Încă una…

Cum credeți că ar trebui să funcționeze treaba cu garanția în momentul în care achiziționezi un server. HP-ul și IBM-ul au reprezentanți oficiali la noi și lucrurile stau cât de cât normal. Dar aici n-o să vorbesc despre HP și IBM (o să fac doar niște comparații nevinovate).

Unul din clienții noștri a cumpărat de la Elsaco (mdap, le fac reclamă negativă) un server Supermicro. Configurație destul de ok. Prima problemă de care ne-am lovit a fost faptul că mai vroiam să înfingem 2 hdd-uri s-ata în el și era sigilat. Sigilat de către Elsaco bineînțeles. Am încercat să dezlipim sigiliul în așa fel încât să nu-l stricam și n-am reușit. Am trecut la planul B și anume să dăm de cei de la Elsaco și să cerem permisiunea de a desigila serverul. În timpul ăsta, lângă Supermicro, aveam un HP Proliant tot nou. HP în care eram cu mâinile până la coate ca să caut a 3-a mufă de S-ATA de pe placa de bază (avea 3 hdd-uri S-ATA dar doar 2 erau înfipte într-un controller). HP-ul evident că n-avea nici un sigiliu. HP-urile vin chiar cu o parte din componentele serverului în cutii separate (unitate optică, memorii, hdd-uri). Ei nu au o problemă cu cei care se ocupă de sistemele respective. Ei înțeleg faptul că e mai ușor să te plimbi la un service doar cu o memorie în buzunar decât cu tot sistemul.

Cel puțin teoretic și producătorul serverului Supermicro gândește la fel (în cărticica venită împreună cu sistemul era prezentat serverul desfăcut, placa de bază, etc…). Am căutat numerele de telefoane de la Elsaco  (și cu ocazia asta am aflat că se ocupă și cu repartitoare și contoare de apă – OMG ! ). După lungi minute petrecute la telefon, cu transferuri de la o linie la alta am aflat că N-AVEM voie să desigilăm serverul. Că o să vină mâine cineva de la ei să rezolve problema.

După momentul cu telefoanele am mai descoperit o dumă. În Windows 2003 Server instalat pe jucărie nu vede ABSOLUT de loc unitatea optică pe IDE. Aparent n-are driver. Bootează de pe ea dar în Windows nu există (da, știu, în mod sigur Linux-ul o vedea).

Mâine sper să fiu acolo când ajunge “meșteru’ ” de la Elsaco. Nu de alta da’ începe să mă deranjeze modul în care fac afaceri micii noștri întreprinzători în IT și e un moment propice să se spargă toate oalele în capul lui.

6 Comments Încă una…

 1. nexus

  Deci o sa asiste la o adaptare moderna a cunoscutului film “Ucenicul vrajitor”? :))
  Mi se pare stupida faza – nu prea am mai auzit sa vanda calculatoarele sigilate. Credeam ca a trecut “boala”.

  Reply
 2. SAF

  Cumva e cu mobo cu Intel 965?
  Am avut si eu problema asta cu doua servere, dar sub Linux. Nu credeam ca se intampla si in Windblows.

  Reply
 3. Znuff

  Daca e cu Intel965 atunci e clar… eu n-am reusit sa instalez linux cu o unitate optica PATA… A trebuit sa pun una SATA ca sa mi-o vada Debian Installer. Toata problema vine de la controlleru’ ala ciudat pata care-l au…

  In alta ordine de idei, eu i-as fi pus sa vina atunci, pe loc, acolo. Serverul ala trebuie sa functioneze cand vreau eu, si CUM vreau eu, nu cand au ei chef sa trimita pe cineva ca sa-l “desigileze”.

  Reply
 4. k0m0d0

  Imi pare rau… dar voi de la Elsaco v-ati gasit sa luati server? Vai vai…

  Da! Elsaco vinde si repartitoare de apa, contoare de gaz, etc. Firma s-a nascut in Botosani si incet incet s-a intins in toata tara.

  Reply
 5. Meekuu

  Nu noi. Clientul nostru a luat serverul ăla. Noi am venit ulterior și ne-am trezit cu el pe cap (să-l configuram & stuff).

  Reply
 6. E-nigma

  si nu le-ai sugerat ca in ziua urmatoare cei de la Elsaco sa se trezeasca direct cu el IN cap & stuff? apoi sa treaca pe Dell, sau IBM. de Compaq nu mai sunt asa sigur de cand un Proliant recomandat si pt SQL se misca groaznic sub 2k Server dupa ce gashka de la Siveco ne-a infipt AEL-ul in el. si ne-a obligat sa-l tinem 5 ani asa. abia acum, sub 2k3 si fara Oracle, se misca normal. dar are perform de acum 5 ani..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *