Românii și autostrăzile

De obicei evit aglomerația când plec la drum însă astăzi am nimerit pe A2 (eu venind dinspre Galați ) fix la ora la care se întorcea toată lumea cu mic cu mare de la mare. Și-am ajuns la o concluzie tristă și anume că românii nu merită băi nene autostrăzi ca să meargă cu autoturismele pe ele. Ar trebui să construiască unii drumuri speciale pentru camioane și pe restul să-i țină pe un drum c-o singură bandă pe sens că naibii, dacă le-o dai și pe a doua îi confuzezi prea rău și nu știu ce să facă cu ea.

Ca să explic mai bine:

 1. dacă ești șofer și mergi pe banda a doua, în spatele tău vezi mașini iar pe banda 1-a ai măcar 300m de drum liber treci în paștele mă-sii pe prima bandă și lasă-i să treacă.
 2. dacă ești șofer, mergi pe banda a doua iar ăia de pe banda 1 merg mai repede decât tine ești un idiot sinistru care merita să rămână la coada vacii.
 3. dacă ești pe prima bandă și vezi că pe banda a doua vin unii întins cu viteză mai mare ca a ta, NU te înscrie ca dobitocul în depășire ca să-i obligi să frâneze. Nu de alta dar e destul de nasol să frânezi pe autostradă de la 130-135 la 100 cât are janghina ta de dacie 1310 cu care vrei să depășești camionul.
 4. dacă vezi în față/pe waze că e mașină de poliție și frânezi de la 130 la 90 ca să te vadă colegii lu’ Godină cât de cuminte ești tu în trafic deși limita de viteză e 130, ești la fel de vită ca ăia de mai sus.

Cam așa a fost tot drumul până în București. Vii întins, ajungi în spatele unui moron uitat pe banda a 2-a dar care merge cu 110, îi acorzi câteva secunde, poate se simte, îi dai flash-uri, nimic, apoi îl depășești pe banda I. Că deh, să-i arăți boului că se poate merge și pe acolo că poate n-a văzut că e drum.

În rest vreo 4 tamponări pe tot drumul că deh, când se întâlnesc ăia care frânează brusc cu proștii ăilalți care nu știu să păstreze distanța regulamentară se lasă cu tablă boțită. Nici n-aș vrea să știu cum ar fi iarna pe o autostradă spre Brașov dacă ar fi și nițică zăpadă pe ea.

17 Comments Românii și autostrăzile

 1. Sorin Marian

  Daca depasesti pe banda 1 esti la fel de vita. Nu de alta, dar cel de pe a doua poate reveni oricand fara asigurare si e vina ta ca depasesti pe acolo. Sa nu mai zic de faptul ca te arunca in sant. Vazut o faza ca asta pe viu in Croatia.

  Reply
  1. Radu

   Da, este depășire prin dreapta și nu este conform legii. Dar în momentul în care el, având liber pe prima bandă, rămâne încremenit acolo mă gândesc că poate nu a văzut banda I-a și trebuie să i-o arate cineva. Pe de altă parte schimbarea oricărei benzi nu se face fără semnalizare.

  2. catalin

   Da, dar poate se trezeste vita aia sa treaca si el pe banda 1 exact cand il depasesti tu. Daca pe tine te enerveaza traficul din Romania incearca niste autostrazi din Italia la ora de varf! Eventual niste autostrazi din Grecia si la final niste autostrazi din Germania in august, cand sunt pline de rulote. Diferenta intre noi si este rabdarea, ei o au din plin!

  3. Radu

   Poți avea răbdare atunci când chiar nu există opțiuni în trafic. Când vezi că e plină autostrada și că nu au unde să se ducă. Dar atunci când vezi cârd de mașini pe banda a 2-a în timp ce banda 1 e liberă înseamnă că problema e în altă parte.

  4. nashu_mare

   Dăcât atât:

   “Art 45 (4) Nu constituie depasire, în sensul alin.(1), situatia în care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circula pe alta banda în acelasi sens de circulatie.”

  5. mateescu

   orice schimbare de banda presupune pierderea prioritatii.. asa ca daca el vrea sa revina pe prima banda are obligatia de a ceda prioritate pe langa cele de a se asigura si semnaliza.

 2. Ps

  Legat de punctul 3, spune-mi te rog daca ai condus și pe autostrăzi de-afară. Am observat că acolo stau toți liniștiți până ce depășește si cel cu “janghina”.

  Reply
  1. Dragos

   Subscriu! Da! Camion cu tahometrul la 100 depășind camion cu 90.
   Foarte rar idiot&nesimțit care depășește doar pentru că poate!
   Ieri, Spania: ies de pe banda 1 pe 2 ca să intre unu de pe rampă; îmi face faruri și salută…aici chiar se circulă destul de civilizat…probabil a văzut că e mașină închiriată și e rar ca închiriații să fie civilizați ;)

  2. Radu

   Una e să-l lași să termine depășirea și alta e să se bage pe banda a doua fără să se asigure că nu obligă pe nimeni să frâneze. Întotdeauna îi las să depășească, poate și eu depășesc mai lent decât alții care merg pe autostrăzi cu 160+. Dar imediat ce am loc îl las să se ducă, nu încremenesc pe banda a doua.

  3. nashu_mare

   Una e sa il astepti sa termine depasirea dar, daca el ti-a iesit in fata si te-a fortat sa reduci viteza ca sa nu il lovesti (nu se specifica in lege de la cat la cat) atunci inseamna ca nu ti-a acordat prioritate si trebuie sa isi piarda permisul.

 3. Radus

  Se poate atrage atentia unui conducator care circula nejustificat pe banda a II-a si fara sa dai flash-uri: semnalizezi intentia de depasire pe stanga, chiar daca nu exista banda a III-a! Se practica in Ungaria, in Austria sau Germania si e mult mai civilizat!

  Reply
  1. Radu

   Se practică și la noi. Sau cel puțin eu așa anunț inițial intenția de depășire, înainte de-a ajunge la flash-uri. Aia mi se pare de bun simț. Asta însă nu-i clintește de pe banda aia.

 4. nashu_mare

  Ha, sambata pe la 12-13 spre Constanta, se circula relativ ok. La un moment dat, imi iese unul cu o janghina de S klasse de prin 2000 si se angajeaza in depasirea unui Logan cu vreo 90 la ora. Eu veneam in depasirea amandoura cu vreo 130 (nu peste 135 in orice caz). Frana destul de tare, dar revin la mers constant aproape de fundul lui. Nu fac niciun semn nici din semnalizare nici din flash (in afara poate de balansul masinii pe franare), il astept doar sa termine depasirea. Cand trec prin stanga lui imi arata un degetel cat un carnacior cu un ghiul. Ala din mijloc. S-o fi simtit lezat.

  Reply
  1. Radu

   Da, după cum ziceam, nu merităm autostrăzi. Drumuri județene c-o singură bandă pe sens că dacă nu vede faruri venind din față nu știe să se bage la loc pe banda lui.

 5. Cristi

  Am fost colegi de drum. Mi am iesit din pepeni cam de la km 70 cand am prins prima tamponare. Toti mergeau incet pe ambele benzi. Dupa ce am scapat de ultima tamponare, am incercat sa depasesc masinile de pe banda 2 dar nu am reusit. TOTI conduceau cu 90km / h pe ambele benzi … fara motiv. Am incercat semnalizare, flasuri, NIMIC. Majoritatea masinilor erau conduse de soferite… GROAZNIC
  Cat de limitati sa fie oamenii care erau la volan, sa conduca masinile pe banda 2, cu 90km / h?
  INCREDIBIL si INSUPORTABIL!

  Reply
 6. vlad

  Citind threadurile care au tot aparut pe tema asta imi dau seama de ce imi place asa mult Bucurestiul in weekendurile de vara.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *