I hate mondays

hate_mondaysExistă câteodată niște zile în viața fiecărui admin în care pur și simplu își vine să se spânzure singur de ouă. O astfel de zi a fost și prima zi din această săptămână.

M-am apucat în weekend să fac un upgrade la serverul de mail din facultate. Server de mail ținut într-o mașină virtuală cu un Ubuntu 10.04 LTS și cu Zimbra 7.2.2. Vroiam să trec la ultima versiune Zimbra și dacă tot făceam asta să trec și la ultima versiune LTS de Ubuntu.

Am avut inspirația să fac o clonă a mașinii virtuale și am început naiv ca o floricică cu un do-release-upgrade pe sistemul de operare. N-am avut probleme la upgrade dar au apărut problemele după. Versiunea de zimbra instalată local nu se pupa pe la niște biblioteci cu 12.04 LTS. Și nu am putut nici să-i fac upgrade că se bușeau .deb-urile la instalare tot din cauza bibliotecilor respective. Relaxat mi-am turnat o bere drept premiu că am fost băiat isteț de 2 ori, prima dată când am instalat Zimbra pe un disc separat pe care-l puteam prelua ca atare și a doua oară când am făcut clona mașinii virtuale. Am preluat doar vmdk-ul cu /opt-ul unde era instalat Zimbra și am făcut întâi upgrade la Zimbra 8 pe Ubuntu 10.04. Apoi am instalat de la zero 12.04 peste 10.04, am rulat instalarea de Zimbra fără să montez /opt-ul ca să-și instaleze pachetele în sistem apoi am montat /opt-ul și am mai rulat odată installer-ul ca să verifice și instalarea veche și să suprascrie eventualele biblioteci rămase din installer-ul de la Zimbra pentru Ubuntu 10.04 (sunt installere separate pentru cele 2 versiuni de OS).

Pare simplu, nu ? :D Eh, contează că în final a ieșit cum trebuie deși mi-am cam futut ziua de duminică din cauza asta. Și m-am culcat eu liniștit pe la 2-3 dimineața.

Azi la prima oră mail-uri grămadă la mine de la oamenii cu conturi pe serverul de mail. Că nu pot să trimită mail-uri via smtp folosind serverul de mail. Că primesc erori de genul :

Server error: ‘554 5.7.1 Service unavailable; Client host [x.x.x.x] blocked using zen.spamhaus.org

Iaca pula. Verificarea RBL nu trebuia făcută pentru cei care erau autentificați prin saslauth. Mă uit prin postfix-ul din spatele zimbra, era la locul ei regula cu permit_sasl_authenticated. Mă scarpin nedumerit în chelie și purced spre forumurile Zimbra să caut buba. Și într-un final dau de problemă. E un bug. Un mic bug scăpat FIX în versiunea asta de Zimbra (care by the way, nu e beta, că am așteptat să apară 8.0.2 până să fac upgrade-ul de la 7 la 8). Și care bug va fi rezolvat în 8.0.3 da’ până atunci putem să-l rezolvăm și noi de mânuță. Adică de pus permit_sasl_authenticated undeva prin conf-urile de zimbra și de modificat un amavis_originating_bypass_sa. După un restart au început să curgă mail-urile normal pe server.

Și uite-așa am mai futut câteva ore și azi și niște nervi în plus cu un upgrade care-ar fi trebuit să meargă destul de lejer. Partea bună e că mai am de făcut același lucru pe un alt server săptămâna viitoare și acum știu cum să-l fac să meargă mai rapid. Da’ parcă văd că lunea viitoare iar mă lovește și ăla cumva. Mai ales că mașina aia virtuală parc-a fost blestemată până acum, am refăcut-o de vreo 3-ori.

E că-i frumoasă viața de IT-ist ?

7 Comments I hate mondays

  1. Tyby

   subscriu la ce spune ABS. Cu toate ca nu voi uita mult prea mult timp de diminetile infocate de luni in urma vreunei mentenante de week-end (normala, de altfel) pe Exchange-urile unui client comun. Vorbeam mai mult cu Meeku decat cu nevasta-mea lunea! :|

   PS: n-o sa uit insa nici cele 6 pagini de rules din postfix, rezolvabile (si rezolvate) in Exchange-uri prin 5 comenzi in power console, vreo 8 reguli si niste forwarduri direct pe mailbox-uri. Am si acum paginile, poate la un moment dat le inramam, ca ne-a luat sub o zi sa configuram serverele, si vreo 2 saptamani sa implementam regulile! :O

  1. br0zky

   nuuu, ca munca de admin ii una laaaazy… toata ziua chillout cu o bere in mana la lumina led-urilor si in briza ventilatoarelor, in sunetul suav al sistemelor de racire…

 1. Alex

  Cam asa mi-am frecat si eu 4-5 ore cu Samba. Pe foaie totul parea frumos si trebuia sa mearga din prima. Neah, probleme cu librariile asa cum ai avut si tu :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *