Cum credeți că ar trebui să funcționeze treaba cu garanția în momentul în care achiziționezi un server. HP-ul și IBM-ul au reprezentanți oficiali la noi și lucrurile stau cât de cât normal. Dar aici n-o să vorbesc despre HP și IBM (o să fac doar niște comparații nevinovate).

Unul din clienții noștri a cumpărat de la Elsaco (mdap, le fac reclamă negativă) un server Supermicro. Configurație destul de ok. Prima problemă de care ne-am lovit a fost faptul că mai vroiam să înfingem 2 hdd-uri s-ata în el și era sigilat. Sigilat de către Elsaco bineînțeles. Am încercat să dezlipim sigiliul în așa fel încât să nu-l stricam și n-am reușit. Am trecut la planul B și anume să dăm de cei de la Elsaco și să cerem permisiunea de a desigila serverul. În timpul ăsta, lângă Supermicro, aveam un HP Proliant tot nou. HP în care eram cu mâinile până la coate ca să caut a 3-a mufă de S-ATA de pe placa de bază (avea 3 hdd-uri S-ATA dar doar 2 erau înfipte într-un controller). HP-ul evident că n-avea nici un sigiliu. HP-urile vin chiar cu o parte din componentele serverului în cutii separate (unitate optică, memorii, hdd-uri). Ei nu au o problemă cu cei care se ocupă de sistemele respective. Ei înțeleg faptul că e mai ușor să te plimbi la un service doar cu o memorie în buzunar decât cu tot sistemul.

Cel puțin teoretic și producătorul serverului Supermicro gândește la fel (în cărticica venită împreună cu sistemul era prezentat serverul desfăcut, placa de bază, etc…). Am căutat numerele de telefoane de la Elsaco  (și cu ocazia asta am aflat că se ocupă și cu repartitoare și contoare de apă – OMG ! ). După lungi minute petrecute la telefon, cu transferuri de la o linie la alta am aflat că N-AVEM voie să desigilăm serverul. Că o să vină mâine cineva de la ei să rezolve problema.

După momentul cu telefoanele am mai descoperit o dumă. În Windows 2003 Server instalat pe jucărie nu vede ABSOLUT de loc unitatea optică pe IDE. Aparent n-are driver. Bootează de pe ea dar în Windows nu există (da, știu, în mod sigur Linux-ul o vedea).

Mâine sper să fiu acolo când ajunge “meșteru’ ” de la Elsaco. Nu de alta da’ începe să mă deranjeze modul în care fac afaceri micii noștri întreprinzători în IT și e un moment propice să se spargă toate oalele în capul lui.