Repede, pâna nu mai scrie vreun jurnalist IT de pe la noi o știre legată de subiectul ăsta, să apuc să-mi dau și eu cu părerea. Că după aia se cheamă doar că fac trolling și nu-i frumos.

Două știri interesante legate de “cloud computing” au apărut azi pe interneț. Prima a fost cea legată de modul în care a funcționat sau mai bine zis în care NU a funcționat Outlook.com, clona Microsoft la GMail.  Utilizatorii erau întâmpinați cu un frumos mesaj care spunea :

“services such as Hotmail, Messenger, and SkyDrive are experiencing technical difficulties. We appreciate your patient as work on the problem.”

Prin urmare mergea fix pula din toată combinația aia. Foarte mișto trebuie să te simți când te bazezi pe serviciile de cloud să rămâi și să te uiți ca prostul la un astfel de mesaj.  Știrea a fost mai pe toate site-urile de profil dar eu m-am amuzat din timp cu un screenshot produs de pigbrother și postat pe facebook.

A doua știre e legată de serviciile cloud din partea cealaltă a gardului. Adică de la Google. Vă dau doar un citat și vă las să citiți întregul articol pe El Reg (cu tot cu comentarii vă rog pentru că unele sunt savuroase):

“a person has no legitimate expectation of privacy in information he voluntarily turns over to third parties.”

Să recapitulăm deci, privacy nu, disponibilitate nu (tot cu “p” începe). Ce-ar mai rămâne din strălucirea serviciilor în “cloud” ? Oare cine-ar fi crezut că datele utilizatorilor, odate puse în ograda unui terț, nu mai sunt nici sigure și nici private ? Dacă partea legată de confidențialitate mă lasă oarecum rece (dacă vreau să trimit/primesc mail-uri relativ sigure, am de unde să fac asta), partea cu funcționalitatea serviciilor este chiar amuzantă. Unul din punctele forte ale tehnologiei “cloud”, punct de altfel menționat în TOATE reclamele, este chiar cel legat de disponibilitate. Ori dacă eu mă bazam pe serviciul p.lii să accesez niște date din cloud fiind la câteva mii de km distanța de locul în care mai am o copie a datelor, o să am o zi tare proastă. De aia prefer eu să-mi țin ouăle în mai multe coșuri. Stick-urile de memorie sunt ieftine ca braga, o arhiva a calendarului și o listă de contacte e bine să le ai salvate și offline și tot așa. Și că tot vorbeam de Microsoft mai sus, n-aș cumpără niciodată Office 365 dacă știu că afacerea mea depinde de documentele produse/modificate în Office.

Când în sfârșit vom fi eliberați de hype-ul pe care-l are “cloud computing”-ul acum o să ne putem concentra pe chestii cu adevărat utile.