PARC. Xerox PARC

Două știri au apărut zilele astea complet separate una de cealaltă dar cu o strânsă legătură între ele. Prime din ele anunță decesul lui Jacob Goldman omul care, împreună cu George Pake, a fondat Xerox Palo Alto Research Center (și în ziua de azi pagina lui de pe wikipedia conține FIX un rând). Cea de-a doua anunță intenția de-a face din Palo Alto Research Center un centru de R&D care să facă profit.

Pentru cetitorii mei mai tineri oamenii din Xerox PARC sunt “responsabili” pentru câteva “jucării” fără de care astăzi viața ar fi mult mai liniștită și relaxată și probabil am petrece mai mult timp în sânul (naturii). Cum ar fi Ethernet (no internet, no porn), GUI (fără de care războaiele între fanii sistemelor de operare n-ar mai fi existat), epaper (asta în anii ’70 când nici se visa la Nook și Kindle), imprimanta laser (singura tehnologie folosită de Xerox), precursorul PostScript-ului (InterPress) și o grămadă de alte tehnologii valorificate mai ales de alte companii, nu de Xerox. Și Xerox PARC a fost considerat o dezamăgire pentru toată lumea (din punct de vedere financiar). Dar cu toate astea 40 de ani mai târziu le folosim invențiile în viața de zi cu zi și unii dintre noi le mulțumesc și le recunosc meritele. Iar evoluția tehnologică s-a datorat în primul rând centrelor de R&D. Adică un domeniu în care în prezent nu prea mai investește nimeni. Câțiva avocați bine dresați fac cât un întreg centru de cercetare și dezvoltare.

Mă întreb dacă se va întâmpla același lucru cu chestiile inventate în ziua de azi. Sau vor avea grijă trolii de patente de viitorul nostru.

2 Comments PARC. Xerox PARC

  1. fish

    deci cu atita tehnologie la liber, nu vezi la cite revolutii se ajunge?
    ajunge. gata. numai pt “restricted areas”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *