Noi, cei de mâine

boozevestÎntr-un stat laic civilizat celebrul videoclip al celor de la Taxi ar fi provocat tot la fel de multe reacții precum și o bășină dată în direcția vântului. Noi cei de astăzi netrăind într-un stat civilizat am avut ocazia (sau chiar am participat) la o adevărată răzmeriță provocată de o labă tristă făcută la spartul târgului de un cantautor axat în ultima vreme numai pe cântecele cu “mesaj social” și o trupă de vedetuțe autohtone.

Și ar mai fi fost cum ar mai fi fost dacă toți ăștia care au cântat cu lemnu și cu micii pe acolo ar fi avut coaie până la final. Dar nu, primele coaie au cedat la celebrul rapsod popular Grigore Leșe care a dat bir cu fugiții înainte să se dumirească cineva că ar fi printre cei care apar p’acolo. Apoi rând pe rând toate vedetuțele noastre au făcut publice mesaje mai mult sau mai puțin penibile în care pun batista pe țambal și se jură că n-au avut nimic nici cu catedrala nici cu BOR. Băi, pe unul n-am văzut să aibă coaie și să zică “da’ nene, mă cac în catedrala voastră, biserica ortodoxă română e o șleahtă de șnapani puși pe căpătuială și pe prostit lumea”.  Până și autorul, Dan Teodorescu, a băgat-o într-un final cu un mesaj la fel de patetic în care spune că el nu a vrut să atace catedrala sulii ci a făcut un cântecel despre smerenie. În aceeași notă nici articolul ăsta nu e despre religie, e despre idioți.

M-am lămurit de ceva vreme că trăiesc într-o bulă socială, înconjurat de oameni inteligenți (în marea majoritate, că mai sunt și creionașe mai neascuțite printre ei).  Numai că în ultima vreme mi se demonstrează tot mai frecvent cam cum sunt și cum gândesc ceilalți. Momentul cu cei de la Taxi a fost unul recent în care am constatat că societatea românească se radicalizează încet dar sigur. Masele alea de spălați pe creier care se îmbrânceau și se luau la bătaie la moaște au ajuns din ce în ce mai radicale. Valul de ură îndreptat împotriva bășinii ăleia de videoclip mi s-a părut complet înspăimântător și totul a culminat cu ăia care s-au apucat să dea foc cărților lui Cărtărescu. Pana mea, n-aș avea nimic împotrivă să te ștergi la cur cu paginile din cartea lui Cărtărescu dacă consideri că hârtia aia poate fi mai folositoare așa, dar să îi dai foc din cauză că autorul a apărut și-a zis 2-3 cuvințele și nici alea neîndreptate împotriva religiei ci doar împotriva unei manifestări de grandomanie a religiei la noi, mi se pare grotesc.

Mai recent am avut ocazia să văd câteva păreri legate de știrea cu Patriarhul Daniel făcut Doctor Honoris Cauza de către UPB. Pentru că am destul de curată lista de amici pe care-i urmăresc pe Facebook n-am avut ocazia să văd direct laude legate de treaba asta, ba dimpotrivă, majoritatea inginerilor s-au zburlit rapid la auzul veștii. Dar printre știrile respective am avut ocazia să văd comentarii care spun că este de aplaudat o asemenea distincție oferită de UPB mai ales în contextul în care religia este atât de atacată în zilele noastre.
Wow, really ? Religia e atacată ?  A ars cineva bibliile pe undeva și n-am auzit eu ? Cert e că prin lumea cealaltă, aflată în exteriorul bulei mele sociale, cam ăsta e mesajul și cam asta este impresia lăsată. Religia străbună este sub asediu, străinii ne vor țara și ne-o vând pe bucăți, tradițiile se pierd, occidentul decadent vrea să ne lase fără obiceiurile noastre strămoșești și fără cultura noastră vastă. Cam asta-i teza pe care-o agită diverși profeți prin fața ălora mai săraci cu duhul care de abia așteaptă să audă că ei de fapt nu-s proști și leneși ci fac parte dintr-un popor cu o cultură aparte, un popor ales și că România e buricul universului. Uite-așa începem noi să devenim din ce în ce mai fanatici și extremiști ca popor. Ceea ce e al naibii de ironic având în vedere câtă ură e îndreptată împotriva musulmanilor.

Aveți grijă ce vă spun, propaganda asta lasă urme tot mai adânci în conștiința populară și o să ne trezim peste 3-4 generații că vasluienii o să-și lege două damingene de țuică dublu distilată în jurul brâului și-or să se arunce în aer în fața unei ambasade occidentale. Cam ăștia o să fim noi, românii de mâine.

1 Comments Noi, cei de mâine

  1. vlad

    Imi pare rau sa iti spun dar nu ai inteles nimic din valorile noastre (sa nu zic ale Vasluiului) fundamentale daca tu crezi ca ar irosi cineva 2 damigene de tuica dublu distilata pentru o bomba.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *