De ceva vreme m-am obișnuit să-mi fac cumpărăturile în Kaufland. E mai mic, mă mișc mai rapid prin el și de cele mai multe ori raionul de fructe și legume este MULT mai bine aprovizionat decât ăla din Auchan-ul în care mergeam de obicei. Așa și astăzi, pe la orele 7 după-amiaza eram pe la cumpărături.
Ca după program, magazinul era plinuț. Nu omor, dar aglomerat. Îmi iau verdețuri și chestii de pe la raionul de legume și mă opresc pe la brânzeturi/măsline unde stai la coadă și aștepți să te servească. Aici ditai coada și pe raion servea o singură tanti. După câteva minute bune de așteptare cei din spatele meu s-au apucat să vocifereze.
La care o tanti de la raionul alăturat (cel de carne/mezeluri) a detensionat situația spunându-i celui care-a făcut gălăgie că n-au ce să facă. Stau anunțurile de angajare de o lună de zile în fața magazinului și nu vrea nimeni să se angajeze, preferă să trăiască din banii de șomaj. Câteva minute mai târziu, trecând pe lângă alt raion am prins o discuție între doi angajați care aranjau produsele pe un raft. O fată îi spunea celeilalte că dintre toate colegile ei care-au fost date afară de la Carrefour (împreună cu ea), doar ea a venit să se angajeze la Kaufland deși Kaufland plătește mai bine. Celelalte au zis că mai bine-și bagă șomajul.
Ce să zic, avem o țară mișto în care munca e brățară de aur. Brățara altcuiva probabil.
Total de acord, noi de 1 an de zile cu anunturi pe posturile locale si afise pentru ospatar la un restaurant si abia 2 persoane interesate. Asta fara nicio cerinta, nici nu am adus vorba de experienta. Este mai comod acasa..
Este mai comod pentru că li se permite să lenevească acasă pe banii noștri. Într-un fel sau altul, statul ar trebui să îi oblige să muncească (sau să nu îi plătească) pe toți cei apți.
Problema e undeva la mijloc. Dacă diferența de bani dintre șomaj și muncă de semi-sclav 8-9-12 ore pe zi este atât de mică încât să nu fie motivantă nu ți se pare normal să ai probleme în recrutare?
Lăsând la o parte munca necalificată pe care o prestează, ție ți se pare OK un salariu de vreo 1000 lei pe 8 ore lucrate zilnic și unele week-end-uri, că doar se lucrează pe ture?
1000 lei încă sună cumva decent (doar sună, nu și este), dar când zici 220 EUR parcă e mai nimic. Ce e și mai nasol – tot cam pe acolo e și salariul profesorului sau medicului începător.
Sunt o grămadă de absolvenți de facultate angajați la supermarket la terminarea facultății, dați afară la câteva luni după și care apoi iau șomaj pentru că nu îi angajează nimeni ca șefi (doar au făcut o facultate, nu?!). Eu nu știu cum merg lucrurile cu șomajul, dar cred că ar trebui să beneficiezi de el numai după ce ai demonstrat că chiar ai încercat să te angajezi (ca orice, nu doar ca șef) și nu ai găsit de lucru.
Așa funcționează, ți se oferă posturi cât ești în șomaj. Evident, dacă firmele se duc la AJOFM.
intr-adevar sunt salarii mici dar trebuie inceput de undeva, dupa ce vor acumula experienta se pot angaja pentru o leafa mai buna ori poate o avansare…somajul nu e o solutie si sunt deacord ca greseala nu este a lor ci a celor care permit sa primeasca somaj pentru cei care refuza sa munceasca.
Ce experiență? La aranjat marfă la rafturi? Să fim serioși, genul ăsta de angajați nu vor face niciodată nimic mai mult decât încasat banii la casă sau „security”. Ori în situația asta trebuie ca și posturile respective să câștige măcar pentru un trai decent. Iar 1000 lei e orice numai un trai decent nu.
Ciuby, salariul unul profesor debutant, al unui medic rezident și mai sunt și alte categorii de job-uri, TOATE care necesită studii superioare, nu depășește 1000 de lei.
În momentul în care un șomer, fără studii superioare, își permite să refuze un salariu pentru care există alți oameni angajați, înseamnă că șomajul ăla și ajutoarele sociale fac mai mult rău decât bine pe piața muncii.
În magazinele alea există totuși oameni care muncesc. Înseamnă că ăia care se duc și muncesc acolo sunt proști ? Sunt tâmpiți că acceptă asta ?
Faptul că salariile unor medici/profesori sunt atât de mici face parte din aceeași anomalie a sistemului, deci nu poți să aduci asta ca argument. :)
Radu,
Te contrazic. Poate in Bucuresti la voi in Carrefour/Kaufland sunt salarii de 1000 lei. Unde stau eu, se da fix Minimul pe economie; iar programul e de rahat. Mai mult, atat Carrefour, Kaufland cat si Profi( doar cu ei am avut tangente) se plang degeaba ca sunt singurii vinovati cand vine vorba de forta de munca.
Kaufland si Carrefour au urmatorul tipar( pattern, nah) privind angajarile: Primele 3 luni esti in perioada de proba dar lucrezi program full, uneori si peste dar primesti exact jumatate din salariul minim pe economie iar uneori fara bonuri de masa( depinde de la magazin la magazin). Dupa 3 luni pastreaza 2-3 mai buni( a se citi care muncesc de rup, fara copii sau nevasta si care nu comenteaza privind orele peste program neplatite) iar pe restul ii dau afara si cauta alti fraieri. Si tot asa.
De asta nu se ingramadeste nimeni sa se angajeze la ei ca sunt nesimtiti, nu ca avem lenesi care refuza salar de 1000 de lei.
(Din fericire) Nu am avut vreo tangență cu ce înseamnă salariu minim nici pentru mine și nici pentru oamenii din echipa mea, dar am citit aici (https://ro.wikipedia.org/wiki/Salariu_minim_pe_economie) că atâta e. Greșește articolul?
Altfel sunt convins că ce ai prezentat este 100% adevărat.
Nu, Salariul minim pe economie e intradevar 1000 de lei. Problema in cazul Kaufland e ca nu prea apuci sa iei 1000 de lei, ca nu treci de perioada de proba in care primesti primesti jumatate.
Ma refer aici la zona in care sunt, poate Bucurestiul e atipic :D.