În weekend toată lumea știe că e o zi cam plictisitoare pentru știri. Dacă nu se întâmplă ceva dezastru major care să-i scoată din rahat, sâmbăta și duminica e ziua în care jurnaliștii noștri nasc pui de găină, văd extratereștri, vizitează tunelele dacice sau fac poze cu sirene eșuate pe malul mării după o noapte de romparkin cu vodcă.

Așa se explică de ce ieri, aproape imediat ce o fițuică de prin Craiova a publicat o știre falsă despre un presupus dosar penal pentru șoferul care circulă de câteva zile bune prin România cu un Audi cu numărul MUIEPSD, știrea a fost preluată de majoritatea site-urilor de știri. Și aici nu vă gândiți numai la site-urile alea care propagă în mod obișnuit știri false ci a fost preluată chiar și de site-uri care se vor quality și cer bani de la cititori pentru a menține cică un standard ridicat. De la mass-media tradițională deja nu mai aveam așteptări de ceva vreme pentru că e clar că ăia angajează numai maimuțe dresate să traducă știri sau să facă copy-paste. Dar de la ăștia aveam o minimă pretenție de obiectivitate și de norme deontologice. Gen aia cu verificatul știrii din mai multe surse independente. La ei sursele independente au constat în “ah, uite c-a dat-o și Adevărul, hai s-o dăm și noi să nu fim mai proști”. Pe parcurs știrea s-a modificat și a trecut de la are dosar penal la nu are încă dar tot n-are drept să circule.

Și uite-așa, plecând de la un ziar care a avut nobila intenție de-a bucura câțiva pesediști bătrâni într-un weekend plictisitor, știrea a ajuns la nivel național fără să existe o minimă verificare sau confirmare din partea autorităților. Iar de aici știrea a fost preluată rapid și de o mulțime de gușteri de pe Facebook, oameni ajunși la vârsta matură care nu văd nimic în neregulă în faptul ca ăla se plimbă cu mașina prin România de la un capăt la altul, a fost oprit de poliție de nenumărate ori iar poliția română, deși aliniată la niște minime standarde UE, n-a aflat până acum că ăla nu ar fi număr valid. Sau anii ăia de suflat în jiglere pe la mașini i-a făcut să li se pară firesc ca un cetățean dintr-un stat UE să stea să deșurubeze și să înșurubeze plăcuțe de înmatriculare de fiecare dată când depășește granița. Deh, a ajutat mult și faptul că unii dintre ei s-au comportat ca niște panseluțe ofensate când lumea a început să “MuiePSD” într-o țară în care mori cu zile și în care statul te fute pe toate găurile în aproape orice interacțiune pe care-o ai.

Azi știrea a devenit mai complexă. Pentru că, pe de-o parte deși ambasada unui stat UE confirmă faptul că omul are dreptul să circule cu numerele respective oriunde în UE, un pulete de prin MAI cu liceul făcut pe la seral și ajuns pe post pentru că, deși nu e capabil să-și lege șireturile, e văru’ cuiva, a înțeles el ce-a vrut de prin regulile privind plăcuțele personalizate și-a ajuns la concluzia că, din moment ce mașina are și niște numere normale (care se alocă o dată cu cele personalizate), șoferu’ trebuia să le schimbe când intră în România ca să nu ofenseze Partidu’. Dar la punctul ăsta în care un stat membru UE se pișă cu boltă pe niște reguli valabile la nivel de uniune, nu se mai ofensează panseluțele alea menționate mai sus. Și nici presa quality nu se întreabă cum e posibil ca Poliția Română să ia permisul și numerele de înmatriculare deși chiar ambasada Suediei confirmă că omul are dreptul să circule cu mașina oriunde în UE.

Bine, pot să pun pariu că gagiul o să plece bine-merci cu numerele la el după niște vizite cu avocați pe la capetele de cretă din poliție. Problema e că noi rămânem aici cu toți ăștia.