Slideshow masters

Prin natura muncii am asistat (uneori de voie, alteori de nevoie) la multe prezentări ținute de diverse persoane. De obicei pe la conferințele pe la care mai ajung. Unde am observat un pattern destul de interesant. Angajații din companiile de stat nu prea au habar să facă prezentari (excepțiile sunt extrem de puține).

Prezentările lor arată de obicei ca site-urile din anii 80. Mult text, cu un font mult prea mic, un fundal șters cu sigla companiei (care și aia arată de cele mai multe ori ca în aceiași ani ’80). Nu există informații referitoare la prezentator pe primul slide iar prezentarea nu are nici o logică, nu are un început sau final ci este doar o colecție de informații trântite acolo și înșirate pe x slide-uri. Informațiile respective plictisesc audiența în primele 30-40 de secunde de prezentare. Eventualii termeni împrumutați din limba engleză sunt pronunțați cu un puternic accent rusesc. Sunt puțini cei care au dicție și prezență de spirit și reușesc să țină o prezentare interesantă.

La o conferință la care-am fost relativ recent am asistat la o prezentare ținută de un angajat bugetar (nu mai țin minte cine și de unde era), prezentare pe care o pot cataloga drept cea mai slabă la care-am asistat vreodată. De la ținuta prezentatorului, roșu ca o pătlăgea la față, transpirat, arăta chinuit îmbrăcat în costum (Steve Jobs ține prezentări în blugi și tricou), până la prezentarea în sine. Slide-urile erau pline de text îngrămădit, iar prezentatorul a abandonat contactul cu publicul după 2-3 minute și a început efectiv să citească de pe slide-uri cu o voce pierdută.

De partea cealaltă sunt prezentările făcute de firme private. Aici asiști la chestii creative. Slideshow-uri colorate, filmulețe și de cele mai multe ori și prezentatori pregătiți. Însă și prezentările lor au o mare problemă. Fie sunt pline (cap-coadă) de bullshit marketing de poți să trântești lejer un bullshit bingo pe ele fie au o ditai felia de informații legate de firmă la început. Ambele variante plictisesc audiența. Grafice (evident toate în creștere), milioane de lei/dolari/euro, zeci/sute/mii de angajați fericiți și alte asemenea rahaturi. Începutul este ceva de genul “toată lumea a auzit de compania noastră ….” și continuă cu slide-urile respective. Eu unul aș continua cu “… deci nu mai este nevoie să vă povestesc despre noi iar cine nu a auzit, ne poate căuta pe Google” (sau Bing în cazul în care prezentarea este făcută de Microsoft). Dar nu, probabil că au ordin venit de sus, “nu contează că îi plictisești de moarte pe ăia din sală, TREBUIE să afișezi barchart-urile și piechart-urile la care s-au chinuit băieții de la marketing…”.

Ar putea fi ok dacă prezentarea s-ar adresa unui grup de devoratori ai informațiilor de gen (marketing bullshit) dar de multe ori în sală există oameni care chiar vor să afle informațiile tehnice sau măcar ideile expuse fără începutul inutil.

Și uite de aia ajung adesea la conferințe să deschid FeedDemon, să comentez pe bloguri, să mai scriu un post, să mai butonez pe laptop iar la final fac 2-3 poze și-am plecat acasă.

6 Comments Slideshow masters

  1. Iulius

    “De la ținuta prezentatorului, roșu ca o pătlăgea la față, transpirat, arăta chinuit îmbrăcat în costum (Steve Jobs ține prezentări în blugi și tricou), până la prezentarea în sine. Slide-urile erau pline de text îngrămădit, iar prezentatorul a abandonat contactul cu publicul după 2-3 minute și a început efectiv să citească de pe slide-uri cu o voce pierdută.”

    Mi-ai amintit de facultate :)

    Reply
  2. enzo

    In general oamenii de la ‘stat’ sunt angajati pe pile si ii cam doare la basca de domeniu, nu sunt interesati deci nu se strofoaca prea tare, sa treaca ziua si sa merem si noi acasa la treburile noastre…
    La privat e iar… ne batem cu caramida in piept etc etc. Acum cativa ani am avut la master o prezentare despre diverse modele de lideri sau stiluri de condus si o colega maghiara a prezentat compania (huoldinguuuul – cam asa zice ea) la care lucra, evident maghiar si cat de performant si de bun e liderul si ce bine le merge si ce roza e toata treaba etc etc etc aproape ca am bagat o tuse cu ‘bullshit!!!’ la toate slaidurile alea frumos colorate si in crestere, evident.
    La firmele mari au de obicei prezentari beton, nu se incurca sa se prezinte pentru ca sunt deja nume consacrate gen Cisco, Microsoft etc.

    Reply
  3. Meekuu

    “La firmele mari au de obicei prezentari beton, nu se incurca sa se prezinte pentru ca sunt deja nume consacrate gen Cisco, Microsoft etc.”

    Așa ai zice, nu ? Ei bine nu prea. Am auzit la bullshit mâncat în prezentarile Microsoft și Cisco de mi-a ajuns…
    Faza aia cu “nu ne cunoașteți ? căutați-ne pe Google !” ar fi excelentă pentru toate companiile dar cu atât mai mult pentru alea mici. Că atunci chiar ar avea niște hit-uri site-ul companiei și chiar ar intra lumea să afle ce și cum. Cu slideshow-uri de bullshit bingo adorm audiența…

    Reply
  4. nexus

    Priveste partea buna: ai asistat din calitatea de “participant”/invitat si puteai face mai orice ti se… nazarea. Mai nasol e sa ai aceste prezentari prelungi, inutile si plictisitoare la sedinte interne. Te gandesti “sa-mi tai venele…? sau sa le las lungi?”, dar nu poti face nimic – cel putin nu cat timp nu ai gasit alt loc de munca. Atunci… hehe… atunci te duci vesel si astepti momentul oportun sa distrugi tot scopul sedintei. :))

    Reply
  5. Annabelle

    Prezentatorul tau bugetar este compatibil cu 90% dintre colegii mei de facultate. Unele prezentari dau impresia ca cei care le-au facut sunt colorblind, altele mult mai amuzante sunt facute cu atata creativitate si uz de multimedia incat persoana care prezinta trebuie sa tipe ca sa acopere atatea sunete si filmulete intr-un spectacol grotesc, altii pur si simplu dau copy paste la informatie si iti arata ca ei au invatat sa citeasca (lucru laudiabil desigur avand in vedere ca putini chiar stiu sa citeasca). Mai sunt si aia super creativi care iti arata forme si culori nemaintalnite si psihedelice incat habar nu ai despre ce dracului vorbesc.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *