Comentez de multă vreme pe marginea subiectului ăsta și mă amuză să văd cum lucrurile se mișcă din prost în mai prost. E fenomenal cum se chinuie instituțiile statului de coișpe ani să facă o metodă simplă și elegantă de plata a taxelor și impozitelor online. Un “magazin online” pentru taxe și impozite pentru care statul român cred c-a plătit până acum cât n-au costat toate site-urile magazinelor online existente pe la noi la un loc.
Dar hai să începem ordonat cu un background și un pic de istoric al ghișeului ăla unic.
Mai întâi să discutăm despre direcțiile locale de taxe și impozite din fiecare sector al Bucureștiului. Nu am nici timp nici spațiu să le trec la nivelul întregii țări dar puteți să vă faceți o idee extrapolând din ce vedeți mai jos.
Deși trăim în același oraș (țară), fiecare unitate administrativă locală are propria direcție de taxe și impozite, fiecare cu propriul domeniu de internet și propriul site. Și cu metode diferite de plata a impozitelor, proceduri diferite, etc. Birocrație în toată regula. Descentralizarea ar fi trebuit să-i facă mai flexibili și mai eficienți. În cazul ăsta a reușit să producă 6 monștri cu care ne chinuim noi, locuitorii acestei frumoase capitale.
Sector 1
Site-ul pentru taxe și impozite din sectorul 1 se cheamă “impozitelocale1.ro”. Simplu și la obiect. Nu am avut ocazia să locuiesc în sectorul 1 sau să mă întâlnesc cu metodele lor de colectare a taxelor și impozitelor deci nu am prea multe de comentat aici. Doar geniala metodă de-a face cont pe sistemul online, metodă care presupune plimbarea contribuabilului pe la ghișeele cât se poate de offline.
Sector 2
Ei, aici începe să devină interesant. Site-ul lor se cheamă “impozitelocale2.ro”. Dacă n-aș ști mai bine aș fi zis că direcțiile astea de taxe și impozite au avut măcar o strategie comună. Dar deși site-ul se cheamă așa, ca să poți să-l accesezi trebuie să te chinui nițel. Nu este chiar la îndemâna unui simplu contribuabil. Pentru că site-ul nu răspunde nici pe http://impozitelocale2.ro și nici pe http://www.impozitelocale2.ro. El răspunde DOAR pe https://impozitelocale2.ro. Sectorul 2 este un sector în care SIGURANȚA contribuabilului este mai presus de orice. În rest aceeași metodă genială de creeare a contului pentru plata online prin ghiseul.ro. Metodă pe care o vom denumi în continuare “metoda offline pentru plata online”. Nici cu sectorul 2 nu am avut tangențe așa că nu știu cum se puteau plăti impozitele online înainte.
Sector 3
Aici intrăm în zona crepusculară. Site-ul se cheamă “www.ditl3.ro“. Cum de la ce vine “ditl3” ? De la “Direcția Impozite și Taxe Locale 3”. Aici avem un maestru prescurtător. Locuind de ceva vreme în frumosul sector 3 am avut neșansa de-a mă lovi de metodele lor de plată. Fiind ușor naiv am încercat să văd și să plătesc impozitele online. Chiar înainte de ghișeul.ro au oferit posibilitatea asta. Dar tot prin moppo. Cum ce e “moppo” ? “Metoda offline pentru plata online”. N-am zis mai devreme ?
De asta pe site-ul lor găsim minunate exemple de birocrație pură cum ar fi :
Pentru a putea accesa situatia taxelor si impozitelor dvs. online , veti fi nevoit/a sa va deplasati la unul din sediile DITL3
Nu știu voi dar eu am râs în hohote la citatul de mai sus (găsit aici).
Sector 4
Sectorul 4 poate căuta informații legate de plata impozitelor locale pe site-ul “www.dgitl4.ro”. Maestrul prescurtător al sectorului 4 a mai băgat un G pe acolo, “G” care provine de la “generală”. Adică “Direcția generala impozite și taxe locale”. Site-ul arată jalnic însă din ce pot vedea pe la ei este singurul sector în care (aparent) îmi pot crea cont ONLINE. Fără să mă plimb pe la ei. Ei, e ceva și asta. Poate un cititor care locuiește prin sectorul 4 ne poate lămuri mai bine.
Sector 5
Nu am reușit sa găsesc site-ul pentru taxe și impozite sector 5 nici să dau cu tunul. Probabil l-a furat cineva. Sau l-au pus pe foc pagină cu pagină locuitorii de prin cartierul ăla de legendă. Deci n-avem ce arăta sau comenta.
Sectorul 6
Am crescut în sectorul 6 și buletinul meu este încă pe adresa de acolo. Site-ul lor iese și el din tiparele de mai sus pentru că se cheamă “taxelocale6.ro”. Și aici, mai acum 2 ani, am putut să-mi plătesc impozitul la mașină în 5 minute. Am băgat CNP-ul, am văzut ce am de plată, am dat click pe plata cu cardul și am plătit (prin epayment sau ceva similar). Scurt și fără bătaie de cap. Da, era cam nasol pentru că puteai să vezi cât are de plată oricine dacă știai CNP-ul acelei persoane. Dar pe mine unul nu mă deranja. Invit pe oricine vrea să-mi plătească impozitele. Nu mă supăr. Apreciez chiar. Și în plus sistemul putea fi lesne îmbunătățit prin crearea unui login pe bază de CNP + o parolă. Fără deplasări offline și fără bătai de cap.
Astăzi sistemul a dispărut și ne redirectează către https://ghiseul.ro și către un alt sistem cu login pe bază de user și parolă. Cum se poate face rost de userul și parola respectivă naiba știe că n-am reușit să găsesc informațiile.
Ghișeul Unic
În 2008 am plătit o amendă de circulație pe ghiseul.ro. Am achitat cu cardul și am primit în scurt timp prin mail o chitanță semnată electronic. În 2008 se putea. Și exista și plata cu cardul online și primirea unui document semnat electronic. Și arăta cum vedeți mai jos (noroc cu wayback machine):
Ce naiba s-a întâmplat de-atunci până acum ? Părerea mea este că au avut nevoie niște șmecheri de bani. Așa că din 2007-2008 când site-ul respectiv era parțial funcțional s-a trecut la o perioadă mai mare de timp în care nu a mai funcționat absolut deloc. Până mai acum 1-2 ani când s-au gândit să pompeze niște fonduri structurale și p’aci. Așa a luat naștere pocnitoarea aia de ghișeul.ro cu care ne vom chinui în următorii ani.
Urmând link-ul de pe taxelocale6.ro (link care mă ducea la https://ghiseul.ro) am descoperit că istețul care-a cerut certificate pentru domeniu n-a știut că poate pune și un “alternative name(s)” în certificate. Nu-i mare baiul pentru că, apelat direct, te redirectează el la www.ghiseul.ro (pe care este emis si certificatul). Dar au în schimb pagină pe facebook. Neoficială scrie acolo însă cineva își face zilnic timp să posteze chestii legate de ghiseul.ro.
Sunt extrem de curios cam cât a costat sistemul ăsta cu ghiseul.ro și sunt și mai curios să-mi plătesc un impozit pe el să văd cum funcționează. Bine, asta dacă mă îndur să pierd în prealabil timpul să iau userul și parola prin metoda offline. Și dacă nu cumva, în timp ce eu mă plimb pe la ghișee offline ca să iau parola pentru plata online, cineva de sus decide că nu-i bun nici ăsta și trebuie făcut altul. Că vorba aia, vin alegerile, vin alții la putere și trebuie să mănânce ceva și gurița lor. C-au stat destul departe de os.
Ghiseul.ro a fost “donat” de catre banci statului. Eu zic ca asta e cauza principala a neutilizarii. Daca il facea statul, si costa 10-15-20 mil de euro, precis erau obligate toate primariile sa adere si sa plateasca o taxa de conectare de 10000 de euro dezvoltatorului aplicatiei.
exact cum zice mihai. a fost moka si a dat peste cap toate manriile primarilor, care aveau pregatite sisteme pe zeci de mii de euri. acum pur si simplu nu vor sa se inroleze, ca e de naspa, adica, spaga cine da, cum sa bagam ceva GRATUIT??
La 4 am eu cont. Nu treci pe acolo. Am sunat la ei ca nu aveam masina in lista si a aparut in 10 minute. Iti cer prima data cnp si ceva date, dar nu mai tin minte exact ce si gata.
@mihai & Arhi,
Mă refer la tot sistemul în ansamblu. NU cred că partea de trimis parole acasă utilizatorilor (sau luat cu mânuța offline) este tot gândită de ARB. Dacă da, au gândit-o cu curul. Pentru că era INFINIT mai simplu să-mi plătesc o amendă pe sistemul vechi de pe ghișeul.ro.
Nu înțeleg DE CE nu pot să fac un cont pe baza datelor din buletin ONLINE ? Nu înțeleg de ce o firmă trebuie să alerge prin coișpe părți și să treacă prin chinuri birocratice ca să aibă posibilitatea de-a plati impozite online.
Oricum ar fi, e al naibii de ciudat ce s-a întâmplat din 2007 până azi cu ghiseul.ro. Am mai zis, am avut ocazia să plătesc de 2 ori pe fostul ghiseul.ro. Ambele experiențe au fost plăcute, am plătit rapid, am primit rapid dovada semnată electronic pentru plata făcută (cred c-o mai am și astăzi pe mail).
@Meeku – la faza cu inregistrarea in sistem ai perfecta dreptate. Eu cred ca aici tot o piedica intentionata din partea primariilor a fost….
Pai daca vrei se poate. Dovada ca la S4 merge. Si apoi care ar fi pericolul ? Sa imi plateasca cineva impozitele cu rea intentie.
Salut!
Pentru ghiseul.ro teoretic trebuie sa iei userul si parola de la directia de taxe locale la care vrei sa platesti. Eu nu am apucat sa fac asta inca. Exista si posibilitatea sa platesti fara sa ai cont daca stii ce si cat ai de platit. Am facut aceasta operatiune acum cateva zile. Am aflat cat am de platit de la un automat aflat in Cora Lujerului si apoi am platit, fara cont, pe site. Imediat am primit o chitanta pe mail.
eu imi platesc impozite pe siteul Primariei Constanta care functioneaza bine si sunt foarte multumit. cu un user si o parola pe care am ridicat-o de agentia fiscala, m-am descurcat usor