Prețuri de criză

Se dă o companie de stat, să-i zicem Uzina de Petarde și Bâte cu un departament amărât pe undeva care vrea să achiziționeze niște echipamente IT. Printre care și niște hdd-uri SATA de 2,5 inch. Cu vreo 1-2 ani în urmă au mai avut nevoie urgentă de vreo 6 bucăți din același tip de HDD-uri dar fiind pentru niște servere IBM aveau nevoie și de șinele cu care se montează în servere. Băieții, fiind ingenioși, au venit cu soluția achiziționării de pe ebay a unor șine SH și a hdd-urilor separat. Că deh, șinele se găseau pe la 10-20€ și hdd-urile costau vreo 250-300 de lei la orice magazin online. Însă ca să meargă treaba mai rapid s-a preferat achiziția direct pe P/N IBM. Surpriza mare a fost când au venit hdd-urile și s-a constatat că șinele erau de la niște SAS-uri mai vechi și în interior erau niște Seagate-uri obișnuite. Costul per bucată, vreo 1000 de lei.

Mai aproape de zilele noastre se constată iar nevoia urgentă de hdd-uri pentru aceleași servere. De data asta, având șinele, băieții nici nu se mai gândesc să mai ceară P/N IBM. Și cer direct un model de hdd normal SATA de 2,5 inch. Într-o achiziție mai mare care cuprindea și hdd-uri și alte chestioare pentru niște servere HP. Oferta vine promptă cu model de hdd de 2,5 inch SATA pentru server HP. Prețul unitar pe undeva pe la 2400 RON. Băieții, încăpățânați, cer  non-HP (că nici n-aveau ce face cu șine de 2,5 de HP, costau și prea mult și erau și greu de scos din șine). După niște schimburi de mail-uri vine oferta nouă.

HDD de 2,5 inch, 5400 rpm, 1TB, Seagate, 900 de lei. Se freacă rapid la ochi, se uită la ceas, la data din calendar, la cursul leu-euro, la știrile zilei (poate o fi cazut o bombă peste chineji și-a explodat prețul per gb peste noapte). Neah, e doar un adaos comercial din ăsta numa’ bun de făcut afaceri cu statul de nițel peste 300%.

Și în condițiile astea noi ne mai mirăm că n-avem autostrăzi…

5 Comments Prețuri de criză

 1. nashu_mare

  Dar uzina asta de bate nu se poate uita direct în cataloagele din Seap? Sigur s-ar găsi ceva cumpărat de alții. Sau găsești tu un prieten cu cont de furnizor (wink) care să pună în catalogul lui ce vrei tu la un preț cu minim adaos.

  Reply
 2. Gheo

  Corect, exista sait pentru Serviciul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), acolo unde sta la panda o gloata de furnizori, inregistrati sau nu (caci poti urmari manevrele si fara vreun cont aferent).
  Sub o anumita suma insa, se poate sunta aceasta procedura, deci baietii – care vor sa manance si gura lor o spaga acolo, ceva – pot rezolva romaneste problema doar cu niste cereri de oferta, alese pe spranceana.

  Reply
 3. nashu_mare

  Pot fi efectuate achizitii directe si din site. Daca furnizorul are cont, are si un catalog in care poate sui produse/servicii asteptand ca diversi beneficiari sa dea click. Dupa ce da autoritatea contractanta click, urmeaza o mica negociere pentru pret si conditii comerciale (totul online) si gata s-a facut achizitia.

  De obicei, nu stiu cum se intampla, produsele sunt suite in catalog cu cateva minute inainte sa vina si comanda.

  Reply
 4. cartus

  Eu am vazut, la un amic la serviciu, un suport de monitor interesant, practic iti ridica monitorul cu 10-15 cm si ai loc sa pui ceva sub el, ca sa nu ocupi biroul cu prostioare. L-am intrebat cam cat ar fi jucaria aia (plastic ordinar, ca un scaunel cu picioare scurte)…era ceva spre 800-900 lei.
  Multinationala capusata de un baiat destept. Jos palaria…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *