Reconversie profesională

Una din frustrările cele mai mari ale mele ca IT-ist este aia legată de clienții/șefii care, atunci când toate serviciile merg ok, încep să te întrebe pentru ce-ți mai dau bani. Sau eventual chiar nu-ți mai dau deloc. Și pentru că pe ăștia nu ai cum să-i aduci în zilele noastre din punct de vedere tehnologic pentru că sunt mult prea proști să înțeleagă chiar și o analogie simplă precum aia cu “da’ abonamentul de internet nu tot îl plătești chiar dacă-l folosești sau nu ?”, singura metodă pe care o văd prin care să poți să-i convingi să te plătească este să “go medieval on their arses”.

Și aici introducem o nouă meserie în nomenclatorul de meserii, IT-istul teolog. Sau teologul IT-ist, depinzând de filiera prin care-ai intrat în branșă. Facem repede o facultate la distanță, un master, niște cursuri ceva (un alt biznis înfloritor) pentru asta și tăiem diplome cu foarfeca, evident în urma unui parteneriat strâns cu BOR. Nu zic ăștia nu la o noua sursă de venit și la înc-o coadă băgată pe undeva, mai ales în educație.

Iar la final, fiecare inginer IT-ist va avea în raniță, pe lângă laptop, cabluri și o tijă de sfințire (aka trafalet) cu borcănelul cu apă sfințită și busuicul lângă. Apoi la fiecare instalare de servere/servicii, pe lângă “botezul” de rigoare (așa, vreo 600-800 de lei cât e taxa pentru botez) pentru că-i greu de explicat prostului că are nevoie periodic de update-uri și de întreținere pe server, îl convingi că trebuie periodic alungate duhurile rele că altfel se umple serverul de procese zombie. Cam așa, măcar la 1-2 luni.

Operație pe care-o facem temeinic,  on-site, învârtind trafaletul peste toate sloturile și mufele posibile. Avem avantaj față de sfințirea efectuată de un simplu preot cu o “tijă de sfințire” și anume faptul că știm să sfințim și în interior, rulând scriptul “Doamne_ajută.sh” în background. Aici ne-ar fi de folos un sistem de fișiere ext5 care să aibă ca opțiune la atributele pentru fișiere și atributul “H” de la “holy file”. Și pentru care cerem o sumă decentă care-ar face invidios orice IT-ist, vreo 300-400 de lei. Treabă de juma’ de oră maxim. Posibil să ajute în meseria asta și-o barbă deasă eventual o voce puternică cu care să poți bălmăji acolo ceva care să semene cu un “Tatăl nostru”. Partea de IT-ist se asigură din timp remote că a făcut tot ce trebuia, bucata de teolog vine on-site, trafalește, încasează și taie factura.

Pentru care factură evident nu plătești impozit că doar de acum lucrezi sub marea Famiglie care este BOR. Doar nu ești prost ? În felul ăsta intră și BOR-ul în secolul 21 cumva.

 

5 Comments Reconversie profesională

 1. cristian

  Foarte tare. Si nu cred ca e deloc exagerat. Nici nu e nevoie de facultate. Zici ca ai facut o specializare/ai avut o epifanie la muntele Athos. Nu prea sunt fete IT-iste, nu ? Nu e coincidenta.

  Reply
 2. Mars

  Amin,

  Eu am incercat in firma si cu “sfanta_treime.h”. Merge ca uns scriptul; deja am 2 HDDuri bulite care si-au revenit din senin plus un server cu kernel panic care functioneaza miraculos dupa rularea scriptului pe un server adiacent. Wireless.

  Reply
  1. Mars

   Da, sunt un pacatos. Atat de pacatos sunt ca atunci cand o vecina enervanta, tip moartea pasiunii, m-a intrebat daca imi duc baiatul de 6 luni la biserica si-l impartasesc, ca plange cam des, i-am raspuns ca nu stiu de chestii din astea; Noi suntem Satanisti.

   I-a picat fata in secunda doi.

 3. Toma Dumitru

  Nu, te rog eu frumos, nu merge pe calea bisericii că după aia o să vină şi clipa în care o să te întrebi de ce te-a mâncat în cur să te faci IT-ist când o să vezi ce bine câştigi din nunţi, botezuri şi înmormântări!:)))))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *