Miercuri pe la prânz am primit un mail de la Cristina Popescu (PR General Manager Romtelecom) prin care mă invita la Palatul Telefoanelor pentru o discuție. Tocmai comentam cu un fost student de la CCNA (actual angajat Romtelecom) că începe să-mi placă modul în care se mișcă Romtelecomul pe piață. Au investit masiv în 2 lucruri extrem de importante pentru viitorul unei companii telecom. În oameni bine pregătiți și în echipamente. Și încet încet începe să se vadă. 

Amuzat de situație (eram totuși în timpul unui eveniment Cisco iar Romtelecom este unul dintre cei mai importanți parteneri) am răspuns la mail acceptând invitația dar cerându-mi scuze pentru că voi lipsi chiar de la prezentarea făcută de colegii de la Romtelecom în cursul zilei de joi. 

Prin urmare joi în jurul orei 2 o luam ușor la pas spre Palatul Telefoanelor. Odată ajuns acolo am descoperit cu uimire că vechea intrare de pe colțul clădirii nu mai este folosită. Când eram copil acolo era instalată o ușă rotativă. Era plăcerea mea maximă să mă “plimb cu ușa” de fiecare dată când ajungeam prin zonă și taică-meu avea treabă pe acolo. După ce-am împins (mai cu milă ce-i drept) fără succes ușile închise de pe colț, am făcut 2 pași înapoi și-am evaluat situația. Timp în care am văzut 2 persoane care intră în clădire pe o ușă aflată nițel mai în față pe latura de pe Calea Victoriei. Bingo. 

Înauntru mă aștepta o domnișoară care m-a condus cu liftul până la etajul 8 în Camera de Consiliu. Unde am dat de restul echipei de PR și de Radu Tudorache, cel care urma să ne țină o scurtă prezentare. N-am rezistat prea mult și m-am înfipt cu laptopul într-o priză de curent de pe acolo (prin Radisson n-am găsit prize și rămăsesem cam fără baterie). În scurt timp și-a făcut apariția și Arhi, prelucrat în stil PR chiar de la intrare (ocazie cu care a fost dezarmat complet), urmat apoi de Subiectiv și Piticu. Piticu era singura persoană cu care mă știam “in real life” restul fiind doar accesați ca adrese web. Ocazie cu care-am constatat că ar fi fost utile niște cărți de vizită care să conțină și adresa web. Nu de alta dar lumea nu prea știa de unde să mă culeagă. 

Odată ce ne-am strâns cu toții Radu a început prezentarea cu site-ul aiunfixcumobilul.ro. Piticu a fost pus să opereze mouse-ul și butoanele (fiind un site interactiv) iar Radu dialoga cu noi. Ideea în mare este destul de simplă. Este vorba de o opțiune adaugată atât unui abonament de telefonie fixă cât și unui abonament sau mai multe (până la 4) de telefonie mobilă (Cosmote, bineînțeles). Opțiune complet gratuită. În cazul în care doritorul nu are deja un abonament activ Cosmote și semnează pentru un abonament nou, primește ca bonus și un telefon mobil Nokia 6300. 

După epuizarea opțiunilor din site-ul interactiv am fost invitați să ne dăm cu părerea. Piticu a început să critice site-ul (deh, asta-i este meseria :D). În scurt timp am lansat o mică dezbatere vis-a-vis de target-ul către care este adresată opțiunea și vis-a-vis de costuri ascunse, etc. 

Costurile nu sunt de loc ascunse. Opțiunea este gratuită dar știm care este costul lunar al unui abonament Cosmote sau Romtelecom. Eu am încercat să atrag atenția asupra a două aspecte.

Primul mi-a fost ridicat la fileu de Piticu și se referea la o comparație cu soluția triple-play de la RDS. Oricât ar vopsi soluția asta ca soluție double/triple-play cei de la Romtelecom, NU este așa ceva. Romtelecom și Cosmote sunt două entități îndeajuns de separate încât să nu permită existența unui singur abonament și pentru telefonie fixă și pentru telefonie mobilă. Cu alte cuvinte, 2 facturi separate, 2 plăți separate și toate celelalte neajunsuri derivate din treaba asta. Discuția a derivat către modul și calitatea implementării celor de la RDS. Clar, nu există o comparație în favoarea RDS între cele două în ceea ce privește calitatea serviciilor. Dar există măcar confortul oferit de O singură factură unificată pentru 2-3 servicii oferite de aceeași companie. Aceeași factură unificată pe care o am și la Orange de când am modem-ul de internet. Chestie care, deși posibilă având în vedere originile comune Cosmote și Romtelecom, nu o văd transpusă în realitate prea curând. Sper să mă înșel. 

După care am ridicat problema telefoniei fixe aflată într-un punct de cotitură. În condițiile prețul legăturilor la internet scad destul de mult și scad și prețurile telefoniei mobile vom ajunge în situația în care un abonament de telefonie fixă va fi oferit ca bonus pentru un abonament internet. VoIP vine puternic din urmă și acaparează segmentul business oferind și o reducere a costurilor și o infrastructură mai ușor de modificat/instalat. În concluzie, partea legată de telefonia fixă din opțiunea în discuție este adresată în special unui target care se lasă mai greu convins de tehnologiile noi (oameni bătrâni sau persoane care nu folosesc telefonia mobilă). Discuția s-a încins iar pe tema gradului de folosire al telefoniei fixe așa că n-am mai continuat ideea până la capăt. Dar o voi continua aici. Prezența noastră, a bloggerilor, acolo îmi spune că intenția lor nu este neapărat să vândă telefonie fixă ci să promoveze telefonia mobilă sprijinindu-se pe telefonia fixă. Costurile pentru telefonia fixă sunt în scădere deci și profitul va scădea. Telefonia mobilă este încă pe val iar Cosmote trebuia să se folosească cumva de legătura cu Romtelecom pentru a câștiga o bucată mai mare de piață. Mișcarea asta împreună cu o implementare deșteaptă a 3G-ului pe 900/1800 (s-ar părea că vor avea și ei o licență 3G) poate va mai reduce din handicapul lor față de ceilalții 2 mari jucători.  Concurența e binevenită pentru că aduce cu sine o scădere a prețurilor. 

Până una alta noi cei prezenți acolo vom avea ocazia să testăm opțiunea timp de 6 luni.  Încă-i prea devreme să-mi dau cu părerea dar s-ar putea să-mi placă și să păstrez și după aia abonamentul Cosmote deși al 3-lea telefon mobil devine cam incomod. Îmi aduce aminte de bancul cu “unul într-o mână, celălalt în cealaltă mână și al 3-lea ….” (google search it). 

La plecare ne-am înghesuit în lift (stăteam cu Arhi burta în burtă fix pe centrul liftului ca să creem un centru de greutate mai solid :D). Am ajuns din etaj în etaj la parter, ne-am luat rămas bun de la domnișoara care ne-a condus și am tăiat-o fiecare spre treaba noastră.