Debranșare RADET

Pentru că tocmai am terminat demersul ăsta, de a mă debranșa de la sistemul centralizat și de-a monta o centrală termică de apartament mă gândeam c-ar fi util să știți în ce vă băgați dacă vă bate gândul să faceți treaba asta. Pentru că realitatea va bate la fundul gol așteptările pe care le aveți legate de cum ar trebui să decurgă o procedură de genul ăsta. Dacă ați jucat RPG-uri la viața voastră, imaginați-vă toată treaba asta ca un quest în care vă veți trece printr-o serie de obstacole, veți interacționa cu multe NPC-uri (unele vă vor ajuta, altele vă vor pune bețe în roate) dar la final aveți șansa să fiți învingători și să stați în coaiele goale în căldura produsă de centrala termică proaspăt montată. Plus că dacă vă veți imagina că luați parte la un quest vă veți enerva mai puțin și nu veți fi tentat să strângeți pe cineva de gât.

Înainte de-a explica cum stă treaba și ce înseamnă mai exact procedura de debranșare legală, trebuie să menționez faptul că eu unul nu sunt neaparat împotriva sistemului centralizat de încălzire. Din contră, mi se pare o soluție mai eficientă din multe puncte de vedere decât o centrală termică de apartament. Dar asta presupune existența unei infrastructuri fără pierderi, modernizată, funcțională. Ceea ce nu este cazul acum și mai rău, nu se întrevăd niște soluții miraculoase care să facă treaba asta posibilă în viitorul apropiat. Prin urmare prefer varianta asta în care nu depind de o infrastructură aflată în colaps chiar dacă a presupus niște cheltuieli acum.

Bun, acum hai să vedem ce înseamnă procedura de debranșare. Ce trebuie să înțelegeți din start este că nimeni nu vă oprește în nici un moment (hai, poate că e mai greu iarna când sunt caloriferele încărcate cu apă) să vă montați centrală termică și să vă încălziți cu ea. Doar că nu veți fi considerat debranșat și veți plăti în continuare la întreținere căldura ca și cum n-ați fi. Și nu prea aveți căi legale să contestați treaba asta. Pentru că așa este prevăzut de consiliul local și procedura trebuie urmată conform regulilor aflate în vigoare. Iar procedura este atât de cretină încât dacă nu vă descurajează costurile unui astfel de demers, vă va descuraja în mod sigur modul în care trebuie să urmați această procedură.

Mai întâi trebuie menționate două aspecte. La momentul actual nu veți putea face treaba asta dacă nu sunt îndeplinite două condiții. Una ar fi ca apartamentul/scara/blocul în care locuiți să NU fie în zonele desemnate de primărie ca fiind zone în care debranșarea de la RADET este interzisă (puteți consulta lista AICI ). A doua condiție este ca pe scara voastră să existe cel puțin un apartament care este debranșat de la RADET. Atenție, apartament care a urmat TOȚI pașii necesari pentru debranșare, nu vreun gigel care a făcut de capul lui chestia asta. Procedură care trebuie NEAPARAT finalizată cu un proces verbal de debranșare obținut de la RADET-ul de sector (vă povestesc mai jos). O să vă explic acum pe larg fiecare pas necesar pentru a finaliza procesul legal pentru ca la final să fiți considerați debranșați de la sistemul de încălzire centralizat. Oricare pas sărit sau neîncheierea procedurii în final va însemna că, din punctul de vedere al RADET, sunteți încă un consumator.

Practic toată șandramaua asta de problemă poate fi spartă în trei părți. Prima este tragerea unui traseu de gaze, semnarea unui contract cu Distrigaz (sau alt distribuitor) și alte chestiuni asociate. A doua este partea legată de RADET (care depinde și de obținerea unei aprobări de la Distrigaz) iar ultima este montarea efectivă a centralei, a caloriferelor și a țevilor prin apartament. Partea bună este că puteți face cam toate operațiunile cu niște firme autorizate și veți scăpa de multe din drumurile de la RADET și Distrigaz. Eu am lucrat cu o firmă care s-a ocupat de partea de gaze și de montarea centralei cu calorifere și țevăraie și cu o altă firmă care mi-a făcut proiectul pentru RADET și s-a ocupat de aprobarea lui. Dar tot rămân multe treburi de făcut pentru că aveți nevoie de obținerea unor semnături de pe la asociația de locatari și de la vecini și încă niște drumuri pe la RADET pentru o cerere inițială și la final pentru constatarea debranșării (veți vedea mai jos).

Traseul de gaze separat presupune “înțeparea” la conducta principală și tragerea unui traseu secundar care trece prin scara de bloc. Problema este că nu poate exista decât un singur traseu secundar (în afară de ăla principal la care sunt legați inițial toți locatarii). Prin urmare dacă există deja cineva pe scară care-a montat centrală termică și a tras el traseul secundar, și cel mai probabil există (pentru că dacă nu există nimeni, conform regulamentului RADET nu vă puteți debranșa nici voi și demersul inutil), va trebui să obțineți aprobarea lui pentru a folosi la comun traseul respectiv și să-l despăgubiți pentru partea de traseu comună. Dacă aveți vecini cu bun simț, vor cere exact cât să împartă cheltuiala până unde traseul este comun. De exemplu dacă voi locuiți la 5 și cineva de la 7 este debranșat deja și a făcut traseul de gaze până la 7 pe cheltuiala lui, de bun simț ar fi să împărțiți costurile pentru traseul comun până la etajul 5. Pentru asta puteți cere un deviz de lucrare de la cei care vă vor trage traseul de gaze și puteți împărți suma apoi pentru partea comună. Problema nasoală apare atunci când vecinii sunt muiști. Și aici pot fi mai puțin muiști și să vă ceară doar mai mulți bani decât ar fi normal (ei teoretic vă pot cere oricât, există discuții pe avocatnet.ro legate de povestea asta) pentru că traseul ăla este proprietatea lor. Sau pot fi extrem de muiști și să nu vă dea deloc aprobarea.

Ei, la final trebuie să aveți un tabel cu semnăturile tuturor celor care au tras gaze înaintea voastră în bloc (platind contravaloarea cheltuielilor cu țeava) și să obțineți și o aprobare/semnătură/ștampilă de la asociația de locatari plus un acord că asociația vă dă dreptul să montați țeava și contorul pe scară. Cu toate asta trebuie ajuns la Distrigaz și se poate obține aprobarea pentru țeava de gaze (sau predate celor care se ocupă de aprobări și traseul de gaze pentru voi). Aprobare de care este nevoie și la dosarul pentru RADET pentru că în dosarul respectiv trebuie să faceți dovada că aveți pregătită sursa de alimentare pentru centrala termică de apartament.

Și-acum partea cu adevărat urâtă, procedura care ține de RADET. După toată treaba asta înțeleg PERFECT de ce RADET-ul este unde este. E plin de oameni inutil și înțesat de birocrație inutilă. Toată procedura începe cu o “Adresă de intenție de debranșare totală” (de altfel găsiți toate formularele de care aveți nevoie AICI ). Asta, zic ei, că se poate trimite pe mail, prin poștă dar eu vă recomand s-o duceți personal. Nu de alta dar relația tănticilor de la Registratura RADET cu calculatoarele nu este una foarte apropiată. Eu am depus-o personal (trebuie depusă la registratura RADET din Cavafii Vechi), scrisă citeț și așteptam un răspuns fie prin poștă (nu l-au trimis) fie pe mail. Tănticile de acolo au păut foarte deranjate în momentul în care le-am oprit din Solitaire așa că la final mail-ul de răspuns l-au trimis la o adresă inexistentă, noroc că i-am sunat eu după vreo 3 săptămâni. Iar după discuția telefonică (unde le-am dat două adrese de mail diferite), au reușit s-o greșească din nou pe prima. Adresa asta este un pas complet inutil (nu ajută efectiv la nimic) dar este o hârtie pe care ei o cer. Că deh, pot. Din fericire puteți să vă ocupați în timpul ăsta de trasul țevii pentru gaze.

Apoi aveți nevoie de cineva să vă facă proiectul pentru RADET, de un inginer autorizat. Aici e bine să lucrați cu o firmă care se va ocupa inclusiv de depunerea proiectului și de obținerea aprobării de la RADET pentru voi. Vă scutește de MULTĂ bătaie de cap și de drumuri inutile. Dar tot trebuie să aveți la proiect o serie de hârtii. Aveți nevoie de aprobarea de traseu de gaze de la Distrigaz, de o aprobarea de la asociația de propietari din bloc și de semnaturi de la vecinii cu care împărțiți pereți comuni. Și formularul ăsta pe care trebuie să obțineți semnături este tare haios (îl găsiți în link-ul dat de mine mai sus). În primul rând este roșu și în al doilea rând conține niște link-uri către niște știri  (una chiar de pe un site obscur) legate de pericolele centralelor termice de apartament (cancer, explozii, impotență, ș.a.m.d. ). Vă recomand (o să vă recomande și cel care se ocupă de proiect) să-l printați față-verso pentru că altfel aveți nevoie de ștampila asociației pe ambele pagini. Și puteți să-l printați lejer alb-negru. Astea, împreună cu proiectul efectiv și cu o cerere de debranșare totală se depun de către firma care se ocupă de proiect la sediul RADET din sectorul 4 (Constantin Rădulescu Motru). Proiectul trebuie depus doar până în 31 august, altfel nu îl vor aproba pentru că nu se fac debranșări în anotimpul rece. Și atenție mare, proiectul trebuie să conțină clar numărul de calorifere debranșate din apartament și numărul de robineți de apă caldă debranșați (câte unul pe baie/bucătărie). Aici mi-au greșit mie chiar cei de la RADET și n-au luat în calcul wc-ul de serviciu, a trebuit să modifice. Aveți mare grijă pentru că în proiect trebuie menționate apartamentele din bloc care sunt debranșate deja. Și trebuie să apară DOAR apartamentele care au urmat TOATĂ procedura de debranșare pentru că dacă există diferențe între ceea ce RADET-ul știe că este debranșat și ceea ce treceți voi în proiect, vă va întoarce proiectul și pierdeți timp inutil. Nu vă chinuiți să puneți întrebări impertinente ca “păi dacă  RADET deja știe cine este debranșat de ce trebuie să-i mai zic eu ?” pentru că se supără.

Dacă primiți aprobarea de la RADET vă puteți apuca de treabă. Bine, teoretic ar trebui să vă apucați de treaba chiar mai devreme și să trageți traseul de gaze (pentru că va dura după până vin cu contorul și nu vreți să vă prindă centrala montată fără gaze disponibile pentru ea). O să vă găurească pereții, o să aveți praf dar nu ar trebui să dureze mult. Când vă debranșează caloriferele vechi și vă pun dopuri (la mine le-au pus tot cei de la firma cu care am montat și centrala iar caloriferele au venit și le-au luat unii care adunau fontă), aveți grijă și notați-vă numărul de elemenți de pe fiecare calorifer în parte. Când sunteți debranșați complet puteți începe partea pentru constatarea debranșării. Cu avizul primit de la RADET în urma depunerii proiectului vă duceți la un RADET de zonă/sector unde o tanti vă va face o factură, care factură trebuie achitată NUMAI în Cavafii Vechi la sediul central RADET și apoi veniți înapoi la RADET-ul de sector ca să vă facă programare pentru a trimite un instalator să constate debranșarea (mindblowing, nu ? ). Instalatorul vine cu un vreo 5 exemplare pe care trece cu grijă toate caloriferele debranșate (și numărul de elemenți la fiecare) și robineții debranșați de apă caldă. Semnați voi și apoi pe fiecare exemplar trebuie să semneze/ștampileze și asociația de locatari. După ce-a semnat și asociația, îl aduceți înapoi la instalator și veți primi la final un Proces Verbal care să demonstreze că sunteți debranșați. Doar pe baza acestui Proces Verbal asociația de locatari vă va scoate de la calculul de căldură (mai puțin spațiile comune). Eu încă aștept procesul ăsta verbal să vină. Dar deja la punctul în care ați achitat factura aia în Cavafii Vechi și sunteți complet debranșat (eventual cu centrala deja funcțională), nu prea mai pot apărea piedici.

La partea de montat centrala trebuie să mai aveți grija la o treabă. Eu am vrut inițial să pun centrala pe unul din balcoane însă pentru asta țeava de gaze ar fi trebuit să treacă prin o altă cameră. Ceea ce este aparent interzis, țeava nu are voie să treacă decât prin hol și printr-o cameră în care există aragazul/un arzător. Așadar am închis un balcon degeaba (mă rog, aproape degeaba că oricum vroiam la un moment dat să le închidem cu termopan) și centrala am fost nevoiți s-o montăm tot în bucătărie. Pentru centrală o să facă niște găuri mari de aerisire în pereți (10cm în diamentru). Și evident vă vor găuri toți pereții prin care trec cu țevile. Norocul nostru a fost că la noi majoritatea pereților dintre camere sunt din BCA așa că nu am avut chiar atât de mult praf generat. Și au lucrat relativ curat (au strâns după ei cam tot). Iarăși, chestiune de preferințe, puteți să alegeți ce tipuri de calorifere doriți (oțel sau aluminiu), noi am preferat aluminiu că arată mai bine și teoretic au durata de viață mai mare. Și tot chestiune de preferințe, ce tip de țeavă să folosiți (cupru sau PP). Deși mulți instalatori nu recomandă folosirea de țevi de cupru împreună cu caloriferele de aluminiu, practic nu e chiar cum spun ei, intră în reacție doar la contact direct și datorită robineților de trecere și fitingurilor nu există contact direct aluminiu-cupru. Doar că țevile de cupru pot fi o idee mai zgomotoase. Dar sunt și mai rezistente.

Pe final noi am mai montat și un termostat Netatmo împreună cu valve Netatmo pe fiecare calorifer (mai puțin cel din baie) și acum putem controla extrem de simplu temperatura dorită în fiecare cameră, în fiecare moment al zilei. Dar asta a fost fița noastră, nu e neaparat o cheltuială necesară.

Dacă sunteți curioși de costuri, vi le pot spune (deși vor fi relevante doar orientativ). Partea de traseu de gaze, centrală, montat centrală, tras țevi, calorifere (cu toate piesele) a fost undeva pe la 10-11 000 de lei. La care se mai adaugă costurile cu proiectul de RADET (vă spuneam că am preferat să lucrez cu o firmă care s-a ocupat de tot și chiar când a fost nevoie de o modificare au fost foarte utili), adică încă 2 000 de lei. Se mai adaugă despăgubirea vecinilor pentru țeava de gaze (aici depinde de etaj, de cât vor vecinii să ceară, pe mine m-a costat vreo 1200 de lei ). Mai sunt niște bani pe care-i mai cere RADET-ul la constatarea de debranșare (vreo 150 de lei), la punerea în funcțiune/ISCIR-ul centralei (vreo 200 de lei) și costurile pe care le cere Distrigaz pentru montarea contorului de gaze (vreo 200 de lei).  Deci să fie în total undeva pe la 15 000 de lei. Jucăriile Netatmo au mai fost și ele vreo 2000 de lei în plus, dar vă spuneam, alea sunt o fiță suplimentară.

La final veți fi măcar mai liniștiți că veți trece de iarnă fără să vă rugați să vină apa caldă pe țeavă. În plus dați drumul la căldură când vreți voi, nu când se trezește gigel de la Radet să bage cărbuni.

15 Comments Debranșare RADET

  1. bogd

    Wait… te poti debransa doar daca e unul deja debransat? Si ala s-a putut debransa doar daca era altul? Pai si-atunci cum pisicii lui s-a debransat primul din bloc?

    Sau ideea e fix “daca nu e nici unul debransat deja, gata, p-astia i-am prins si nu le mai dam drumul!!”?

    Reply
    1. Radu

      Varianta modernă, neaoșă de la dilema cauzalității.

      Eh, astea-s regulile noi, la un moment dat nu exista limitarea aia.

  2. Coco

    Fiti ma băieți deștepți, faceti ca mine – spuneti ca veti lune centrala electrică iar pentru asta duceti o factura de la emag. Scapi de tevi de gaze si tot. Dupa, iti pui ce vrei. Sigur trebuie si o intrare prin tantica de la radet dar scapi mai rapid. Cu hoții trebuie sa fii hoț.

    Reply
    1. Radu

      Stai calm, nu mai ține chiar așa, eu am încercat să păstrez (bineînțeles cu apometru, robinet și valva cu un sens) apa caldă de radet la baie. Nu s-au băgat, le e frică. Fără proiect și toată procedura nu te bagă nimeni in seamă. Și afirm asta cu oameni cunoscuți în domeniu ăsta care mi-au recomandat tot pas cu pas.

  3. Raluca Ghita

    Buna ziua,
    Am citit articolul dvs si mi se pare foarte util. Am inceput de curand sa ma documentez si chiar de asta aveam nevoie de o origanizare pe pasi a activitatilor care trebuie desfasurate pentru ca e haos in informatiile pe care le gasesc pe internet. Ati putea sa imi dati datele de contact ale firmei cu care ati colaborat in vederea realizarii proiectului pentru Radet, dar si al firmei care s- a ocupat de instalatie, pentru ca e destul de greu sa gasesti firme ok, care sa faca lurari durabile si responsabil.
    Am incercat sa va daiu mesaj in rubrica de contact dar nu functioneaza. Multumesc!

    Multumesc!
    O zi buna!

    Reply
  4. Claudiu

    Buna ziua!

    Multumim pentru acest articol. Va rog din suflet, daca se poate, sa ma puneti si pe mine in legatura cu firmele care v-au ajutat. Fara ele nu faci nimic. Va multumesc mult!

    Reply
  5. Lucian

    Update:2020
    Daca sunteti in sectorul 4, factura pemtru debransare o obtineti de pe Str. Pridvorului nr14. Nu mergeti in alta parte. Nicaieri pe site nu e trecut acest sediu si nici pe referatul de debransare(cel putin al meu) nu a fost trecuta adresa. O cladire mica, obscura aflata intre blocuri. Daca nu sunteti atenti o cautati bine. Factura poate fi achitata la BCR sau la sediul din Cavafii Vechi( in spatele bisericii SF Gheorghe) Factura se achita doar CAsh.
    Plata cu cardul nu este disponibila pentru ca”nu ajung banii in contul care trebuie”.
    Au totusi un bancomat Bt iar o sucursala BT precum si un Unicredit sunt in apropiere.
    Multa bafta

    Reply
  6. Ionut Popa

    Ai dreptate cand spui ca incalzirea centralizata nu este neaparat un lucru rau. Stiu prieteni care s-au mutat in blocuri noi facute cum trebuie, cu centrala de bloc, si sunt foarte multumiti de rezultate. Eu stau insa intr-un bloc vechi si de ceva timp tot sunt probleme cu apa calda (lipsa ei de fapt) si cu incalzirea slaba toamna, deci clar centrala termica ar functiona mult mai bine in situatia mea. Ma can sperie insa tot “algoritmul” necesar ca sa faci trecerea. Dar na, nu ar fi prima tranta cu birocratia romaneasca…

    Reply
  7. Alex

    Salut !

    Închiderea țevilor la apa calda/caldura s a făcut cu dop sau surde? Este obligatoriu și sigiliu pe ele ?

    Merci !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *