elefant.ro ignoră licențele CC

Prin lista de ebook-uri pe care le vând cei de la elefant se numără și câteva titluri de la Booklasic. Le recunoașteți rapid după coperta roșie și prețul identic pe la toate, 3,49 lei. Majoritatea titlurilor se pot găsi liber și pe Project Gutenberg dar de-a dreptul amuzant este faptul că printre ele se găsesc și câteva (eu unul am găsit deja 2) la care, la finalul cărții apare textul de licențiere :

This eBook is distributed under the Creative Commons 3.0 license, non-commercial, share alike with attribution.

Una din ele este P.T. Barnum “The Art of Money Getting, or Golden Rules for Making Money” unde la final, înainte licenței, se găsește specificat următorul aspect :

The text of this eBook is from Fourmilab Switzerland: http://www.fourmilab.ch/etexts/www/barnum/moneygetting/moneygetting.html.

Cea de-a doua este David Marshall Brooks – “The Necessity of Atheism”, eliberată sub aceeași licență CC însă de data aceasta se specifică faptul că textul poate fi găsit pe Project Gutenberg.

Trecem peste faptul că mi se pare ușor imoral să ceri banii pe niște ebook-uri netraduse pe care le găsești liber în aceeași formă (aproximativ aceeași formă, alea de pe Project Gutenberg nu au DRM). Mai urât e că, din punctul meu de vedere, încalcă licențierea Creative Commons unde este specificat destul de clar “non-commercial, share alike”. Sau poate ăia 3,49 lei se duc ca donație către o cauză nobilă, mai știi ? Sau iarăși, poate greșesc eu și licențierea respectivă îți dă dreptul să vinzi cartea cu cât vrea mușchiul tău.

Nu-i vorba de bani aici, ba chiar am cumpărat la grămadă și alte cărți din aceeași serie încercând să mai găsesc unele cu licența respectivă la final. Până acum nu le-am găsit decât pe astea 2 (din vreo 10 cumpărate). Este foarte posibil să mai fie și altele, dar e suficient și-atât ca să-i pot trage de urechi.  E vorba de un principiu. Pentru că aici tot o încălcare a drepturilor de autor avem numai că în sens invers. Dacă tot am început să fim moraliști cu cei care piratează diverse chestii hai să vedem și când se întămplă treaba asta în sens invers.

P.S. Am comentat inițial pe Facebook acum câteva zile când am observat chestiunea și a fost pe fază o prietenă care se ocupă de PR-ul celor de la elefant. În urma discuției cu ea am decis atunci să nu public articolul și să aștept un eventual punct de vedere al celor de la elefant. Treaba asta se întâmpla miercuri, săptămâna trecută (19 aprilie). Nici punctul lor de vedere nu a ajuns la mine și între timp m-am hotărât și eu că, indiferent de punctul lor de vedere, merită cunoscut aspectul ăsta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *