Se dă o companie de stat, să-i zicem Uzina de Petarde și Bâte cu un departament amărât pe undeva care vrea să achiziționeze niște echipamente IT. Printre care și niște hdd-uri SATA de 2,5 inch. Cu vreo 1-2 ani în urmă au mai avut nevoie urgentă de vreo 6 bucăți din același tip de HDD-uri dar fiind pentru niște servere IBM aveau nevoie și de șinele cu care se montează în servere. Băieții, fiind ingenioși, au venit cu soluția achiziționării de pe ebay a unor șine SH și a hdd-urilor separat. Că deh, șinele se găseau pe la 10-20€ și hdd-urile costau vreo 250-300 de lei la orice magazin online. Însă ca să meargă treaba mai rapid s-a preferat achiziția direct pe P/N IBM. Surpriza mare a fost când au venit hdd-urile și s-a constatat că șinele erau de la niște SAS-uri mai vechi și în interior erau niște Seagate-uri obișnuite. Costul per bucată, vreo 1000 de lei.

Mai aproape de zilele noastre se constată iar nevoia urgentă de hdd-uri pentru aceleași servere. De data asta, având șinele, băieții nici nu se mai gândesc să mai ceară P/N IBM. Și cer direct un model de hdd normal SATA de 2,5 inch. Într-o achiziție mai mare care cuprindea și hdd-uri și alte chestioare pentru niște servere HP. Oferta vine promptă cu model de hdd de 2,5 inch SATA pentru server HP. Prețul unitar pe undeva pe la 2400 RON. Băieții, încăpățânați, cer  non-HP (că nici n-aveau ce face cu șine de 2,5 de HP, costau și prea mult și erau și greu de scos din șine). După niște schimburi de mail-uri vine oferta nouă.

HDD de 2,5 inch, 5400 rpm, 1TB, Seagate, 900 de lei. Se freacă rapid la ochi, se uită la ceas, la data din calendar, la cursul leu-euro, la știrile zilei (poate o fi cazut o bombă peste chineji și-a explodat prețul per gb peste noapte). Neah, e doar un adaos comercial din ăsta numa’ bun de făcut afaceri cu statul de nițel peste 300%.

Și în condițiile astea noi ne mai mirăm că n-avem autostrăzi…