Minuni cu taxe și impozite

În primele zile din 2018, ca un bun cetățean plătitor de taxe și impozite care dorește să ofere o parte din roadele muncii sale statului pentru a ne îmbunătăți și-a avea grijă de traiul nostru de zi cu zi, m-am conectat pe ghiseul.ro, această minune a tehnicii moderne care-a avut mai multe reîncarnări nereușite până la varianta actuală, ca să văd cât am de plată.
Mă așteptam doar la impozitul pe mașină pentru că nu am alte bunuri pentru care să pot oferi din suflet bani statului. Numai că ce să vezi surpriza naibii, nu era doar impozitul pe mașină.

Undeva prin luna septembrie 2016, în timpul concediului petrecut în țară am “agățat” prin Vatra Dornei o amendă de circulație. E complicat de intrat în amănunte, o combinație între un bucureștean derutat de un sens giratoriu construit cu curul și niște polițiști de circulație muiști, cert e că am avut de plată o amendă de 250 de lei în termen de 48h sau cât naiba era (nu iau atât de des amenzi de circulație). Ceea ce am și făcut (ce-i drept înjurând poliția din Vatra Dornei) chiar a doua zi. Ba chiar am trimis prin mail dovada plății către adresa de mail a poliției din județul suceava și am primit răspuns de la ei că au transmis-o mai departe către IPJ Suceava.

Și cu toate astea anul ăsta amenda apare (la preț întreg, bineînțeles) la taxe și impozite pe numele meu. La începutul anului trecut nu era acolo.

Tot undeva prin 2016 am primit acasă înștiințare de plată de la CNADNR pentru că mașina vândută de mine în urmă cu mai bine de un an trecuse podul de la Fetești fără taxa de pod. Am fost încăpățânat, am deschis proces pe care l-am câștigat de două ori ( procesul plus apelul respins). Pentru că deh, legea e făcută cu curul iar CNADNR în loc să coreleze informațiile cu Taxe și Impozite se uită doar în baza de date a poliției și emite amenzi către persoane care nu mai sunt proprietarii bunurilor pentru care este emisă amenda.

Na surpriză, și asta apare la taxe și impozite. Aici chiar e chiar ușor haios pentru că apare practic o amendă la taxe și impozite dată pentru un bun care nu mai era înregistrat la taxe și impozite (da, știu, amenzile apar către contribuabil nu per obiect impozabil).

Prin urmare am de plătit impozitul auto plus un mărunțiș de vreo 800 de lei cât sunt astea cumulate. Și zău dacă nu mă umplu ușor de spume pentru că mă gândesc că este mai bine sa nu ai comunicare absolut deloc între diversele instituții ale statului decât să ai o comunicare care funcționează prost. Pentru că nu pot să nu mă întreb care-a fost mecanismul prin care o instituție către care mi-am achitat complet obligațiile (IPJ Suceava) a mai trimis către Taxe și Impozite o amendă stinsă. De ce, pentru ce, sunt niște întrebări retorice la care nu sper să am un răspuns vreodată.

Și cireașa de pe colivă constă în faptul că minunea aia de platformă ghiseul.ro nu mă lasă să plătesc fiecare datorie în parte. Adică nu pot să-mi plătesc impozitul auto fără să plătesc sau să lămuresc situația cu celelalte două amenzi. Cu alte cuvinte mai pierd timp pe drumuri și pe la cozi căutând niște hârțoage de acum 2 ani ca să lămuresc niște funcționari fără chef de muncă că au fost incompetenți.

România, țara haiduc-socialistă în care se ia de la cei care muncesc pentru a da celor care fură.

 

7 Comments Minuni cu taxe și impozite

 1. George

  Cu dovada plății amenzii de circulație trebuie acum să te duci la Taxe și Impozite locale și-ți sting ei ”manual” datoria. Am pățit și eu chestii de-astea, dar la vreo 4 ani după amendă. Însă țineam hârtiile respective ca pe sfintele moaște, acasă, așa că am avut ”cu ce”…

  La taxa de pod, tot cu sentința definitivă la Taxe cred că izbândești…

  Dar, e timp până în martie, nu?

  Reply
 2. Gabriel

  Eu am putut plati fractiuni de sume pe ghiseul.ro. Pur si simplu editezi campurile cu sumele si treci cat vrei sa platesti.

  Reply
  1. Radu

   Neah, nu ține că direcția de taxe și impozite nu alocă plata parțială pentru impozitul pe care vrei tu să-l plătești ci alocă conform vechimii creanțelor. Adică o să te trezești când ajungi la ei fizic să rezolvi cu căcaturile alea că ție ți-au marcat plata pentru altceva și nu se știe dacă o pot muta sau nu.

  2. bogd

   @Radu – esti sigur? Ca eu am creante mai vechi pe care am refuzat sa le platesc, am pus la ele 0, si tot ele apar si acum ca “neplatite”…

  3. Gabriel

   De pe site-ul primariei mele:

   “Dacă doriți plata parțială atunci modificați sumele de pe coloana Total de plată.

   Vă informăm că începând cu data de 01.01.2016, odată cu intrarea în vigoare a Legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, stingerea obligațiilor fiscale se va face în ordinea prevazută de art.165, astfel: În cazul obligațiilor fiscale datorate bugetului local, sumele plătite se vor stinge cu prioritate amenzile contravenționale în ordinea vechimii, iar apoi celelelate obligații fiscale principale în ordinea vechimii, obligațiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii și obligațiile cu scadențe viitoare, la solicitarea debitorului.”

   Deci asta cu procesarea mai intai a amenzilor s-ar putea sa fie aplicabila doar cand vine vorba de bugetul local, nu stiu daca amenda ta intra acolo.

 3. bogd

  1) ghiseul.ro te lasa sa platesti partial o datorie. Pune tu de mana 0 in campul pentru ce nu vrei sa platesti, si merge. Recunosc, nu e tocmai “ultimate UX”, dar merge :)

  2) Te duci cu dovada de plata a amenzii (ca de aia pastrezi totdeauna o copie, ca stim cu totii ca hartiile se pierd ba la posta, ba la destinatie) la DGITL, si rezolvi. E nasol ca e de stat la coada, da’ se rezolva…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *