X din W8.1. Mi se pare mult mai la indemana… de pe la munca am dezinstalat tot ce am putut din W7…
Eu citisem de 18 000, nu de 14 000, vrand-nevrand, caci pe oriunde clicuiam tot dadeam de stirea asta.
Scuze ca ma bag ca musca in lapte, intre profesionisti care banui ca stiu despre ce vorbesc, dar eu cred ca toata labareala asta cu sistemele de operare nu va mai conta prea mult intr-un viitor apropiat. Ce s-a muls, s-a muls deja, sau cum era vorba aia cu cu ala de si-a facut datoria si tot ala poate sa moara (de acum incolo).
Nu e chiar așa. Din cele 7 miliarde de oi care suntem pe planeta asta tu îi ignori fix pe ăia care rumegă conținutul. Fără un sistem de operare decent conținutul scris va dispărea total. Fără un sistem de operare decent nu poți să codezi decent, nu poți să faci niște rapoarte, nu poți să creezi informație.
Sincer mi-e frică de ziua în care o să-i oferi ca singură alternativă de exprimare prostului doar o cameră video. Din momentul respectiv nu va trece mult până când să ajungem aici :
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nVtKrGyUS5o&w=560&h=315%5D
@Gheo – respectivul viitor apropiat e la distanta de macar 15-20 ani :D pentru entertainment e valabil in momentul in care scula nu tine mai mult de 3 ani max, dar pt “productie” unde achizitiile de fac macar pt 5 ani e altceva, indiferent daca vorbim de programatori sau marea masa a functionarilor de tot felul, corporate sau adminstratie/guvernamental.
Program de contabilitate+gestiune+salarii+cine mai stie ce scris acum 23 ani pt dos ruleaza si azi fericit pe W7 si nu are concurenta, chit ca arata exact ca si cum ar fi dos :) dar functioneaza impecabil si cei care il folosesc stiu sa umble in el deci nu ar schimba. Sau firma care investeste 10+ mil $ pe an(de macar 5 ani incoace) in software-ul lor si nu sunt producatori de soft ci servicii crezi ca o sa rescrie tot numai pt ca i sa sculat cuiva ?
Ca sa treci de pe un SO pe altul necesita rescrierea completa a programelor, inclusiv testarea lor ceea ce implica cheltuieli uriase pe care fara o motivatie serioasa nu asuma nimeni, ca exemplu graitor e chiar linuxul care de macar 5 ani incearca sa ofere acelasi programe ca si windows si sunt la ani lumina inca.
E o parere personala, neavizata. Sunt doar un simplu utilizator si consider ca nu prea se mai pot face bani in ziua de azi cu sisteme de operare, de vreme ce exista alternative oferite de pomana, moca. E progresist sa tot reinventezi roata, optimizezi pana nu mai stii de la ce-ai pornit, dar mai da-o-n boscheti cu preturile astea ca lumea s-a cam saturat de aruncat cu banii pe un marketing golit de continut. E ceva de tine de trecut, iar azi se castiga bani din altceva, nu?
Corect. Dar Google nu câștigă bani din Android ci din ecosistem. Microsoft are cel mai mare ecosistem pe desktop/notebooks. Și în momentul de față în loc să găsească o cale de-a monetiza ecosistemul fără a înstrăina utilizatorii face exact pe dos.
@Radu & kalm-man:
Evident ca se alegem ce se muleaza pe nevoie si sunt complet deacord ca intr-un ecosistem windows (domenii, fs-uri, etc) si/sau alte nevoie office foarte specifice se preteaza tool-urile lor. Ar fi absurd sa stau sa ma chinui juma’ de zi sa configurez samba sa se autentifice intr-un domeniu de exemplu iar la primul update sa crape.
Ce incercam sa zic este ca acum suntem intr-un cerc vicios. Dezvoltatorii nu prea dezvolta pentru linux pentru ca nu sunt useri iar cei din windows nu pleaca pentru ca nu sunt tool-uri dincolo. Problema pe care o vad este ca momentan pentru microsoft s-a ajuns la o masa (hai sa nu-i zic critica) mare care pur si simplu nu reusesc sa se adapteze sau sa profite de noile iteratii de OS si cauta alternativa. Pana acum cativa ani microsoft era cam singur pe piata si avea un pool foarte mare de useri cu care nu a stiut ce dracu sa faca. Au pierdut startul cam in tot ce inseamna inovatie iar acum joaca “the catch up game”.
Sa ne uitam putin la Google ce a facut in ultimii ani. Si-a securizat foarte multi utilizatori prin servicii iar acum ii migreaza catre software facut de ei. Microsoft insa i-a f***t in cur cu licente iar acum le restrange acesul pe unde poate (vezi pana si mizeriile alea de lumia, acum au scos accessul la google search, pentru ca…plm). Internet explorer e pe duca, chiar daca ultimele versiuni sunt mai decente. Pur si simplu nu mai este folosit asa de mult (ma refer aici strict la end useri si nu la companii care il folosesc pentru ca au ceva tool-uri care merg doar sub IE sau fac managementul de drepturi de acces la internet).
Pe mine ma bucura Valve care a tras dupa ei o gramada de dezvoltatori care au inceput sa ofere si suport de linux. Sunt destul de multe jocuri acum si pentru Ubuntu, multe indie, e adevarat dar sa speram ca dupa ce incep sa bage bani in SteamOS se schimba treaba. De genul asta de miscare este nevoie in lumea asta si nu de o lume closed source in care daca unui manager i se pune pata ca un OS pentru desktop trebuie sa porneasca o interfata gandita pentru touch, sa nu poti face mai nimic.
Cat despre drivere pentru webcam, finger-print reader and such, nu vad unde e problema Os-ului. Faptul ca idiotii aia care produc device-ul nu au suport de linux, nu inseamna ca el, OS-ul, e de vina.
Cat despre editoare, eu folosesc Sublime care e genial iar dezvoltatorii de la noi folosesc ca si IDE, Idea si Eclipse care merg impecabil pe linux.
Despre flash, pana mea, sa moara dracu odata ca m-am saturat de el. Cel putin Chrome il are buildin si nu am nicio problema. Stau peste 8 ore pe zi pe pc si ascult muzica pe youtube, atat acasa cat si la munca si nu mi-a crapat de foarte mult timp. Adevarat, pluginul de firefox care este outdated, crapa. Aici iar e vina Adobe caruia nu-i pasa. Crezi ca daca ai crapa flash-ul pe Windows ai spune ca e vina OS-ului? :)
Iar dropbox, merge din prima zi. Sunt heavy user (dropbox+dropsync+pushbullet). Skype, impecabil (foarte ciudat, da).Pidgin, decent (am avut si eu probleme cu transferul de fisiere, norocul este ca yahoo-ul este pe duca si nu prea mai sta nimeni pe acolo)
Parerea mea este ca pentru utilizatorul casnic care nu se joaca in mod regulat, nu exista motiv sa nu stea pe linux. Eu am vazut utilizator cu laptop nou cumnparat cu windows 8 care statea si se scarpina dupa ceafa sa inteleaga pe unde trebuie sa dea click.
And btw: mama, tata, fratele..convertiti :)
In sfarsit, eu spar ca microsoft sa se trezeasca la realitate pentru ca a avut (si inca mai are intr-un fel) miliarde de utilizatori si nu a stiut ce sa faca cu ei.
Ei păi vezi că încet-încet începi să înțelegi și punctul meu de vedere. Da, Microsoft a avut și are o grămadă de utilizatori. Din păcate acum majoritatea (cei din Enterprise) au rămas la ei din cauză că au avut ca backup XP-ul și Windows 7. Însă viitorul nu prea sună bine. Și dacă reușește să piardă felia asta importantă o să cam sugă pentru ei.
Problema e că mediul Enterprise vrea stabilitate și Linuxul nu e prea stabil. Dar sunt distro-uri despre care pot să zic la ora actuală că în ultimii 10 ani au oferit mai puține surprize decât Microsoft (SLES, RedHat, Debian).
Utilizatorii casnici vor fi segmentați. Ăia cu nivel de trai peste mediu o să migreze probabil pe MacOS, cei cu un acces la un membru al familiei mai dezghețat vor migra pe Linux și vor rămâne o grămadă pe Windows. Ăia vor fi încet încet imbecilizați.
@Zulu – una din weekendul asta despre ecosistemul linux si progame: nu sa mai folosit skype de luni care a trecut in familie deci mai bine nu pot localiza data cand a aparut eroarea dar sambata asta din doua instalari identice ca si soft una se loga pe skype una nu, versiunea curenta de pe App Manager 4.2
Am lasat pana duminca dimineata poate e de la skype, dupa care cautat pe forumuri, reinstall, schimbat parola, logat pe siteul lor, tot tacamul regulamentar :) , rezultatul, nu se mai loga nici una :)) dupa care gasesc intrun post de prin 2011 ca ar fi o optiune sa descarc de pe siteul lor kitul.
La install OS ma atentioneaza hotarat sa nu instalez ca am deja unul mai veci pe sistem si nu e recomandat etc, tot tacamul de contraindicatii, dar ingorand am ajuns sa am versiunea 4.3 care functiona impecabil.
Ca e de la M$+skype care nu a anuntat la App Manager, ca e de la linuxisti lenesi si care nu isi tin in mana pe cei care fac programele mi-e indiferent, rezultatul e ca nu functiona ceea ce e inacceptabil chiar si pt home user.
Daca mie unul care cunoaste mi se pare de cacao faza zii-mi cat de repede ar fugi un utilizator oarecare de toata “experienta” linux ? Linux din pacate e departe de prime time, inca.
eu pariez ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat vom folosi Chrome OS sau alternative asemănătoare. Iar atunci Idiocracy nu va fi un film de comedie ci va fi documentar despre viata de zi cu zi. Si eu am aceleași probleme cu linux-ul în producție: MS Office, Total Commander, Visio (de 3 ani caut alternative dacă nu free măcar ieftine!) și mai adaug cativa clienți de VPN (după cum se încordează mușchii clientiilor mei) care nu funcționează decat pe Windows. Aștept ziua cand pot face swich dar cel mai probabil vom folosi un fel de Chrome OS…eu acolo vad ca ne îndreptăm…din păcate
Viu exemplu ca incercand sa evoluezi doar ca sa iei fata altuia, de cele mai multe ori strici ceva ce initial era bun
Google nu face bani din android..
Dar crezi ca Apple face bani din iOS?:) Banii se fac din ecosistem.
@kalm-man:
In loc sa-ti intretina aplicatia care a ajuns in main repository, skype (M$) o freacă :)
Pot sa-ti confim si eu ca problema asta a parut si la noi luni la mai multi utilizatori. Eu imi pastrez skype-ul de pe site si nu din repo dar ai dreptate cu utilizatorul final. Pana mea, shit happens. Tot luni mi-am luat-o la un user cu un driver de nvidia care a fost retras la cateva ore cand s-a aflat ca face o gramada de probleme. Dupa cum vezi, M$ si nVidia care trebuie sa-si faca singuri management la ce publica. Si da…au fost cazuri nenumarate si in Windows si facute chiar de Microsoft cu update-urile lor pentru ei.
Se mai intampla.
Fyi: – solutia rapida era stergerea aplicatiei din repo, stergerea profilului si apoi reinstall (sau purge remove si reinstall)
Remove from repo am facut, mai putin profilul ca nu m-a dus capul + ulterior ma incalzit ca nu trebuia sa refac toate setarile din options :) si tot a carait ca il am instalat inca, mai rau decat pe win cand raman sechele in registrii.
Shit happens dar pt win in 12 ore ar vui internetii de posturi despre bug pe cand eu nu am gasit un post recent despre eroare care ma indoiesc sa fi fost unic/rar si vorbim despre corcitura de ubuntu cu cea mai mare baza de instalari. Dar invat si eu incet secretele meseriei, pt skype se ia de la ei nu din repo :D
Concluzia amara e ca linux nu e luat in serios inca nici de firme si nici de utilizatori obisnuiti cu asa “mici” bube care in caz normal sunt deal breaker.
@lazy sysadmin
Pai ii cam pierde. Incet-incet utilizatorii din mediul Enterprise migreaza spre linux. IBM a facut primii pasi – adminii (in general) nu mai au optiunea de a folosi windows pe laptopuri/workstations de un an si ceva (pana atunci aveau de ales intre Windows si Linux). Ceilalti angajati au deocamdata posibilitatea de a alege intre windows si linux. Si IBM nu e singura companie care vrea sa treaca la Linux.