Decizie controversată – scurt istoric

În cursul zilei de miercuri, fără a exista în prealabil vreun anunț pe site-ul Universității Politehnica București, apare în presă o știre pe care mulți dintre cunoscuții mei au considerat-o demnă de TimesNewRoman. Vorbesc de știrea conform căreia Patriarhului Ortodox al BOR i se conferă titlul de Doctor Honoris Causa al UPB.

La scurt timp Facebook-ul a început să vuiască în jurul știrii (cel puțin prin cercul meu de prieteni). Majoritatea oscilau între miștouri amare la adresa știrii și revoltă. În interiorul UPB mai nici un reprezentant al senatului nu-și amintește să se fi discutat decernarea acestui titlu Patriarhului. Pentru că ar fi trebuit ca această decizie să se ia în cadrul senatului UPB conform Cartei universității. Hotărârile senatului apar public pe site-ul IMST (curioșii să arunce un ochi rapid până nu dispar). (thanks Vlad ).

La aproximativ 24h distanță, adică joi, apare o altă știre în care se spune că se anulează ceremonia de decernare a titlului, ceremonie care urma să aibă loc în cadrul UPB în sala senatului. Nimic altceva. Până în seara aceleiași zile în care aflăm că de fapt ceremonia nu a fost tocmai anulată ci mutată din cadrul UPB. Pentru că deh, campusul UPB este un spațiu deschis publicului și destul de plin de eventuale elemente perturbatoare care-și amintesc destul de bine poziția Patriarhului și a BOR în cazul Colectiv. Asta ca să ne aducem aminte și de ce BOR este destul de atacată și de contestată de generația tânără. Ceremonia a avut loc bine-merci la Patriarhie, în Muzeul Patriarhilor, un cadru mult mai prietenos cu o față bisericească, reprezentant anacronic al religiei.  Unde președintele senatului UPB, Ecaterina Andronescu, afirmă că “Senatul Universității Politehnica a luat în unanimitate această decizie“. Departe de mine gândul de a pune sub semnul îndoielii vastele cunoștințe ale doamnei Andronescu însă după umilele mele cunoștințe “unanimitate” înseamnă “cu aprobarea tuturor membrilor”. Ori tocmai ce ziceam mai sus că au existat membri ai senatului UPB care nu-și aminteau de o astfel de decizie și nici nu apare vreo astfel de decizie prin lista de hotărâri ale senatului.

La final rămân doar întrebările și un gust amar lăsat de modul în care niște reprezentanți ai conducerii UPB iau cu de la sine-putere o decizie politică. Nu-mi fac iluzii că se va întâmpla ceva în urma măgăriei doar constat amar că prin modul în care se fac astfel de lucruri se adâncește tot mai mult prăpastia între cei care susțin o biserică ortodoxă adânc ancorată în evul mediu și cei care ar dori totuși să simtă că trăiesc într-un stat laic modern.

4 Comments Decizie controversată – scurt istoric

 1. Nashu

  M-am tot gândit și ce ar putea face? Sa trimit o scrisoare către UPB prin care sa zic ca nu mai primesc studenți în practica? Ceva către AAIR ca nu mai particip la acțiuni dacă se mai amesteca cu UPB?
  De dat foc la diplomă nu pot. Nu am ridicat-o.

  Reply
 2. Combo

  Mie mi se pare că ați devenit mai rău ca ăia de pupă moaște. A primit Daniel un titlu de la UPB. Who the fuck cares. Dar pentru unii UPB s-a întinat, nu mai e halal. Sau kosher. Adică a intrat în păcat. Să-i ardem pe rug.

  Reply
  1. Radu

   N-ai înțeles nimic. Am trecut deja peste faptul că i s-a acordat titlul respectiv. Acum comentam doar MODUL în care s-a dat. Pentru că (așa cum pare momentan) NU UPB a acordat titlul ci doar rectorul UPB împreună cu președintele senatului UPB, fără a exista vreo ședință de senat așa cum cere Carta universității.

 3. vlad

  Problema nu e neaparat ca i-au dat preafericitului. Tinand cont ca i-au dat si lui ilici acu vreo 10 ani nu cred ca mai aveau unde sa se coboare. Problema este data de modul cum i-au dat titlul

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *