Windows XP – trouble

Hai să-mpac și varza și capra și să zic de rău și de Windows. Azi prin poli se ținea un concurs (pentru elevi de liceu) în care, printre diversele probe, exista și una de instalare a unui sistem de operare (Windows XP).

Toate bune și frumoase, erau pregătite câteva cd-uri cu Windows XP (de pe o imagine luată de pe MSDN AA), cd-uri absolut funcționale (testate pe alte sisteme). Când să începem instalarea propriu-zisă, na belea, dădeai să booteze de pe CD și îngheța cu un ecran negru. Live-CD cu Ubuntu mergea perfect deci nu era unitatea de vină. CD-ul, după cum am spus, era testat și mergea perfect. Problema era deci legată de-o incompatibilitate cu ceva hardware. Ah, placile de bază sunt Gigabyte cu procesor Athlon 2600+ (socket 754). Doar cu un bătrân Windows 2000 au reușit alea să booteze. Asta în timp ce am testat vreo 5 live-cd-uri de diverse distribuții care porneau fără nici o problemă.

Să nu te caci în el de Windows ?

19 Comments Windows XP – trouble

 1. Cristian

  si cand te gandesti ca cica un atu al Windows-ului e compatibilitatea cu numeroase dispozitive hardware …

  Reply
 2. faithless_soul

  Imi dau si eu cu parerea: in 90+% din cazuri daca ti se blocheaza setup-ul de windows e de la memorii (sau controllerul de memorie sau sloturile de memorie)

  Reply
 3. ABS

  Cam are dreptate faithless_soul, eu aproape numa’ din cauza de memorii am patit d-astea.
  Sau de low battery pe un laptop, asta a fost cea mai criminala ca nu imi dadeam seama ce are. Dupa ce l-am lasat sa se incarce ca lumea a mers (era prima rulare si ma speriasem ca tre’ sa il duc inapoi la emag sa mi-l schimbe).

  Reply
 4. Vtr

  Nu sunt sigur dar licentele de OS MSDN AA parca sunt facute pentru o singura instalare.. poate erau protejate la copiere, cine stie?

  Reply
 5. rasebo

  PC-ul trebuia să booteze de pe cd-ul cu xp și să instaleze sistemul, după care îți cerea cheia, după care te seca cu activarea. Protejate la copiere nu au cum să fie, pentru că sunt scrise de pe un iso downloadat de pe site-ul msdnaa. Au fost testate pe alte sisteme, totul fost ok pe sistemele alea… Numai pe pc-urile unde trebuia să meargă nu a mers.

  Cel puțin așa scrie în articol. :)

  Reply
 6. Vtr

  @rasebo: M-am exprimat eu cam gresit cu “protejate la copiere” ..si eu nu m-am obosit cu memorarea etapelor instalarii: tin minte decat ca licenta e pentru o singura instalare, apoi iti trebuie o noua activare.
  Ai vorbit de parca ai fost de fata, dar in final am vazut ca doar ai repetat ce scria in post. :P

  Reply
 7. Meekuu

  Are dreptate. Cd-urile funcționau perfect pe alte sisteme. MSDNAA-ul permite descărcarea unui .iso de pe un site si primești un SN pe mail(sau ti-l afișează acolo pe site). ISO-ul îl arzi pe câte cd-uri vrei. Nu există nici o protecție la copiere.

  Ce-am omis să spun e că am mai folosit și o versiune de Windows XP piratată (versiune eth0 din aprilie 2008, alea cu update-urile adăugate). Același comportament.

  Nu, ce-l mai probabil este o problemă legată de memorii. Problemă pe care n-am reușit s-o rezolv.

  Reply
 8. rasebo

  @Vtr: Am scris ca și cum aș fi citit articolul + unele completări. Poți privi ultimul meu reply meu ca pe o carte-broșură, ediția Reader’s Digest. Adicătelea un soi de rezumat. :)

  Dăm cu bâta în baltă, după care o dăm cotită cu “m-am exprimat greșit”? Ce e spus, e spus.

  Nu m-am obosit să memorez nimic. După ce faci maraton de instalare a win-ului pe 30 de stații, cam înveți “poezioara”. Și nu se putea folosi un cd/stick/-insert medium here — de instalare automatizată – erau toate calculatoare diferite.

  Windows-ul de pe msdnaa îl poți activa de 5 ori (cred), cu condiția ca toate activările să fie făcute pe aceași stație. Știi tu, vechea problemă cu băgatului piciorelor/salvat neuronii de la moarte sigură și reinstalat win-ul.

  @Meekuu: win “versiune” eth0? Amuzant. :))

  Reply
 9. Meekuu

  Mdap, am licența mea MSDNAA dar în loc să folosesc mediul original de instalare folosesc un .iso eth0 pentru corporate SP2, în general ultima versiune. SN-ul merge perfect și pe ăla așa că n-am probleme :D. Faptul că are update-urile făcute inclusiv la IE7 mă scutește de multe chinuri după.

  Reply
 10. Vtr

  De acord. Si eu am o licenta OEM, dar tot o versiune by eth0 folosesc. Ma scuteste de mult timp pierdut ca are update-urile instalate. Desi cred ca pe mine mai mult ma incanta Media player 11 decat IE7.. :D

  Reply
 11. rasebo

  Știu că eth0 e un release de win crăckuit.

  Totuși, poate mă înșeală memoria, dar parcă în win interfețele de rețea nu sunt denumite eth* (ath*, wifi*, wlan* etc), ci local area connection 1, 2, etc. De asta spuneam că e amuzant. :)

  Reply
 12. Vtr

  @rasebo: De data asta nu te inseala, eth0 e folosit in linux, pe routere etc.
  “Local area connection x” e descrirea doar din xp, pe care o vezi tu in interfata grafica (si asta din cauza ca win nu e open-source).
  NU in command promp (sau comand line) cum e cazul cu eth0.
  Grupul eth0 distribuie si versiuni de linux sau alte Os-uri, nu doar de windoze.

  Reply
 13. rasebo

  Local Area bla e numit si in gluma de cli din windows, cel puțin așa apare în ipconfig (am pornit mașina virtuală să verific :P).

  ethx e folosit cam în orice *nix.

  Daca te referi la routerele bazate pe *nix, atunci ai dreptate. Dacă te referi și la Cisco, de exemplu, te înșeli.

  La naiba, win nu e floss. Tot universul meu s-a prăbușit! :D

  @Vtr: Mulțumesc frumos pentru explicații, e bine să mai fie și cineva binevoitor printre ăia țâfnoși (a.k.a. eu :P).

  Reply
 14. Vtr

  @rasebo: Nu ma insel deloc: la Cisco denumirea e ‘int’.
  Cu placere prietene, dar mie mi se pare ca ai nevoie. Dar ma rog..
  Nu mai continui polemica ..se pare ca eu n-am atat de mult timp liber ca tine. Pa.

  Reply
 15. rasebo

  Și puteam să jur că e de forma fastethernet x/x pentru 10/100… sau poate vorbești de int ăla care la auto-completiton se transformă în interface?

  pa pa

  Reply
 16. E-nigma

  Gigabyte sunt OK ca placi cand au Intel infipt in ele. cum AMD nu am mai vazut de 5 ani in jur, nu pot sa-i injur ;) cred si eu ca ceva setari aiurea la memorii sau poate fitze AHCI, cum am patit pe un laptop care nu voia XP cu el activat si CentOS cu el dezactivat.. de ce n-ati facut Ubuntu install Party?! :D BTW, decat sa te c* in el de Windoze, mai bine ai verifica furnizorul de calc al P*litehnicii. nu, nu sustin Winsux deloc, dar faza asta..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *