RDS + UPC

Săptămâna trecută a apărut pe blogul lui Cătălin Tolontan informația conform căreia RDS ar avea intenția să achiziționeze UPC. Știrea mi-a dat fiori reci și încă sper ori să nu fie adevărată ori să nu primească avizul Consiliului Concurenței.

RDS este deja un mutant gigant telecom fără o concurență acerbă pe piața serviciilor de internet. Și dacă asta n-ar fi de ajuns, RDS este și o companie pur românească în ciuda faptului că șeful ăl mare are sânge maghiar. Adică fac lucrurile ieftin și prost. Iar în posturile în care există măcar o minimă interacțiune cu clienții parcă ar fi angajate exact funcționarele din primării sau aprozaristele de pe vremuri. N-ar fi atât de înspăimântătoare o astfel de fuziune dacă RDS n-ar avea o atitudine miserupistă față de clienți. Ești nemulțumit ? Ești liber să pleci. Nu-ți convine ceva ? Eh, tough luck, taci și înghite. Vrei să reziliezi contractul ? Ah, dar nu poți decât dacă depui cerere între x și y ale lunii.

Prin urmare, rezultatul unei astfel de fuziuni n-ar face decât să consolideze un monopol și să liniștească definitiv spiritele în domeniul ăsta pe la noi prin țară. Fără o concurență minimă pe piață, RDS poate să dea în continuare cu pula peste ochii plătitorilor de abonamente știind că nu au unde să (mai) plece. Rețelele de cartier nu-s îndeajuns de dezvoltate și tot marii jucători au avut grijă întotdeauna să nu le lase să se dezvolte prea mult. Au avut grijă să nu se calce între ei pe bătături prea mult și la noi concurența în domeniul ăsta a fost mai mult o glumă proastă. S-ar putea să asistăm și la o ușoară creștere a tarifelor și/sau va urma o perioadă mai lungă de stagnare din punct de vedere al dezvoltării. Rămâne de văzut dar, după cum spuneam la începutul articolului, încă sper să nu se întâmple. Prefer o (oricare) altă companie să cumpere UPC și să avem o concurență reală pe piață.

Mai rămâne Romtelecomul, o alternativă destul de scumpă, cu servicii decente dar cu o floare nu se face primăvară.

17 Comments RDS + UPC

 1. Mihai Voiculescu

  Informatia a fost deformata :) sau eu stiu…. RDS nu ar urma sa preia UPC ci mai degraba sa faca un schimb de localitati in fct de interesul fiecaruia dintre operatori. De exemplu RDS ar fi gata sa predea Bucurestiul total UPC pentru unele localitati din Ardeal si/sau din UE. Stiu e doar zvon….dar in niciun caz RDS nu va prelua complet UPC.

  Reply
 2. ipo

  Scary shit, imi aduce aminte de vremurile intunecate ale monopolului Romtelecom. Eh, ce s-au schimbat lucrurile, acum Romtelecom e varianta mai buna!
  @Mihai Voiculescu: nu e vorba de un schimb de localitati ci de teritorii. RCS RDS sa preia Romania si UPC Ungaria. Oricum sunt speculatii deocamdata.

  Reply
 3. zetu

  Prin 2000 avem Cable Link, plateam vreo 19 dolari parca, si avea un abonament cu 500 mb trafic si-o viteze de 128kbps. Ce-a facut RDS-ul in ultimii 10 ani? Au imbunatatit substantial oferta si-au scazut pretul. Lucru destul de rar intalnit prin Romania. Asta in conditiile in care in Oradea nu aveau concurenta, acum au, si e destul de ieftina, se numeste Romtelecom. Da, e drept, cand vine vorba de suport tehnic oamenii au o problema. Pe de alta parte cred c-a trecut mai bine de-un an de cand am fost nevoit sa-i sun pentru a le reclama o problema.

  Ultima oara cand am verificat Romania era undeva pe locul 4 in lume in ceea ce priveste internetul. Un internet la viteze mari si la un pret decent. Probabil e si meritul celor de la RDS ca Romania e tocmai pe 4. Asadar respect RDS-ul pentru tot ce-a facut in ultimii 10 ani pe piata internetului din Romania.

  Reply
 4. Alex TG

  RDS are monopol in Oradea de ani de zile si tarifele au ramas mereu la fel, desi serviciile au fost imbunatatite. Sigur, exista multe probleme de infrastructura si mai fac ocazionala magarie, dar nu e ceva asa de speriat.

  Reply
 5. Meekuu

  C’mon oameni buni, nu-i nici o diferență între RDS și o rețea de cartier în care unul din “admini” poa’ să-ți taie cablul de net când vrea el ca să poată să tragă un pornache mai rapid.
  Au EXACT aceeași mentalitate.
  RDS oferă prețuri bune pentru că au folosit toate chinezăriile.
  Da, sunt de acord, este singura alternativă care merită luată în calcul la ora actuală dar asta nu este un lucru de lăudat. Preferam o concurență serioasă oricând.

  Reply
 6. Mihai Voiculescu


  ipo:

  Scary shit, imi aduce aminte de vremurile intunecate ale monopolului Romtelecom. Eh, ce s-au schimbat lucrurile, acum Romtelecom e varianta mai buna!
  @Mihai Voiculescu: nu e vorba de un schimb de localitati ci de teritorii. RCS RDS sa preia Romania si UPC Ungaria. Oricum sunt speculatii deocamdata.

  Got it, mersi. Acum sa vedem ce-o sa fie pana la urma.

  Reply
 7. Soacra

  Da am vazut…sper sa nu se intample pt ca altfel e vai de noi. Am scris si eu pe blog la mine despre asta… mi s-a paruti important de tras un semnal de alarma.

  Reply
 8. Meekuu

  Momentan îl las așa. Azi l-am schimbat și vreau să văd efectele înainte de-a reveni la feed-ul full. Mă cam enervează să-mi văd tot feed-ul afișat pe diverse agregatoare și m-am săturat și să le tot banez din htaccess.

  Reply
 9. Nemo

  Indeed it’s a sad day for humanity. Sa vezi acum pentru un switch busit pe scara in loc de asteptat 2 saptamani se trece la o luna, in loc de o luna pentru schimbat un sim la modemul 3g se trece la 2 luni samd. Sa speram ca vine Deutsche Telekom (sau cumpara mai repede Romtelecom).

  Reply
 10. haolică

  “C’mon oameni buni, nu-i nici o diferență între RDS și o rețea de cartier în care unul din “admini” poa’ să-ți taie cablul de net când vrea el ca să poată să tragă un pornache mai rapid.” ?

  nu mai face afirmaţii făfă să ştii despre ce vorbeşti. RDS câştigă şi va avea de câştigat în mare parte datorită a câţiva factori, prezenţi la fiecare jucător de top de pe piaţă. eu îţi numesc 2: oameni capabili şi investitori capabili.
  Drept exemplu, Ghiman, fostul director de comercial al RDS a plecat la Romtelecom şi voila: după vreo 2 ani au început să fie “varianta mai bună”.

  dar să compari un alt operator cu RDS pe criteriul raport calitate/preţ e pur şi simpu aberant. comparaţia cu o simplă reţea de net e pur şi simplu puerilă

  Reply
 11. Meekuu

  @haolică, deși în mod evident comparația este ușor exagerată (în scopuri pur artistice) nu îmi stă în obicei să fac afirmații fără să știu ce vorbesc. Cum nu e cazul nici aici. Cunosc oameni trecuți prin RDS (și nu le neg priceperea). Însă modul prin care RDS si-a extins infrastructura și modul în care înțelege relațiile cu publicul nu au nimic în comun cu o companie de telecom dintr-o țară europeană în anul 2011.
  Și în mod absolut ironic fix blogul tău (pe care apropos, îl citesc cu pasiune de ceva vreme) nu contrazice în totalitate ceea ce spun eu aici.

  Reply
 12. haolică

  nu mă înţelege greşit. nu sunt pro RDS. deloc. sunt doar contra exagerărilor. ultimul tău comentariu mi se pare foarte echilibrat şi coerent.
  doar asemănarea unei firme de talia RDS (şi aici poţi lua orice exemplu vrei) cu o reţea de cartier mă zgâria pe creier

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *