fsmĂsta este un subiect care-a făcut furori săptămâna trecută pe interneț da’ cum suprasemnatu’ se mișcă mai greu (chiar, mi-aș pune ca motto “știrile de ieri, mâine”), de abia azi voi comenta despre el. În plus mi se și rupe că nu scriu despre subiectul ăsta ca să primesc like-uri pe FB.

O să încep prin a spune tare și răspicat că-s ateu. Nu cred într-o divinitate care decide în locul meu și prefer să mă minunez de lucrurile descoperite în loc să mi le explic prin “magie” și “așa a vrut dumnezeu”.  Și o să mai spun și faptul că, dacă aș avea copii (spre liniștea și fericirea mea interioară, nu am), aș încerca pe cât posibil să NU îi trimit la orele de religie din școli.  Pentru simplu fapt că aș prefera să descopere ei religia la vârsta la care pot face o alegere conștientă asupra a ceea ce vor să creadă. Nu de alta dar momentul în care stai la 10 ani o noapte întreagă rugându-te la o divinitate inexistentă ca bunicul tău aflat în spital să nu moară pentru că ți s-a spus că vei fi ascultat s-ar putea să fie mai dureros decât ar trebui.

Dar nu sunt absurd. Sunt conștient în primul rând că învățământul din România nu este capabil să ofere la această oră nici măcar gradul de profesionalism pentru materiile cu adevărat importante, darămite pentru o alternativă la niște ore opționale de religie. Până la urmă și eu am facut în școală religia și tot am ajuns să gândesc singur depășind momentul în care credeam poveștile cu tâlc din biblie. De altfel personal am frustrări mai mari legate de alte materii din școală. De exemplu regret faptul că nu am avut profesori de fizică și chimie mai cu har care să fie capabili să stârnească în mine interesul pentru materiile respective. Profesori care să-și îndrume elevii nu să-i îndoape cu o materie incoloră, insipidă și total inflexibilă.  Însă școala generală și liceul au fost dominat de astfel de materii și puțini au fost profesorii care-au lăsat o amprentă asupra mea. De altfel, dacă stau să mă uit în ansamblu, am ajuns să muncesc în domeniul pe care l-am descoperit prin joacă. Am descoperit calculatoarele jucându-mă, m-am jucat cu limbaje de programare, ulterior am învățat mai multe din domeniu și m-am axat pe ceea ce fac acum.
Cum ar fi pentru tinerii din ziua de azi să trecă prin școală și să învețe jucându-se. Și încă o chestiune extrem de importantă pe care ar trebui s-o deprindă din timp tinerii ar fi dezbaterea cu argumente logice. Eu unul aș prefera ca cei care termină liceul să fie capabili de 3 lucruri. Să fie în stare să se exprime în scris și verbal în limba română, să-și cunoască interesele și direcția către care vor să meargă mai departe și să fie capabili să poarte o discuție argumentată cu ORICINE în orice moment. E suficient după părerea mea. Restul pot învăță singuri atâta timp cât interesul pentru subiectul respectiv există.

Și întorcându-ne la religie, spuneam că la momentul actual încă își are rolul ei. Ne-existând o alternativă și neavând oricum o școală care să-i învețe pe tineri în primul rând bucuria lucrului descoperit prin propriile puteri, orele de religie nu pot face mai mult rău pentru că oricum nici școala nu face prea mult bine.