Într-o lume tot mai sălbatică în care războiul patentelor ia locul inovației poate c-ar fi cazul să privim un pic înapoi și să vedem cum am ajuns astăzi să avem o era digitală. Aflând zvonul legat de HP (zvon care mi-a reamintit ce însemna ThinkPad în perioada în care se ocupa IBM de numele ăsta) și alimentat de o ușoară ură vis-a-vis de HP m-am apucat de scris articolul de mai jos.

Sunt destul de bătrân încât să-mi amintesc nostalgic de companii precum Digital, Thinking Machines, Cray, SGI, Compaq, 3Com, Palm, Sun (și multe altele), companii care au însemnat ceva în domeniul IT și au lăsat în urmă o moștenire. Puțini mai știu în ziua de astăzi ce-a făcut Digital. Puțini au auzit de VAX, VMS/OpenVMS, DECNet. Și sunt îndeajuns de bătrân încât am avut ocazia să folosesc un VAX/VMS și mai târziu ceva un server Alpha (ce-i drept Compaq). Dar sigur unii au auzit de Ethernet, AltaVista, Spanning Tree.  Toate legate de Digital.

Thinking Machines au creat sisteme de calcul pentru NSA,DARPA în anii ’90. Cray la fel. De la SGI avem și în ziua de azi OpenGL, amintirea unor stații grafice extrem de populare și un Erwin.

Compaq au fost primele desktop-uri de care-am dat cu nasul atunci când am pus mâna pe un calculator. Dragoste la prima vedere. Și în ziua de azi mai am prin casă un monitor vechi Compaq. Robert Metcalfe, unul din inventatorii Ethernetului a fondat 3Com. Încă mai am prin casă o veche placă de rețea 3Com pe care nu mă îndur să o arunc. Palm a lansat o adevărată modă pe vremea când nimeni nu visa la iPhone.

Toate companiile menționate mai sus nu mai există în ziua de azi (sau nu mai există în forma inițială). Ce s-a întâmplat cu ele ? Păi, Thinking Machines a cam dat faliment dar a avut o divizie cumpărată de Sun Microsystems, Digital a fost cumpărată de Compaq în mare parte (au fost divizii care au ajuns și pe la Intel), Cray a cam dat faliment, SGI a fost cumpărată în pragul falimentului de către Rackable Systems (deveniți ulterior SGI), Sun a fost cumpărat de către Oracle (și știm cu toții ce s-a întâmplat pe acolo), Palm a fost cumpărată de US Robotics și ulterior  US Robotics a ajuns la 3Com iar Palm a re-devenit independentă. Compaq, Palm și 3Com au fost cumpărate de către HP.

Cu alte cuvinte cam toate companiile care au inovat într-un fel sau altul era informației au ajuns într-un final pe mâna unui gigant.

Și ajungem din nou la HP, o companie pe care eu nu prea o agreez tocmai din cauză că a înflorit fără să aducă vreodată o inovație în domeniul în care activează. Și este la ora actuală unul din giganți. De acord, astăzi face servere bunicele, imprimante la fel, dar nu au fost pionieri. Au cumpărat pionierii și i-au făcut uitați sau le-au folosit numele pe produse de proastă calitate (vezi notebook-urile Compaq vândute astăzi de HP).

Nici nu te mai miră în ziua de azi luptele purtate cu ajutorul patentelor și avocaților. Inovația nu mai este căutată, ne întoarcem la bâtă.