Iconița asta mică și aparent inutilă este un element minor dar destul de ignorat de către proprietarii de site-uri. Eu găsesc favicon-ul extrem de important și-o să vă explic și de ce.

Am pe notebook în Chrome cam ~30-35 de tab-uri deschise în orice moment. Chestii de făcut, articole interesante necitite, diverse. Le las deschise pentru că dacă le bag în Bookmarks uit de ele. Le închid când termin cu ele sau le salvez în Bookmarks dacă sunt cu adevărat importante. Nu, nu suport să am deschise mai multe instanțe de Chrome pentru că nu stau să le organizez după diverse criterii și link-urile vor fi deschise în ultima instanță accesată.

Ei, din cauză că sunt multe tab-uri, în browser nu se mai vede numele site-ului, se vede numai favicon-ul. Și folosesc favicon-urile pentru a accesa site-urile. Astfel am ajuns să apreciez destul de mult importanța unui favicon cât mai deosebit care să mă ajute să recunosc și să găsesc cu ușurință tab-ul căutat. De exemplu eu mi-am pus pe blog acum câțiva ani buni ca favicon o halbă de bere. A fost un capriciu de moment atunci dar observ acum că este un icon pe care-l recunosc rapid între celelalte. Sunt extrem de enervante site-urile fără favicon sau cele care țin neaparat să aibe un favicon șters, neinteligibil. La fel cum mă enervează faptul că toată lumea consideră albastru culoarea ideală pentru favicon-uri. Și am de exemplu în momentul ăsta în browser câteva favicon-uri pe albastru deschis care seamănă izbitor între ele.

Rapid, ca exemple pozitive între tab-urile pe care le am deschise pot enumera site-urile care aparțin de google și care au icoane destul de descriptive pentru serviciile oferite, emag-ul (a cărui logo îl recunoști rapid în favicon), blog-ul lui Vali (a cărui icoană deși nu e descriptivă, am ajuns s-o recunosc rapid), addic7ed (cu o icoană suficient de descriptivă deși parcă putea să fie ceva mai stilizat și mai vizibil), facebook (destul de evident), slackware.org și cam atât.

În topul de “așa nu” o să bag toate site-urile linux-related pe care le am deschise și ale căror “stăpâni” s-au gândit că e mișto să-l pună ca favicon pe Tux și astfel NU le pot deosebi între ele, am site-ul IKEA deschis care are o icoană MULT prea mică și nu se distinge foarte bine ce-i acolo, un doku-wiki pe care-l am eu prin poli și a cărui favicon este același cu un alt doku-wiki din altă parte și nu le pot deosebi între ele (greșeala mea aici) și ca regula generală toate favicon-urile care nu se străduiesc să fie cât de cât unice mai ales pe site-uri care stau sub aceeași umbrelă (de exemplu ubuntu.com cu ubuntuforums.org și toate site-urile Ubuntu-related).

O mențiune deosebită o să ia Cetin căruia i-am sugerat acum ceva vreme să-și seteze pe forum un favicon diferit față de aia pe care-o are pe blog și care m-a ignorat cu succes. Și pe această cale țin să-l anunț că-l înjur de fiecare dată când le încurc (fă-l bre măcar pe altă culoare).