Democrație

Ascultam dimineață în mașină radio Guerilla și am auzit o discuție fascinantă purtată de Dobrovolschi și Craioveanu cu reprezentantul Pro Democrația, Cristian Pârvulescu. Până la un anumit moment discuția se învârtea în jurul referendumului organizat în aceeași perioadă cu alegerile prezidențiale. După care au trecut la un subiect ceva mai sensibil pentru breasla jurnalistică și anume înregistrările cu Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chiriac. Aici am rămas absolut mască. Întrebarea pusă lui Pârvulescu suna ceva de genul : “Suntem noi o democrație dacă telefoanele ne sunt ascultate în acest mod ? Dacă sunt ascultate și înregistrate convorbirile private ?”.

Nici n-am mai stat să-i ascult în continuare și am schimbat postul. Cum puii mei să pui o astfel de întrebare atunci când discuțiile înregistrate te fac să-ți dorești să emigrezi pe marte undeva. Trecem peste faptul că este foarte posibil ca înregistrările să fie făcute chiar de către Macovei și atunci n-au treabă nici cu serviciile de informații (așa cum finuț încerca să sugereze întrebarea) nici cu oamenii vreunui partid politic. Bun, în mod clar “scăparea” discuțiilor în presă este acțiunea unui partid/personaj politic. Dar publicarea înregistrărilor nu e același lucru cu înregistrarea lor. Iar publicarea lor demonstrează tocmai faptul că trăim într-o democrație care permite unor știri mai “incomode” să ajungă în spațiul public. Deși democrația se cam termină când ajunge pe teritoriul unor anumite televizuni/ziare care se chinuie din răsputeri să spele imaginea celor 2.

Știu cât de oripilat este spectatorul român supus zilnic la scandaluri și dezvăluiri de genul ăsta. Însă cred că tocmai circul ăsta în care toți au ajuns să-și dea în cap în public, începe să semene a democrație. Nu liniștea și pacea în care ar prefera să-și facă jocurile. Mai rămâne să facem și pasul ăla extrem de important în care interesul public să fie și interesul presei. Momentan suntem blocați ceva mai în spate.

5 Comments Democrație

 1. ABS

  Mie de nenea asta de la APD incepe sa imi fie din ce in ce mai scarba. Din cate stiu, rateul asta de sistem de vot “uninominal”, in care te trezesti cu unul de pe locul 3 ajuns in parlament, este tot creatia APD. In plus, s-a gasit APD sa ceara anularea referendumului pentru reducerea numarului de parlamentari… nu amanarea, ci anularea.

  Reply
 2. florin

  APD este o anexa a PNL de vreo doi ani, “ciudat” cum presa nu se prinde de asta. Ma surprinde neplacut ca si cei de la Guerrilla au intrat in hora cu colegii lor de trust.
  Si da, APD sunt initiatorii si sustinatorii legii care a facut posibil ca majoritatea numelor grele din PNL sa ajunga in Parlament de pe locurile 2 sau 3.

  Reply
 3. nexus

  Cei din urma vor fi cei dintai… cam asa si cu locurile in Parlament. Iar cu diversi “rahatei” care pun intrebari stupide gen “nu are si infractorul drepturi???” (dupa ce ala a batut, violat, omorat etc) nici nu stiu cat e prostie si cat “limbute” date cuiva “mai sus”.

  Reply
 4. normancboy

  Pe cat de scarboasa e aceasta campanie de dat la gioale, pe atat de benefica. E semn ca acea caracatita care controla totul in spatiul public se fisureaza incetul cu incetul. E oarecum normal ca atunci cand speli o cocina de rahat, apa reziduala sa nu miroase tocmai a iasomie.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *