Aveam “pe țeavă” de câteva zile un articol apropos de toleranța mesajelor legate de religie. Mai precis vroiam să compar modul de exprimare și ideile exprimate de unul dintre cei mai intoleranți și radicali atei (și aici mă refer la Richard Dawkins) cu ideile exprimate de radicalii religioși. E interesant de urmărit cum Dawkins devine radical și intolerant tocmai cu intoleranța și prostia celor care aleg să practice o religie într-un mod agresiv. Îl urmăresc pe twitter și nu de puține ori se bate cu morile de vânt în diverse cazuri legate de religie. De la religia predată în școli, un subiect tot mai prezent în niște vremuri în care se pare că devine o idee bună să controlezi masele astfel încât să nu-și mai pună prea multe întrebări, până la cazurile de condamnări la moarte pe motive legate de religie de prin țările cu religie musulmană.

Orice s-ar putea spune despre Dawkins (uneori este prea radical și pentru gustul meu) însă nu faptul că e prost sau că dezbate fără argumente instigând la violență și ură. Eu unul sunt de părere că orice persoană este absolut liberă să facă tot ce dorește atâta timp cât nu face un rău altei persoane. De la tras lipici pe nas până la homosexualitate, fiecare ar trebui să fie liber să-și trăiască viața așa cum dorește. Însă asta ar trebui să înceapă cu o educație cât mai bună aplicată celor tineri. Educați în spiritul de “question everything” pot lua singuri deciziile corecte când vor deveni maturi.

Eh, coincidența face că în momentul în care aveam în draft cele câteva idei schițate pentru articolul ăsta, să apară pe net clipul celor de la EpicShow legat de religie. Filmuleț care a stârnit o avalanșă de reacții care de care mai bășicate de la persoane relativ educate. De la amenințări cu violența fizică până la propuneri de raportare a paginii de facebook (geez, morons, religia în sine e “hate-speech” oricât ar fi de îmbrăcată în mesaje care propăvăduiesc iubirea). Și-o să-mi permit să-l disec și eu pe scurt. Nu-mi place absolut deloc metoda prin care este transmis mesajul (și aici mă refer la înjurături sau la jumătățile de adevăr din argumentație). Dar nu pot să zic că nu sunt de acord cu mesajul în sine. Există amestec al politicului în biserica ortodoxă română și invers ? Există ! Numai eu am avut ocazia în 2-3 cazuri să aud la slujbele de Paște mesaje politice suficient de clare încât să-mi scape câteva înjurături în barbă. Devine deranjant modul în care biserica devine un stat într-un stat laic ? Devine.  Este o tâmpenie predarea religiei în școli ?  Este. (Personal am avut norocul să ascult la orele de religie făcute în școală mai multe treburi despre istoria religiilor decât despre poveștile cu zâne predate de preoți).

Alte afirmații sunt discutabile. Cum ar fi cea cu religia care îndobitocește oamenii. Mediul, familia, educația sunt de obicei de vină. Însă biserica, mai ales preacinstita biserică ortodoxă română, îi cam preferă așa. Că deh, e mai ușor să fie proști și să nu crâcnească atunci când văd un cur de popă lăfăindu-se într-o mașină de lux în timp ce el face foamea și cotizează frecvent la biserică. Într-o țară în care Gigi Becali ar ajunge lejer președinte acum dac-ar candida, asta începe să devină o problemă cam spinoasă. Și chiar dacă mesajele radicale de genul ăsta nu-s pe gustul meu, mă tem că toleranța vis-a-vis de modul în care idioții ne influențează modul de viață se va întoarce împotriva noastră.